Teatergrillen hyllar Tore Wretman

Teatergrillen hyllar Tore Wretman

Onsdagen den 11 januari inleder Teatergrillen sin årliga hyllning till husmanskosten och Tore Wretman. Wretman är en av svensk matlagningshistorias allra största och Teatergrillens gastronomiska stamfader. På menyn återfinns klassiker som konjaksflamberad kalvnjure, kallskänkan Karin Chädströms Toast Skagen och kåldolmar.


Nytt för årets Wretmandagar är att nio klassiska sjötungor serveras under nio dagar. En ny anrättning varje dag. Sjötungan var en av Tores favoritråvaror och dess goda kvalitet och mångsidighet har gjort den till en eftertraktad restaurangfisk. Sjötunga är som bäst under vinterhalvåret och framförallt under januari då storlek, tillgång och kvalitet är hög.

- Wretmandagarna är speciella, det är en ynnest att få jobba med en så fin råvara som sjötungan och kunna erbjuda så många variationer av den. Sen blir det extra stort fokus på matsalsarbetet också, vi filéar till exempel sjötungan direkt vid bordet, säger Thomas Mortensen, kökschef på Teatergrillen.


Tore Wretmans sjötungor serveras 11-19 januari.
Wretmanmenyn serveras 11-14 januari.


Tore Wretman och Teatergrillen
Tore Wretman övertog i mitten på 40-talet driften av Riche och förvandlade snabbt delar av lokalen till Teatergrillen. Svensk husmanskost av god kvalitet blandades med dåtidens nymodigheter från kontinenten. Flertalet svenska matklassiker skapades och lanserades under hans regi. Det satsades även på restaurangupplevelsen som en helhet, där inte bara maten utan servering, inredning, konst och en uppsluppen stämning spelade roll - ett helhetstänk som fortfarande präglar Teatergrillen.


Wretmans nio sjötungor
11/1
Les Filets de Sole a la Nage
Pocherade sjötungsfiléer i vin blanc och grönsaksjulienne (dagspris)


12/1
La Sole a la Belle Aurore
Helstekt sjötunga med hummersmörsås och sockerärtor (dagspris)


13/1
Les Filets de Sole a la Bordelaise
Rödvinsbrässerade sjötungsfiléer med dragon, oxmärg och champinjoner (dagspris)


14/1
La Sole Arlequin
Pocherade sjötungsfiléer och ostron med tryffelsmörsås (dagspris)


15/1
La Sole Homardine
Hummerpocherad sjötungsfilé med hummerhollandaise och friterad schallottenlök (dagspris)


16/1
Les Goujons de Sole en Feuilletage
Friccassé på sjötunga, sherrysås, champinjoner och räkor (dagspris)


17/1
Les filets de Sole a la Cabaret
Vitvinskokt sjötungsfilé med hummerterrine och sauce vin blanc (dagspris)


18/1
La Sole sautée au Vin Rouge
Duxellfylld sjötungsfilé med rödvinsmörsås och svartrötter (dagspris)


19/1
Les filets de Sole a la Moscovite
Ångade sjötungsfiléer med Champagnesås, smördegsfleuron och Kalixlöjrom (dagspris)

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.