Valkyria

Efter sitt genomslag med The Usual Suspects valde regissören Bryan Singer en annan riktigt med filmer som X-Men och Superman Returns. Nu är han tillbaka med ännu ett överraskande koncept; Valkyria är en film om nazi-Tyskland som skildrar det andra världskriget från en annorlunda vinkel.

Tom Cruise spelar överste Carl von Stauffenberg som efter ett uppdrag i Afrika, där han förlorade sitt ena öga, sin ena hand samt ytterligare två fingrar, återvänder till Tyskland för ett mycket omfattande uppdrag. Han och ett fåtal högt uppsatta ska uträtta operation Valkyria, vilket innebär att få Hitler ur makten och själva ta över och styra Tyskland med en skuggregering. Uppdraget är självklart så komplicerat och känsligt som det låter, och efter omständigheter inser Stauffenberg att inte bara måste han leda hela operationen, han måste även själv mörda Adolf Hitler...

Baserad på verkliga händelser har filmen har fått blandad kritik över sin betoning. Ämnet är delikat, men filmen bär ändå upp sitt historiska ansvar på ett seriöst sätt och skapar dessutom en riktigt välgjord thriller utav det.

Efter all medial uppmärksamhet Tom Cruise har fått de senaste åren, kan det vara svårt att direkt placera honom som en benhård tysk. Dock går nog den mest kontroversiella rollbesättningen till transvestiten, och den mycket komiske brittiske stå-upparen Eddie Izzard, som även han spelar en gravallvarlig tysk nazist.

Valkyria har premiär på SF's Biografer Fredagen den 30/1, och rekommenderas från 11 år.