Maffiga rymdupplevelser under Stockholms Kulturfestival

Den 13-17 augusti går Stockholms Kulturfestival av stapeln runtom i city – den här gången på tema rymden. Bland annat bjuds det på ett maffigt rymdverk som får premiär.

Det blir ett brett program med allt från konserter till filmvisningar, samtal och dans. På Gustav Adolfs torg spelar exempelvis det punkrockiga balkanbandet Gogol Bordello, och på Skeppsbron blir det jazz med Rigmor Gustafsson och internationella gäster. Festivalen får en storslagen invigning den 13 augusti vid Gustav Adolfs torg mitt i stan.

– Invigningen blir en visuell och musikalisk totalupplevelse. Vi kommer att ha direktkontakt med rymden via videolänk med astronauten Luca Parmitano på Internationella rymdstationen, säger Jonas Naddebo (C), kultur- & stadsmiljöborgarråd.

Under Kulturfestivalen är det även urpremiär för Space Station Earth, ett rymdverk skapat av filmkompositören Ilan Eshkeri som innehåller orkestermusik och videomaterial från det svävande laboratoriet ISS (International Space Station).

Hela temat för festivlen arrangeras i samarbete med Rymdstyrelsen.

– På Kulturfestivalen kommer besökarna att få möta rymden på ett annorlunda sätt. Genom litteraturen, konsten, filmen, musiken, dansen, i samtal och interaktiva installationer vill vi väcka nyfikenhet och engagemang för naturvetenskap, innovation och det rymdarbete som pågår dygnet runt på och runt om vår planet, säger Anna Rathsman, generaldirektör på Rymdstyrelsen.

Under invigningskvällen spelar även svenska syntbandet Adolphson och Falk som gjort musik om människans samhörighet med kosmos, teknikutveckling och astronomi sedan 80-talet. Samtidigt visas videokonst av syntpionjären Greg FitzPatricks.