Recension av Greasy Spoon Södermalm – av Sebastian W.

God mat, kul koncept men ganska tråkigt?

Vid mitt besök på Greasy Spoon i Vasastan var jag relativt ny till brunch och allt som det innebär. Bra ställe att börja på var rekomendationen från vänner och bekanta.

Olikt från Pom & Flora, erbjuder Greasy Spoon lite mer matiga alternativ. Självklart finns det sedvanliga och instagramvänliga alternativet chiapudding och acaibowls men jag prövade deras full vegan.

Tänk dig en engelsk frukost, men då helt veganskt. Där tycker jag att man lyckats väl, riktigt väl faktiskt. Smörig champinjon, salsa, veganskt substitut för korv, mosad avokado, surdegsbröd och hashbrown - kort och gott, himmelriket. Till detta prövade jag deras cold brew.

Det jag tycker kan sänka hela upplevelsen är något jag stör mig på sedan länge tillbaka, lokalen kontra Greasy Spoons popularitet samt rykte. Eftersom du inte kan boka bord får du gå dit och hoppas att det finns ett bord, annars om du har otur kan du få vänta upp till 1 h (förstås beroende på sällskapets storlek) för att få ett bord. Och eftersom Greasy Spoon är ett av Stockholms kanske större namn skapar detta även längre köer och mycket folk på plats. Då det lätt bli kö utanför och bullrigt inne tycker jag charmen av att vakna en lördagmorgon och spontant gå och brunch försvinner helt.

Inredningen i lokalen i Vasastan är ganska oförlåtlig och därmed inte dämpar volymen direkt vilket ger det hela en känsla likt en skolmatsal.

Men älta ej, där det finns problem finns även potential. Saker som bra rykte och därmed en större publik (osäkert ordval där) är inte nödvändigtvis något dåligt, högt ljud och buller kan lätta minska med hjälp av väggarrangemang och stenväggar.

Rekommenderas för dig som är ny till brunch och för dig som vill ha ett säkert kort.