New Moon

Tuffa tider väntar Bella Swan (Kristen Stewart) i uppföljaren till succéfilmen Twilight. I New Moon sätts hon på prov efter prov pågrund av sin vampyrförälskelse som visar sig vara ytterst svår att leva ut till fullo. Det verkar som att regissören Chris Weitz (Om en pojke) har velat sopa bort High school-jargongen som genomsyrade den första filmen och istället försökt bana väg för en något seriösare tonårsromantisk thrillermelodram. Men lyckas han?

Det är Bellas 18:e födelsedag och hon firar den hemma hos vampyrfamiljen Cullens. Allt verkar vara frid och fröjd tills hon plötsligt råkar skära sig i fingret. Blodet som delikat sipprar ur hennes finger blir för mycket för en av familjemedlemmarna som inte lyckas hålla sig i skinnet. Edward Cullen (Robert Pattinson) är dock självklart nära till hands och lyckas med övernaturlig styrka styra bort tumultet och återigen rädda sin käresta. Detta är den initierade händelsen för vad som snart ska ta filmen i en ny riktning; Edward tar beslutet att lämna Bella bakom sig när han och hans familj tvingas flytta vidare. Detta gör han för att beskydda Bella. Inte bara på grund av några av hennes familjemedlemmar har svårt att hålla sig ifrån doften av blod, utan för att hon inte är i säkerhet så länge han är i närheten. En vampyr från en annan släkt är nämligen ute efter att hämnas Edward tidigare blodutgjutelse, och i skogarna som omsluter staden Forks lurar även andra faror.

Efter Edwards beslut hamnar Bella i en djup depression. Hon anammar ett destruktivt beteende, med hopp om att detta ska tvinga Edward tillbaka till henne, och Kristen Stewart får här även visa upp att hennes skådespelartalang är att lita på. Månaderna går och när detta inte verkar lyckas söker hon hjälp hos vännen Jacob (Taylor Lautner) som snart visar sig vilja ta över Edwards roll som skydds”ängel”, men saker och ting uppdagas som får Bella att inse att hon svävar i stärre fara än hon trott. Trots sin överbeskyddande pappa, sin nya överbeskyddade vän samt sin tidigare överbeskyddade pojkvän (som på något övernaturligt sätt ändå verkar vara med henne) är Bella Swan världens mest utsatta tjej. Åtminstone i den trolska och lömska värld författarinnan Stephanie Meyer byggt upp.

New Moon har en intressant och stundtals otroligt spännande intrig, men problemet ligger i riktningen Chris Weitz valt, eller rättare sagt inte valt, att gå. Med ett sådan problematiskt och utsatt livsöde Bella tampar sig igenom krävs hårdare tag, och med betydligt mer mörker runt hörnen. Hur indragen man än blir känns filmen ofta glättig och många av de mest farofyllda momenten utspelar sig i, ja, dagsljus. Detta i kombination med en onödigt förklarande dialog gör att filmen känns som att den riktar sig till 7-åringar. Och frågan blir då: Vilken åldersgrupp riktar sig egentligen The Twilight Saga till? Jag vill tro att Stephanie Meyer i sina böcker riktar sig till en bredare publik med stor ålderskillnad, men de två böcker som hittils filmatiserats verkar inte ha hängt med på detta hundraprocentigt och tyngden i Bellas öde utmärglas inte som den skulle kunna. Den yngre publiken, som New Moon nu verkar rikta sig till, kommer att finna filmen otroligt fängslande. Men historien om Bella och Edward har potentialen att fänglsa fler, och i New Moon känner jag mig något utanför.

Ett stort plus går dock till Taylor Lautner, som filmbolaget sa ”var ersättningsbar” då de inte var säkra på att han kunde bygga upp sin kropp så pass mycket som det krävdes. Det gjorde han, och trots törnen hans självförtroende måste ha fått gör han dessutom ett duktigt jobb. Ett annat stort plus går till det moderna och europeiska soundtracket, fri från amerikansk studiopunkrock.

New Moon har premiär på SF's Biografer fredagen den 20/11.