Milk

Året var 1977 då den amerikanska politikern Harvey Milk valdes till ett politiskt ämbete i Kalifornien. Han var den första öppet homosexuella mannen att bli folkvald, vilket självklart ledde till kontroverser. Harvey Milk fick stå ut med mycket innan han sköts av en politisk motståndare vid namn Dan White som enbart blev fälld för dråp, då hans advokat skyllde White's psykiskt nedsatta hälsa på förtäring av för mycket skräpmat.



Med ett manus av Dustin Lance Black (som i natt tilldelades en Oscar) har regissören Gus Van Sant återskapat Harvey Milks storhetstid på jorden till en stark och stämningsfull film. Här följer vi Harvey Milk och hans kompanjon Scott Smith går från småföretagare till San Fransiscos mest inflytelserika förespråkare för homosexuellas rättigheter samt omvärldens stöd, likväl hat.

Sean Penn spelar Harvey Milk och tilldelades även han i natt en Oscar för bästa manliga huvudroll.

Milk har premiär på SF's Biografer fredagen den 27/2 och rekommenderas från 11 år.

(För er som har ett Stockholms Filmfestival-kort och är nyfikna på varför Slumdog Millionaire blev tilldelade så många Oscarstatyetter i natt, kan gå och se förhandsvisningen gratis! Den visas på Park torsdagen den 26/2. Mer info här.)