The Breeders rockar på Berns

Sedan jag började jobba på den här sidan, måste det erkännas, slutade jag i princip leta posters och saker ute på stan. Det kändes som om att allt ändå kom i de allt för många pressmail jag får. Så idag tog jag upp det här med att leta igen, och nu har jag hittat några events som man bara måste se. The Breerders är kanske det mest självklara av dessa.

Det kan inte vara många som missade att när Pixies bröt upp 1992 så släppte Frank Black två bra soloskivor och sedan gick det utför. Det var inte förrän när Pixies återförenades 2004 som det kom lite skivor med några lyssningsbara låtar. The Breeders, Pixiesbasistens Kim Deals band hon numera har med systern Kelley, släppte ett album redan 1990. Kim Deal och Tanya Donnelly (från Throwing Muses) var trötta på att knappt ens få skriva en låt för sina respektive band, så de startade The Breeders. 1990 kom "Pod" ut, producerat av Steve Albini (också känd som mannen bakom band som Big Black och Rapeman), vilket följdes av egenproducerade "Last Splash". Då hade Tanya Donnelly hoppat av för att Kim Deal inte tog med särskilt många av hennes låtar på "Pod", bara så ni vet liksom.

Efter en lång väntan återvände bandet med nya inspelningsidéer till Steve Albini, som nu hade byggt sin egna studio Electrical Audio vilken han hade råd med efter att ha producerat Nirvanas sista studioalbum. De spelade in "Title TK" under 2001 som senare släpptes 2002, nio år efter "Last Splash". Skivan lät mycket råare än något de spelat in tidigare, samtidigt som de värsta rockelementen var borta. Det är rock, men långsam sådan.

Nu har de fortsatt på det spåret, genom att återigen spela in hos Albini och i år släppt skivan "Mountain Battles". Här är det mer fart, samtidigt som den utmärkta produktionen från "Title TK" är kvar.

Vill man se några av alternativrockens största legender på scen, bokar man biljett till Berns den 26:e augusti. Detta gör man på Ticnet för 280 kronor + serviceavgift.