Spritmuseum - nytt museum med restaurang

Ett nytt museum har öppnat i Stockholm, och närmare bestämt i Galärskjulen på Djurgården. Spritmuseum har stora chanser att bli ett av Stockholms populäraste aktivitetsmål i sommar. Det är en unik mötesplats med provningsrum, bar, restaurang, uteservering och butik invid Wasahamnen.


Spritmuseums restaurang med tillhörande uteservering ser ut att bli ett nytt guldkorn på Stockholms äta ute-karta. Läget vid Wasahamnen är unikt och erbjuder både en bar vid kajen och en bersåservering med egen örtagård. Menyerna speglar det svenska köket, följer årstider och traditioner. Det är Alexander Magnusson, som står bakom koncept som Millesgården Lanthandel, Aptit Stockholm och Alex vinbar, som driver restaurangen. Drycker kommer som sig bör att spela en stor roll i restaurangen. Som gäst ska man få en härlig dryckesupplevelse och kunna ta del av den expertis som personalen besitter. Stor vikt kommer också att läggas vid att utbilda gästen i den svenska snapskulturen, bland annat genom snapsprovningar.

- Genom att ha ett nära samarbete med gårdar runt om i landet kan vi laga mat som verkligen knyter an till våra traditioner, säsonger och högtider. Vi får leveranser av viltkött direkt från godsen i Sörmland och en del jagar vi själva. Läget är perfekt och som besökare kan du, om du vill, komma och njuta av maten både före och efter museibesöket, säger Alex Magnusson.

I Spritmuseums provningsrum med smått berusande utsikt över Stockholms inlopp och Söders höjder arrangeras vin- och spritprovningar för både grupper och enskilda.

- Vi vill utmana de traditionella provningarna med att blanda in populärkultur, men också välja teman som man kanske inte normalt förväntar sig. Hur smakar svenskt vemod eller fyra nyanser av rosa? Eller australiensiska fruktbomber till Abba-musik? Eller svensk whisky till säckpipemusik? Just inhemska drycker kommer vi särskilt att lyfta fram. Dessutom kommer vi att arrangera vetenskapliga salonger med olika teman kring alkoholforskning, berättar museichef Ingrid Leffler.


Museibutiken kommer att innehålla ett noga utvalt utbud av varor kopplade till utställningarna, som t.ex. brickor med brännvinskryddor som motiv, doftljus inspirerade av våra årstider, marmelader spetsade med sprit, fyllehundar och anteckningsböcker i form av motbok. Dessutom ger Spritmuseum ut två böcker, en om Absolut Art Collection och en med 75 nedslag i svensk sprithistoria, från Finkel till Folkrestaurang, från Förbud till Totalförbud.