Paul Svensson vill rädda mat med pop-up-restaurangen ReTaste

Under två kvällar i veckan i ett halvårs tid kommer 16 gäster kunna ta plats runt ett långbord för en intim helhetsupplevelse och middag, helt komponerad på råvaror som annars hade blivit matsvinn.

Pop-up-restaurangen, som kommer att husera i den kreativa designstudion Pjadads lokaler på Södermalm, går under namnet ReTaste - ett initiativ som genomförs i samarbete med Electrolux, Coop och Willys. Detta är ett nytt koncept utvecklat att tv-kocken, krögaren och kokboksförfattaren Paul Svensson.

ReTaste står för ett sätt att ”jobba” i köket, det är en förankring och grund precis som rötterna på ett träd. Det handlar om att återuppleva smaker.

- Återsmakandet för mig handlar om fantasi, men viktigast i detta projekt är ifrågasättandet av varför vi väljer bort vissa delar av växt- eller djurriket, medan vi ser andra delar som prima. Det är inte så hållbart i längden, säger Paul Svensson som kommer att dirigera kvällarna med sitt handplockade team.

Bland annat kommer gastronomi-experten Per Styregård ansluta till ReTaste för att samarbeta med Paul Svensson för att skapa medveten njutning för gästerna, både när det gäller mat och dryck. Per Styregård är journalist, redaktör, moderator och arbetar bland annat med Dagens Industri Weekend, Openlab och debattforumet Skafferiet.

- Jag är med för att tillsammans med teamet på Blekingegatan 16 matcha alla rätter med alkoholfria drycker gjorda av råvaror som annars skulle ha slängts. Målet är att sprida de här idéerna till så många som möjligt. Vi vill hjälpa folk att ändra sitt beteende praktiskt och inte bara prata om det, säger Per Styregård.

ReTaste kommer att bli de förlorade smakupplevelsernas mecka där räddade råvaror från livsmedelsbutiker tas tillvara och förvandlas till lyxiga matupplevelser. Maten kommer att tillredas baserat på och inspirerat av mat och råvaror som blir bäst vid den tidpunkt då de håller på att tappa sin lyster eller är nära sitt bäst före-datum. Tricket är att förädla dem just då och använda rätt metoder.

- Vi struntar i var maten kommer ifrån eller vad det är, vi ser bara till att rädda den, säger Paul.

ReTaste kommer endast att vara öppet för förhandsbokning två kvällar i veckan från och med den 2 maj till den 31 oktober (sommarstängt i juli).  

Spana in hemsidan här.