Waltz with Bashir

Regissören Ari Folman träffar en gammal vän på ett café som berättar för honom om en återkommande mardröm han har. Varje natt vaknar han upp av att han blir jagad utav tjugosex blodtörstiga hunder, och han misstänker att detta har att göra med hans insatser i den israeliska armén i det första Libanon-kriget under 80-talet. Han frågar Ari om han har några minnen från den tiden. Något besvärad över frågan tvingas han erkänna för sig själv att han inte har det. Han var där, men varför sviker hans minne honom?



Ett minne har han dock. En surrealistisk bild över en massaker som nu väckts till liv och börjar förfölja honom. Ari bestämmer sig för att leta upp gamla vänner och folk från hans pluton för att hjälpa honom bearbeta händelserna han borde minnas från kriget. Genom dessa berättelser blir vi själva, likväl Ari, delaktiga och får en djupare insyn över det Libanesiska krigets makabra utförande.

Den animerade filmen Waltz with Bashir är bitterljuv och detaljrik, och har också ett intressant narrativ. Verkliga personer spelar sig själva i ett dokumentärt talking heads-upplägg samtidigt som den växlar till att vara en verklighetsbaserad spelfilm.

Waltz with Bashir går upp på SF's Biografer fredagen den 20/2 och rekommenderas från 15 år.

- Oscarsnominerad för Best Foreign Language Film of the Year.