Stockholms Internationella Filmfestival

Text uppdaterad 2008-10-21

Det är en av de främsta filmfestivalerna i Europa och varje år deltar runt 170 bidrag från mer än 40 länder under en dryg veckas filmfrossa. Imorgon, onsdag, släpps biljetterna och hela programmet.

Ruben Östlunds omtalade film De ofrivilliga får sin Sverigepremiär under den 19:e upplagan av Stockholms Internationella Filmfestival i november.
- Härligt, jag älskar att tävla, så att få vara med i Stockholm filmfestivals tävlingssektion känns jättebra. Jag såg precis om filmen och blev själv överraskad över hur rolig och oförutsägbar den är, säger Ruben Östlund till arrangörerna.

Vid förra årets festival visades ett smakprov ur De ofrivilliga - i år tävlar den om en Bronshäst i Stockholms filmfestivals internationella tävlingssektion. De ofrivilliga fick sin världspremiär under filmfestivalen i Cannes i år, där den deltog i officiella programmet i kategorin Un certain regard.

Som grande finale på hela festivalen visas kärleksdramat Australia, med inga mindre än Nicole Kidman och Hugh Jackman i huvudrollerna. Det är Moulin Rouge-regissören Baz Lurhmann som ligger bakom.

Bland de andra filmerna märks Benicio Del Toro i Steven Soderberghs (I'm not There, Ocean's eleven-trilogin) senaste projekt om Che Guevara. Och kändisar som Neil Young och Julia Roberts medverkar i Josh Tickells miljöinriktade dokumentär. Klicka på 'Läs mer' för att veta mer om filmerna.

Australia

Sju år efter succén Moulin Rouge är regissören Baz Lurhmann tillbaka - med den romantiska storfilmen Australia. Inga mindre än Nicole Kidman och Hugh Jackman spelar huvudrollerna i kärleksdramat som utspelar sig i Australien under andra världskriget. Kidman spelar brittiska aristokraten Lady Sarah Ashley som reser till Australien i slutet av 30-talet för att leta efter sin make som är där för att sälja deras ranch. Väl framme finner hon honom död och måste slå följe med en råbarkad kofösare, spelad av Jackman, för att kunna rädda sin boskapsranch – som är lika stor som Belgien. Australia är ett epos av klassiskt snitt men även en visuell fröjd då Luhrmann tar till alla sina gamla trick och drar fram några nya äss ur rockärmen.

De ofrivilliga
I sin andra långfilm dissekerar Ruben Östlund den svenska mentaliteten i fem skilda historier. Med ett imponerande minimalistiskt bildspråk och ett fragmenterat berättande skildrar han brist på civilkurage, hur grupptryck påverkar individen och vad som kan hända om man går utanför ramarna och säger ifrån. Vi följer bland annat en ung tjej som lämnar sin redlösa kompis på en gräsmatta mitt i natten när gänget drar, en lärare som blir utfryst av sina kollegor när hon konfronterar dem om att en elev blivit slagen av en lärare på skolan, och en man som vägrar åka till sjukhuset under en fest trots att han fått en raket i ögat. De ofrivilliga är en tragisk komedi med hög igenkänningsfaktor.
Svensk distributör: SF Film, biopremiär 28 november.

Che – The Argentine
Benicio Del Toro axlar rollen som Che Guevara i Steven Soderberghs mastodontprojekt Che. I den första delen, The Argentine, träffar den unge läkaren Ernesto Guevara advokaten Fidel Castro och tillsammans förbereder de revolutionen på Kuba. Benicio Del Toro vann priset för bästa manliga skådespelare när filmen tävlade i Cannes.

Filth and Wisdom
Madonna har varit aktuell hela våren och i regidebuten Filth and Wisdom skildrar hon tre Londonbor som delar lägenhet. Vi möter Juliette som jobbar på apotek och stjäl preparat åt föräldralösa barn, Holly som alternerar mellan ballet- och stripteasedansös och A.K. som frontar ett punkband när han inte klär upp sig till nynazist och förnedrar äldre män för pengar. Rollen som A.K. spelas av Eugene Hutz från Gogol Bordello.

Mermaid
Den hyllade ryska regissören Anna Melikyans andra långfilm som prisades vid årets Sundancefestival. Det är en urban saga som samtidigt berättar om det moderna Ryssland när 18 åriga Alisa flyttar till Moskva och möter sina drömmars man. Filmen är fylld av ung rysk talang och förutom Melikyan spelas filmens huvudroller av egensinniga skådespelerskan Masha Shalaeva och ryske stjärnan Yevgeniy Tsyganov.

Fields of Fuel

En avslöjande dokumentär av eko-kämpen Josh Tickell om hur oljeberoendet ska bekämpas. Hans lösning är en övergång till biobränslen som i förlängningen även ska göra USA mindre beroende av Mellanöstern. Han har samlat ihop en imponerande lista med celebra miljökämpar som Neil Young, Woody Harrelson, Julia Roberts och Larry Hagman.