Prinsen förvandlas till franskt street art-galleri

Under september förvandlas anrika restaurangen Prinsen i Stockholm till ett franskt street art-galleri. Franske graffittikonstnären Alexis Taïeb, alias Tyrsa, intar tillsammans med 1664 Kronenbourg den anrika restaurangen och skapar en korsbefruktning mellan anrik kulturinstitution och nutida street-tradition.


Prinsen har existerat på samma ställe sedan 1897. Restaurangen har alltid varit en samlingsplats för kulturfolk, konstnärer, mediemänniskor, affärsmän och en salig blandning Stockholmspersonligheter. Miljön är antik, omskriven, väl insutten och här serveras paradrätterna gärna med god öl - en tradition sedan 1800-talet då de inte hade tillstånd att servera något annat. Förstklassigt öl var alltså ett måste för att gästerna skulle infinna sig.


Nu tar det anrika franska bryggeriet Kronenbourg vara på Prinsens öl-tradition genom att bjuda in landsmannen Tyrsa att under en månad omvandla restaurangen till en jättelik installation. Klassisk graffiti och gatukonst letar sig in i samtliga restaurangens utrymmen, tar plats mellan restaurangens rika konstsamling och blir synlig även i menyerna. Bland annat kommer Tyrsa måla på en existerande pelare i källarbaren.


Tyrsa har rötterna i en genuin street art-tradition med grafittimålade budskap och visuella urladdningar i det offentliga rummet som konstnärlig praktik. Hans stora intresse för typografi - eller hantverket att utforma texter, ledde till en utbildning på form och designskolan Gobelins i Paris. Tyrsas originella arbeten är humoristiska, engagerande och har en stark koppling till mode, design och konst.


Kronenbourg har länge haft en koppling till den franska konstscenen och Tyrsa känns som en spännande representant för modern fransk konst. Kreativitet, autenticitet och modernitet är ledord för såväl Kronenbourg som för Tyrsa vilket gör samarbetet naturligt, menar Greg Bartholomeusz, brand manager på Carlsberg Sverige.


Jag är väldigt glad över samarbetet med Kronenbourg och över att få visa upp min konst i Stockholm. Det är ett roligt samarbete och jag tror att Prinsen kommer bli en spännande plats under september, säger Tyrsa. Kronenbourg är Frankrikes ledande ölmärke och bryggs av Brasseries Kronenbourg. Bryggeriet grundades 1664 av Geronimus Hatt i Cronenbourg utanför Strasburg. I Sverige säljs klassiska Kronenbourg 1664, en ljus och uppfriskande lager med brödig smak och friska inslag av citrus, honung och halm. Dessutom finns även veteölen 1664 Blanc, en lätt syrlig öl med trevliga inslag av citron och koriander. Utöver Prinsen så säljs Kronenbourg på en mängd restauranger och barer samt på Systembolaget.

Installationen på Prinsen sker mellan 12:e september och 12:e oktober. Det kommer vara möjligt för allmänheten att ta del av och köpa Tyrsas konstverk.