Så mycket kaffe vaskar restaurangerna – varje år

Så mycket kaffe vaskar restaurangerna – varje år

Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup
Emmi Anderberg

Enligt en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) beräknas svenska restauranger vaska 119 miljoner koppar kaffe – varje år. Det motsvarar cirka 17 800 ton kaffe, som hälls ut i vasken.

Studien, som har gjort av fyra svenska forskare, har publicerats i “Resources, Conservation and Recycling” och i den har man undersökt hur mycket kaffe som sex svenska restauranger slängde under en tidsperiod om 76 dagar. Resultatet visar att över tre kilo kaffe hälls ut i vasken dagligen på varje restaurang. Det motsvarar tio procent av det totala kaffet som bryggts.

Om det är så att lika mycket kaffe kastas ut från alla restauranger runtom i Sverige motsvarar det 17 800 ton kaffe, som skulle vara tillräckligt för att brygga 119 miljoner koppar kaffe.

Genom studien kan forskarna inte dra några definitiva slutsatser om hur mycket kaffe som faktiskt slängs på samtliga restauranger, men resultatet pekar tydligt på att det rör sig om stora mängder kaffesvinn. Värt att notera är också att kaffet som har räknats in i studien endast är det kaffe som kokats, men inte serverats. Studien räknar alltså inte in det kaffet som gästerna lämnar kvar i koppen när de går.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.