Tidskapsel ska gjutas in i Slussen

Stockholms stad och Projekt Slussen har nu gått ut med nyheten att man under 2023 planerar för att gjuta in en tidskapsel på en hemlig plats i den nya byggnationen. Kapseln ska samla föremål, tankar och berättelser från nu- och samtid. I en gästbok ska även olika hälsningar från människor som bor, lever eller besöker staden förevigas. Kanske du?

Slussen har genom historien varit en central knutpunkt för stockholmare och dess besökare. En plats i ständig utveckling som formats av tiden och människans behov i samklang med visioner om Stockholms stad. I och med den stora förändring som Slussen genomgår, skapas ett utmärkt tillfälle och given plats för att föreviga sam- och nutid i Sverige.

Gästboken, som är ett av de föremål som ska kapslas in, kommer att åka på turné i Stockholm för att så många som möjligt ska kunna skriva en hälsning. Sedan den 3 oktober och månaden ut befinner sig gästboken i Stockholmsrummet, på Medeltids­museet och Stadsmuseet. Det innebär en chans att vara med och bidra med en hälsning till framtiden.

Utifrån en framtida forskare eller arkeologs perspektiv är det intressant att få veta om just dig. Vad du heter, hur gammal du är, vad du kommer ifrån och hur ditt liv ser ut.

Har du idéer kring vad Stockholms stad borde lägga i kapseln?
Du har även chans att komma med idéer kring vad som borde kapslas in tillsammans med gästboken. Om du har förslag kan du mejla till [email protected] eller besöka Slussenrummet på Södermalmstorg 4. När kapseln gjuts in i anläggningen kommer några av de föremål som valts ut att presenteras för allmänheten.

Turnéschema gästbok
3-9 oktober Stockholmsrummet, Kulturhuset
10-16 oktober Medeltids­museet, Strömparterren 3
17-23 oktober Stadsmuseet, Ryssgården
24-31 oktober Slussenrummet/Ryssgården, Södermalmstorg