Recension av Smaka på Stockholm – av Charlotte A.
Ojoj... det är med ett stort hål i plånboken, proppfull mage och varmt hjärta jag lämnar detta bakom mig. En mångkulturell och tillgänglig mötesplats för mat och dryckesälskare präglat av gemenskap och glädje. Vad gäller festivalen är det helt rätt i tiden att köra ett "no waste" och "framtidens mat" tema och som vanligt axlade vissa kockar, restauranger och foodtrucks detta bättre än andra men bara tanken är helt fantastisk.
För övrigt tycker jag att det var väldigt bra arrangerat och jag stod flera gånger och tänkte på hur städat och fint det var på området samt att det var väldigt bra strukturerat som gjorde det lätt att röra sig på området. Vad gäller sånna här arrangemang är det självklart att det ska erbjudas musik och uppträdanden under dagarna som är relativt neutral, som känns igen av många och framförallt är relevanta. Men nivån i år… maskerad-festival-killen som sjöng sista timmen sista dagen var den enda med lite drag i. Det är synd att en så viktig del bortprioriteras på ett så annars kul evenemang. Ja, jag vet att detta inte är en musikfestival men oj va stor skillnad det kan göra.
Och varför inte utnyttja scenen ännu mer med föreläsare som pratar om framtiden/mat, tävlingar för att vinna smakbiljetter, en konfransier som går runt och intervjuar folk på området som sedan visas på storbildsskärmen eller liknande. Och ytterligare en sak som jag tänkte på var allt matsvinn som besökarna faktiskt bidrog till. Det hade vart intressant att ha en speciell plats för detta så man kunde se hur mycket som faktiskt slängdes för att sen dra nytta av avfallen och göra energi eller fordnosgas av det - för att ta temat ett steg längre.
Till maten. Jag smakade på totalt 12 olika maträtter och 6 sorters alkoholhaltiga drycker. Några favoriter var…
- Koreansk toppoki med rice cake i gochujangsås, bacon, gullök, salladslök, sesam och ost från Hokkai Suisan. Sjukt konstigt men asgott!
- Lobster-sandwich med levain, hummer, vårlök, mayo och svensk cheddar från The Seven. Men asså, att få in så krämig, tydlig och rik smak mellan två perfekt knapriga brödskivor är ju drömmen. Jag ångrar grovt att ja inte tog en hel... en favorit!
- Friterad potatiskaka med smetana, torskrom och gräslök från The Seven. Även denna från samma hak var helt amazing. En frasig, tjock, kubliknande historia med riven potatis som gifte sig som en dröm med romen, smetanan och löken i munnen.
- Fish Taco på torsk, syrad kål, chipotle-mayo, koriander, picklad rödlök och hot sauce från Fred's Food Truck. Lite klen i smakerna, hade behövts mer av allt och framförallt sälta, hetta och sötma.
- Tartar på regnbågslax med gurka, fläder och pepparrot från Matias Dahlgren. Så fräsch smakbrytare mellan allt det feta och tunga. Vill verkligen slå ett slag för pepparrotskrämen som gömde sig fint under laxen.
På återseende 2020 - med bättre musik!