Enligt en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) beräknas svenska restauranger vaska 119 miljoner koppar kaffe – varje år. Det motsvarar cirka 17 800 ton kaffe, som hälls ut i vasken.
Studien, som har gjort av fyra svenska forskare, har publicerats i “Resources, Conservation and Recycling” och i den har man undersökt hur mycket kaffe som sex svenska restauranger slängde under en tidsperiod om 76 dagar. Resultatet visar att över tre kilo kaffe hälls ut i vasken dagligen på varje restaurang. Det motsvarar tio procent av det totala kaffet som bryggts.
Om det är så att lika mycket kaffe kastas ut från alla restauranger runtom i Sverige motsvarar det 17 800 ton kaffe, som skulle vara tillräckligt för att brygga 119 miljoner koppar kaffe.
Genom studien kan forskarna inte dra några definitiva slutsatser om hur mycket kaffe som faktiskt slängs på samtliga restauranger, men resultatet pekar tydligt på att det rör sig om stora mängder kaffesvinn. Värt att notera är också att kaffet som har räknats in i studien endast är det kaffe som kokats, men inte serverats. Studien räknar alltså inte in det kaffet som gästerna lämnar kvar i koppen när de går.