Ny Afroart-butik på Östermalm

Det är detaljerna som gör det, nästan alltid. En blek själ med röda läppar eller en enfärgad outfit med färgsprakande halsband. Sånt är livet. Utan detaljer och färger i vardagen kan vi lika gärna flytta till Kalix och börja prata låtsasfinska. Eller så öppnar vi sinnena och släpper in lite passion och lek.
En av mina absoluta favoritbutiker just nu är Afroart. De har nyligen utökat sin verksamhet och öppnat en ny butik på Östermalm.

Just nu råder armbandsfrosseri. Helt plötsligt har massor av härliga fashionistas hittat till butiken. De har inte bara snygga armband och accessoarer, utan även fantastiska tyger, kläder, inredningsprylar och livsmedel. Choklad med 100% kakao känns bättre och mindre ångestladdat att äta, än säg två kilo lösgodis med färgämnen som skulle få 70-talets hippies att trilla baklänges. Så känns Afroart. Äkta alltså, utan tillsatser.

Afroart har en historia bakom sig som jag inte tänker att gå djupare in på, men jag kan ju nämna att de bildades som en stiftelse av olika kvinno- och kyrkoorgansisationer. Syftet var att stödja, utveckla och sprida kunskap om hantverk i Tredje världen.

Den första Afroart-butiken startade i Stockholm 1967. Nu finns butiker både på Hornsgatan vid Mariatorget på Söder och på Nybrogatan intill Östermalms saluhall.

Här mår jag bra när jag handlar. Det är inte dyrt, det är fantastiskt snyggt och hjärtat mår nästan lika fint som när jag promenerar i stället för att ta en taxi.