Nya Vasastankrogen: "Alla är välkomna!"

För ett par månader sedan flyttade doldisen Marco's in i Röda Bergen i Vasastan. Ägaren Ola Johnler har tillsammans med prisbelönte köksmästaren Andreas Breschi satt siktet på en skön kvarterskrog där alla är välkomna. Vi tog ett litet prat med dem.

Hej Ola, du har tidigare drivit flera kända krogar i Uppsala. Hur kom det sig att du öppnade Marco's?
- Jag såg den här vackra lokalen i Vasastan och ville skapa en riktig kvarterskrog med hemma hos-känsla dit folk kan komma ofta. Tanken var att vi skulle göra något med mat från världens hörn med en svensk touch. Samtidigt växer Hagastaden omkring oss.

Än så länge är området Röda Bergen lite undangömt?
- Ja, vi ligger ensamma här och folk måste känna till oss för att hitta hit. Vi får jobba på att vi har uteservering, en vacker lokal och en väldigt bra produkt, framförallt när Andreas har kommit hit och lagar världens bästa mat!

Vem vänder ni er till?
- Vi har ingen målgrupp, alla är välkomna! Det är allt från unga till äldre och folk som vill ta en bira på väg in till stan eller ta med sig barnvagnen och dricka en caffe latte i solen. Vi har även barnmeny, samt catering att beställa till bröllop eller som en picknick i parken eller vad som önskas.

Ni serverar mycket italienskt och mat med internationella influenser. Har ni några egna favoriter på menyn?

(Andreas) - Det är en bookmaker toast som jag har utvecklat mer till långkok, 12-15 timmar över natten. Den är lite av vår signumrätt.

(Ola) - Vi har en fantastisk lasagne som flera har sagt är den bästa de har testat. Jag kan inte avslöja hemligheten bakom receptet, men bland annat innehåller den soltorkade tomater.

Hur ser det ut för vegetarianer?
- Vegetariska alternativ finns alltid på menyn, för tillfället är det en tryffelrisotto med svamp och bönor.

Nu är våren här, hur firar ni det?
- Vi har öppnat vår fantastiska uteservering intill parken med sol hela dagen. Nu välkomnar vi sommar och sol.

Ola har tidigare drivit ett flertal restauranger i Uppsala. Andreas kommer från bland andra Vassa Eggen, Ulla Winbladh och Edsbacka krog och var delaktig i köket när Hotel Skeppsholmen öppnade. Han är även med i Stockholm Culinary Team och vann VM-guld i Luxemburg 2014.

Mer information: Restaurang Marco's