Stor utställning om Arktis intar Nordiska museet

Obs. Alla visningar inställda i mars pga coronaviruset.

Den 10 oktober öppnar Nordiska museets stora utställning om livet i Arktis, ett område starkt påverkat av klimatförändringarna. Utställningen är den första av sitt slag och skildrar ämnet på ett helt nytt sätt, med allt från dokumentärfilmer till takprojektioner.

"Arktis – medan isen smälter" har förberetts under tre år och upptar drygt 2000 kvadratmeter i Nordiska museet. Här får besökare på ett nytt sätt ta del av vardagen för de fyra miljoner människor som lever i Arktis och hur de påverkas av klimatets förändringar och karaktär. En central del av utställningen utgörs av ett smältande isberg, där föremål, filmer, bildspel, webbkameror och konst skapar en berättelse om isens historia och framtid.

Samtidigt öppnas stora hallens drygt 20 meter höga takvalv upp mot en arktisk värld och himmel med hjälp av ett komplext system av takprojektioner. Som besökare bjuds man även in till en helhetsupplevelse genom en interaktiv station, där man kan lämna ett löfte till sitt framtida jag, och arktiska smakupplevelser i museirestaurangen.

– Utställningen bygger på ett brett och okonventionellt samarbete mellan experter vid Stockholms universitet, i andra nordiska länder och formgivarna. Jag är stolt över att vi har lyckats skapa en så drabbande utställning som ingen kommer att glömma, säger museichef Sanne Houby-Nielsen.

"Arktis – medan isen smälter" innehåller omkring 250 kulturhistoriska föremål, tio dokumentära filmer från delar av Arktis som ligger i Norden, bildspel med drygt 450 historiska och nutida foton, 25 webbkameror från olika platser i Arktis samt takprojektioner.