Sömnlösa nätter på Bonniers Konsthall

Under hösten och vintern pågår Insomnia på Bonniers Konsthall, en grupputställning om sömnlöshet som ett kulturellt symptom. Konsthallen hålls vaken dygnet runt och skapar en blandning av sömn och vakenhet, vila och rörelse, drömlik frånvaro och konstant tillgänglighet.
- Vi är mitt i ett skifte där teknikens utveckling har frikopplat sömnen från ljusets naturliga variationer, säger Sara Arrhenius, konsthallschef och utställningens curator.

I utställningen deltar en grupp samtida konstnärer som bland annat ger besökare chansen att boka en övernattning på konsthallen eller tjuvlyssna under Freuds ikoniska soffa. Ingår gör även historiska verk av Mladen Stilinović, Maya Deren och Andy Warhol som belyser hur sömn, vakenhet och andra medvetandetillstånd har gestaltats genom konsthistorien.

- Att koppla ner har blivit ett privilegium eller en konstnärlig motståndshandling. Utställningen Insomnia ramar in det mentala och kulturella tillstånd som denna ständiga tillgänglighet skapar, säger Sara Arrhenius.

Fullspäckad öppningsnatt
Vernissagen den 24 september pågår hela natten och bjuder på performance, workshops, ritualer, konst, dj:s och livemusik. Bland annat framträder de LA-baserade performancekonstnärerna Wu Tsang och boychild tillsammans med den experimentella cellisten Patrick Belaga. Det blir även drömworkshop och hypnos med den mexikanska konstnären Nahum Mantra.

Vernissage: Den 24-25 september kl 18.39-06.40
Pris: Fri entré
Läs mer och se programmer på Facebook
Mer information: Bonniers Konsthall

  • 24 sep 2016 - 22 jan Period
  • Visa alla

Visa på karta