Svensk mästerfotograf på Kulturhuset

Han är en av vår tids mest betydelsefulla fotografer. Under drygt 50 år har Gunnar Smoliansky skildrat sitt Stockholm. Motiven är vardagliga och anspråkslösa, ofta fångade under promenader på stadens gator.

Den svenske mästerfotografen har funnit sina motiv i Stockholm och kanske i första hand på Södermalm där han sedan många år har sin arbetsplats. Denna utställning på Kulturhuset visar för första gången Gunnar Smolianskys konstnärskap i sin helhet. Det handlar om enkelhet - att fånga människorna i sina vanliga stunder. Likt ett barn med nytt lego hade Smoliansky spenderat en timme på Stureplan med sin nyinköpta kamera. Nu kan vi som besökare se hur man väntade på bussen för 50 år sedan - fantastiskt.

Sannningen är att det faktiskt ter sig intressant med dessa vardagliga skildringar. Det handlar inte om några spektakulära vyer och inte var det något som Smoliansky heller var ute efter. Sedan är det inte bara ett gäng omoderna människor som visas. Vardagen består av så mycket mer - som en stilla gunga eller en fluga som inte ser ut att må så bra. Vissa motiv får äran att besökas igen men vid andra årstider. Vissa mer intressanta, eller rentav lustiga, än andra. Men det är såklart upp till var och en av besökarna att bedöma för sig själva.

Utställningen pågår fram till den 14 september på Kulturhusets Galleri 5 (stängt måndagar), högst upp i byggnaden. Lagom till temat får man genom ena långsidan - helt i glas - en härlig vy över norra Stockholms centrala delar.