Nu öppnar Lux Dag för Dag

På Lux Dag för Dag kommer råvarorna att styra dagens meny som serveras i en bistromiljö. Varje dag kommer Henrik Norström med team att skapa en ny meny av de bästa lokala råvarorna för dagen. Med en ljusare, mer öppen lokal och ett mer tillgängligt prisläge är ambitionen att fler ska kunna uppleva hantverket bakom Michelinbelönade Lux Stockholm. Förbipasserande kan även handla ur Lux Walk through, direkt ur en lucka i köket.

- Hos Lux Dag för Dag får gästerna uppleva svenska råvaror när de är som bäst. Vi kommer att servera plommon när de är som allra saftigast, bock när jaktlyckan varit god och fänkål när den nyss skördats. Menyn kommer därför att skifta från dag till dag och rätterna serveras enkelt presenterade. Stämningen kommer att vara familjär och generös där det bara är att slinka in. Jag vill att det ska vara okomplicerat och glädjefyllt att besöka oss på Lux Dag för Dag, säger Henrik Norström, Kreativ ledare, Lux Dag för Dag.


En varmrätt kommer att kosta mellan 150 - 250 kronor. På menyn kommer det även finnas förrätter och desserter samt ost och chark. Öppnandet av bistron Lux Dag för Dag innebär att restaurangen inte längre har ambitionen att behålla den Michelinstjärna Lux Stockholm haft sedan öppnandet för tio år sedan. Redan när Lux Stockholm öppnade var de pionjärer som skapade fine dining av svenska smaker och lokala råvaror.


- Lika stolta som vi är över åren som vi drivit Lux Stockholm, lika redo är vi för Lux Dag för Dag. Vi vill dela vår talang och erfarenhet med fler på ett enklare sätt, samtidigt som vi tar vårt fokus på råvaror och svenska smaker steget längre. Varje morgon kommer vi att överlägga utefter vilka de bästa råvarorna är och skapa dagens meny. Vi kommer fortfarande att jobba med den svenska smakbilden där elementen är salt, sötsurt, rökt och kryddsättningar, säger Henrik Norström.


Lux Walk through är ett alternativ till saluhall där förbipasserande kan köpa råvaror, såser och färdiglagad mat direkt ur en lucka till köket. Samt passa på att få med sig kockarnas tips och recept. Matsalen har fått ett nytt utseende och öppnats upp för en mer levande känsla. Lux Dag för Dag kommer att behålla ursprungsarkitekturen där delar av köket, och därmed matlagningen, finns ute i matsalen, nära de som äter.


Under ledning av råvarumästare Mikael Wretman säkerställs tillgången på råvaror av det unika kontaktnät av lokala svampletare, jägare, kronärtskocksodlare, grönsaksodlare och uppfödare som Lux byggt upp under de senaste tio åren. Alla i personalen bidrar ävenmed att plocka bär och örter och Henrik Norström jagar mycket av köttet själv.