STOCKmotion filmfestival 2018

STOCKmotion filmfestival 2018

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

För femte året i rad arrangeras STOCKmotion filmfestival - Stockholms läns kortfilmsfestival - på Filmhuset. I år tävlar 89 filmer om en prispott på totalt 800 000 kronor.

Årets filmprogram tydliggör den stora bredd som finns i Stockholm just nu. Allt från humoristiskt-feministiska "Konstnären får barn" av Sanna Lenken - om mäns och kvinnors olika villkor för konstnärliga processer, till dokumentären "Nu bor jag på en camping" av Jasmijn Kooijman – om barn som försöker skapa sig ett nytt hem i Sverige, och dramat "Martyren" av Ahmed Abdullahi - om en mors försök att skydda sin son. I Filmhusets foajé visas också framtidens filmskapande i tävlingskategorin VR-filmer.

STOCKmotion 2018 kommer även att uppmärksamma att det är tio år sedan arrangören Filmbasen - Stockholms läns plattform för filmstöd och talangutveckling inom film och rörlig bild - startades. Det sker bland annat genom ett seminarium där regissörerna Fanni Metelius, Marcus Carlsson och Ragnhild Ekner berättar hur det är att långfilmsdebutera med stöd av Filmbasens talangprogram och genom ett seminarium om olika metoder för talangutveckling i Sverige och Norge. Dessutom har Cinemateket satt ihop ett speciellt Filmbasen-retrospektiv.

Under filmfestivalen bjuds det även bland annat på ett feministiskt filmquiz med journalisten Wanda Bendjelloul, ett existentiellt filmsamtal i samarbete med Unga S:t Lukasstiftelsen, seminarier som "Hur du bäst når ut med din kortfilm" samt ett Work in progress med filmer som fått stöd av Filmbasen.

Information
  • Datum
    12 okt. 2018 och 13 okt. 2018
Plats
Filmhuset, Borgvägen 1-5, Gärdet, Stockholm
Hemsida