Streetdance-världsmästare på Kulturhuset

Streetdanceturnén Pump Up The Jam är i höst tillbaka med battles, dj:s och dansshow. Riksteatern har för tredje gången handplockat de hetaste och senaste internationella dansstjärnorna på streetdancehimlen, bland dem finns Niki Tsappos och Martha Nabwire som i årets Streetdance-VM blev de första kvinnorna någonsin att vinna hiphopkategorin. I oktober kommer dem till Stockholm och Kulturhuset.


Musiken har en mycket stor plats i Pump Up The Jam-gängets hjärtan och det känns och syns när de dansar. De tillhör alla det internationella toppskiktet och ingår tillsammans i danskollektivet Soul Sweat. I årets Juste Debout, "Streetdance-VM", i Paris blev Niki Tsappos och Martha Nabwire världsmästare i kategorin "bästa hiphop". Det var då första gången två kvinnor, och dessutom från Sverige, vann utmärkelsen. Världsmästerskapet ledde i förlängningen till att Niki och Martha under sommaren bjöds in att battla världen över - närmare bestämt i länder som Japan, Tjeckien, Tyskland, Polen och Estland.


Tillsammans med Razzle Dazzle, Alex "A-train" och Markus - som alla har vunnit flera internationella dansbattles, bland annat Juste Debout och UK B-Boy Championships - har de nu satt ihop en show i världsklass till Riksteaterns turné.
- Det ska bli spännande och utmanande att åka på Pump Up The Jam-turnén. Det är första gången mitt crew är med om en så stor produktion. Det ska bli kul att se hur turnén tas emot av dansare runt om i Sverige. Kanske är dansarna här i Sverige mer öppna och mottagligare nu än vad de varit tidigare, säger Niki Tsappos.

Vid varje turnéstopp, samma dag som showen äger rum, kommer det att ske uttagningar där alla som vill får chansen att battla med Soul Sweat-gänget. Dansare runt om i landet får visa vad de går för. Soul Sweat väljer sedan ut de fyra bästa dansarna från orten och battlar tillsammans med dem i showen.



Nu när Pump Up The Jam för tredje året går på turné fortsätter Riksteatern utvecklingen av streetdancescenen i Sverige.

- Tanken är att fortsätta vårt arbete att engagera utövare inom danskulturen i hela landet och ge dem en chans att battla med världens bästa dansare. Vi gör en show som har som mål att utveckla hela streetdancekulturen genom att ta hit några av de absolut främsta dansprofilerna i världen. Vi struntar i teman och röda trådar utan bjussar på ett explosivt spontanjam med det hetaste streetdance har att erbjuda, säger Ceylan Holago, producent på Riksteatern.

Medverkar: Soul Sweat med medlemmarna Niki Tsappos, Martha Nabwire, Yared Cederlund "Razzle Dazzle", Alex Dam "A-Train" och Markus Bertilsson.
Koreografi: Soul Sweat
Längd: Show (45 minuter) och battle (30 minuter).

Plats: Kulturhuset