Utställning av Maurits Ylitalo på Färgfabriken

Under hela december, fram till den 9 januari visar Färgfabriken en utställning av Maurits Ylitalo som vann Beckers konstnärsstipendium 2010 om 150 000 kr. Det är 24:e året i följd som stipendiumet delas ut och denna gång alltså till Maurits Ylitalo som är född 1974 i Borås och som 2004 utexaminerades från Konsthögskolan Valand i Göteborg.


Juryns motivering:
"Maurits Ylitalo är en konstnär som ledigt väver samman komplexa berättelser i måleri, akvarell, collage och teckning. Med sina intrikata världar som både blandas och beblandas söker sig Ylitalo in i djupet av sin egen fantasi och skänker oss så ett rikt, och ibland absurt, rum i vilket allt tycks möjligt: landskap möter myt och lek. Konsthistoriska referenser, underfundiga infall och utklipp blandas med målerisk omsorg kring de minsta av detaljer, allt i en genomgående spröd ton, ett kännbart vemod mitt i lusten.
Maurits Ylitalo, som geografiskt är verksam i periferins Borås, öppnar så med sitt konstnärskap porten till en större värld - en värld som vi kan kliva in i och som sträcker sig långt utöver det privatas isolat. Maurits Ylitalo tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2010 för denna sin förmåga, att ur sitt inre väcka vår blick för något som vi aldrig tidigare varken skådat eller känt - han ger oss en inblick i konstens magi."

För juryn Mårten Castenfors

Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987 av Ulf G Lindén och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera unga talanger på gränsen till genombrott. Genom åren har Beckers jurymedlemmar tilldelat stipendiet till en rad av Sveriges mest nyskapande konstnärer: Dan Wolgers (1989), Jockum Nordström (1999), Linn Fernström (2000), och Nathalie Djurberg (2006), för att nämna några få.

Utställningen visas 4 dec - 9 jan på Färgfabriken.