Foto: Stockholm 1897 Foto: Stockholm 1897

Nu öppnar Stockholm 1897: ”Bra smakprov på Sverige”

Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup
Emmi Anderberg

Nu slår dörrarna till Stockholm 1897 vid Djurgårdsbron upp dörrarna. Här väntar en svensk restaurang, hantverksbageri, bastu, bad och uthyrning av båtar. Bakom satsningen står Häxangruppen och Burgsvik Group.

Det har blivit dags för Häxangruppen och Burgsvik Group att kasta ut sitt fjärde gemensamma projekt, denna gång är det Stockholm 1897 som är en mishmash av flera spännande saker. Här ryms det en restaurang där de svenska smakerna står i fokus, ett hantverksbageri som ska ge stockholmarna en ny fikadestination, bastu med öltapp som går att abonnera samt båtuthyrning. Det råder inga tvivel om att här kommer att bli en pulserande mötesplats.

– Stockholm 1897 ska vara lättillgängligt och kunna erbjuda både stockholmaren, men också verkligen turisterna, ett bra smakprov på Sverige, säger Mattias Svensson, en av ägarna.

Målet har varit att just skapa en plats där folk vill hänga och umgås. Kärnan är densamma som i de tidigare projekten som grupperna står bakom, där värme och kvalitet alltid står i fokus. “Vårt största vackraste och kanske sista projekt”, skriver ägaren Erik “Jerka” Johansson själv om stället på sin Instagram.

Bastu i Djurgårdskanalen

I restaurangen kommer de klassiskt svenska smakerna att dominera det som serveras på tallrikarna och man kommer att uppmärksamma flera högtider under året.

– Man ska kunna komma hit och fira påsk, midsommar, kräftskiva och surströmmingspremiären. På vintern kommer vi att ha julmarknader i miniformat.

Även i bageriet kommer det att bakas enligt svenska traditioner, även om vissa influenser hämtas från Köpenhamn och Paris, och förhoppningen är att bli en ny fikadestination i Stockholm. Här ska man kunna slå sig ner för en kaffe i solen eller för att äta en nygräddad bulle efter en sväng i bastun. Den flytande bastun ligger och skvalpar mitt i Djurgårdskanalen och ska fungera för både vardagsbastaren och festbastaren. Bastun går att förboka från maj, men om den inte är upptagen så är det fritt fram att droppa in.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.