Svansjön förtrollar Filadelfiakyrkan

Många vågar hävda att om det är en balett du ska se i hela ditt liv är det Svansjön. Och den 8-9 september har du chansen, det ryska mästerverket visas då äntligen i Filadelfiakyrkan. Det är den ryska balettgruppen Russian State Ballet med stjärnskott från Bolsjojteatern som står för den pampiga och trollbindande underhållningen som delas upp i fyra akter. Med en ensemble på ett 40-tal professionella dansare och musik framförd av Sankt Petersburg Simfonietta Orkester kan föreställningen inte bli annat än sensationell.

Sedan filmsuccén Black Swan har baletten väckt ännu mer intresse, särskilt bland den yngre publiken. Men faktum är att den allra första uppsättningen av originalbaletten visades i Moskva redan år 1877. Originalet blev inte lika populärt som väntat och omarbetades för att ha nypremiär cirka 20 år senare. Sedan dess var succén ett faktum. I stora drag handlar uppsättningen om prinsen Siegfried som förälskar sig i en vacker svan, som i själva verket är den förtrollade prinsessan Odette. Dubbelrollen gestaltar den svarta och den vita svanen, ondskan och kärleken. Att gestalta Odette sägs vara den svåraste och mest krävande rollen man kan göra som ballerina.

Filadelfiakyrkan byggs nu om för att föreställningen ska bli ultimat. Scenen kommer att byggas ut 20 gånger 10 meter.

Svansjön | Filadelfiakyrkan, Rörstrandsgatan 5 | 8-9 september | Biljettpris 250-850 kr exklusive serviceavgift | eventim.se