Ukraina i fokus på Stockholms filmfestival 2022

Den 9-20 november är det dags för årets upplaga av Stockholms filmfestival. Redan nu står det klart att festivalen kommer att ha fokus på Ukraina.

I och med den ryska invasionen och kriget i Ukraina har Stockholms filmfestival redan nu valt Ukraina som fokusland i november. Festivalen vill belysa den ukrainska filmindustrins osäkra framtid och ge landet sitt fulla stöd.

Förra året vann den ukrainska regissören Oleg Sentsov festivalens pris för Bästa film med sin film Rhino, som skildrar Ukrainas undre värld på 90-talet. Den gången kunde han inte besöka festivalen på grund av pandemin, men i år är han inbjuden igen. Sentsov är en av de filmskapare som lagt ner kameran för att försvara sitt land.

– Vi uppskattar stödet från Stockholms filmfestival och ser fram emot att få besöka festivalen i november efter att vi vunnit kriget, säger han i ett pressmeddelande.

Stockholms filmfestival har även beslutat att inte visa några filmer som är finansierade av den ryska staten på årets festival så länge kriget pågår.

– Det beslutet är beklagligt men en nödvändig markering i en tid som denna. Rysslands agerande är oacceptabelt, säger Beatrice Karlsson på Stockholms filmfestival.

Den 28 mars till 2 april arrangeras även Stockholms filmfestival Junior, som dragit igång en kampanj tillsammans med Rädda Barnen för de barn som drabbas av kriget. Här kan man stödja kampanjen.