Sveriges finskaste filmfestival: YksiKaksiFilmi

Sveriges finskaste filmfestival: YksiKaksiFilmi

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

Efter två års uppehåll är det återigen dags för Sveriges finskaste filmfestival YksiKaksiFilmi!

Festivalen arrangeras i år av Sverigefinska ungdomsförbundet och visar dokumentärer, spelfilmer och kortfilmer. Genom filmerna som valts löper en röd tråd, av olikheter som ställs mot varandra. Möten mellan människor med olika liv, erfarenheter, tankar och känslor, där just mötet får dem att tänka nytt och ibland också gilla det som är olikt dem själva. Filmerna skildrar rädslan för det som är främmande och att det inte alltid är lätt att bryta gamla tankemönster och släppa in nya människor i sitt liv.

På fredagen den 14/9 kommer förmiddagen att ägnas åt skolbiovisningar för inbjudna skolor, där spelfilmer som är lämpliga för diskussion visas för mellan- och högstadieklasser. På kvällen visas den officiella invigningsfilmen "A moment in the Reeds" och därefter hålls en öppningsfest på Bar brooklyn, med finsk musik och karaoke.

På lördagen 15/9 september består programmet av dokumentärfilmer, en spelfilm samt ett kortfilmspaket som visas på Cosmopolite.

På söndagen 16/9 avslutar festivalen med frukostbio efter Bio Rios populära koncept. Efter att "Udda vänner" visats pratar besökarna om filmen med dess manusförfattare Khadar Ahmed.

För bokning av biljetter och program, se YksiKaksiFilmis hemsida.

Information
Visa på karta