Priset på julbord ökar i Stockholm – stigit över 70 procent

Att gå ut och äta julbord i Stockholm blir en allt dyrare historia. Varje år sker en prisökning på sillbord, kallskuret, gravade laxar och Janssons. Thatsup har djupdykt i statistik hämtad från de senaste tio åren för att se hur mycket priserna på julbord har ökat i Stockholm.

För många är det en stående tradition att gå ut och äta julbord på restaurang när julen närmar sig. I Stockholm råder det ingen brist på ställen som erbjuder allt från klassiska julbord till mer innovativa varianter, eller med underhållning för all del. Under tio år har vi på Thatsup guidat stockholmarna till julbord genom våra guider, där vi under årens lopp även har angett restaurangernas priser. Av ren nyfikenhet bestämde vi oss för att se hur prisutvecklingen på Stockholms julbord, utifrån den data vi har, sett ut mellan 2014 och 2024.

Ökat 74 procent

Resultatet, utifrån den data vi tittat på, visar att snittpriset för ett julbord i Stockholm har ökat med 413 kronor sedan 2014, vilket motsvarar en ökning på 74,1 procent. De dyrare julborden har ökat än mer dramatiskt med hela 515 kronor, vilket motsvarar en ökning på 90,5 procent. De billigare julborden har haft en något mer blygsam ökning de senaste tio åren. Priset har gått upp med 312 kronor, vilket motsvarar en ökning på 57 procent de senaste tio åren.

Graf över prisutvecklingen på julbord i Stockholm 2014-2024
Prisutvecklingen på julbord i Stockholm mellan 2014–2024.

Pandemi och inflation påverkar

Pandemin, och nu senare inflationen, har inte helt otippat satt sina spår när det kommer till prissättningen på julbord. Mellan år 2020 och 2021, samt åren därefter, kan man se stora prisförändringar på framförallt de dyrare julborden. Bara mellan 2019 och 2021 ökade priset på de dyrare alternativen med över 40 procent. Den enskilt största prisökningen skedde mellan åren 2022 och 2023, då medelpriset ökade med 16,2 procent under ett enda år. Det finns dock något som bryter trenden – mellan 2023 och 2024 har snittpriset för de billigare julborden sjunkit med tre kronor. En marginell nedgång i sammanhanget, men en spännande observation oavsett.

Graf med inflationen inräknad 2014–2024. Källa beräkning: scb.se

Kraftig ökning på dyra julbord

Grafen ovan visar hur prisutvecklingen för julbord i Stockholm har sett ut mellan 2014–2024, när inflationen tas med i beräkningen. Både de dyraste och billigaste julborden har påverkats av inflationen, men generellt kan man se att prisökningen för de dyrare julborden i Stockholm har varit betydligt kraftigare än för de billigare alternativen. Att det är just de dyrare julborden som har kraftigast prisökning kan tyda på att det finns en växande efterfrågan på mer exklusiva julbordsupplevelser när stockholmarna ska ut och äta julbord på restaurang.

Källa: Thatsup - Guiden till Stockholms bästa julbord (från 2014 till 2024). Resultatet i denna artikel bygger på den data Thatsup samlat in sedan 2014 och statistiken innefattar därmed inte alla restauranger i Stockholm.