Recension av Restaurang Derelict – av Adam L.
Tyvärr blev det en besvikelse för mig på Derelict. Egentligen, om man ser till hela min upplevelse, så är betyget faktiskt knappt ens en trea, men eftersom många saker var bra och det är uppenbart att det är en väldigt bra restaurang så blir det så. Egentligen kan jag inte säga att något var direkt dåligt, utan det största problemet var att restaurangen inte passade mig/oss.
Tar det från början, blir en lång recension. Bokade bord i mitten på juni, första lediga 1 nov. Bara där kan man ju lätt påstå att förväntningarna höjs, hur mycket man än försöker hålla tillbaka dem.
Restaurangen ligger verkligen anonymt, på absolut värsta läge i Norrtull. Ingången var svår och hitta, trots att dörren faktiskt stod på glänt. Innanför dörren är en till dörr, i plåt, där man får ringa på en klocka. Förutom att hela området är urtrist, så var det spöregn och 2 grader kvällen till ära. Men när man kommer in möts man av en väldigt trevlig lokal. Industriell känsla, men varm och mysig, det luktade till och med mysigt (haha) från en av de första rätterna där de brände granris/liknande.
Två personer jobbade service. Gillade den ena mer än den andra, men båda skötte sitt jobb korrekt. Först får vi en meny, som är helt handskriven. Lite charmigt. Menyn delas upp i tre delar: mindre, mer och alldeles för mycket. Den första delen måste man ta, sen väljer man alltså om man vill addera lite mer eller mycket mer.
På varje meny står inga rätter, utan bara en massa råvaror uppstakade. Här uppstår kvällens första problem. Hela den mindre menyn är vegetarisk, och även stora delar av resterande menyval. Jag är väl vad man skulle kunna kalla för en omvänd vegetarian. En sån här sak tycker jag man kan informera om på sin hemsida (finns absolut ingen information om detta i dagsläget). Hade jag haft den informationen hade jag inte bokat bord.
Första rätterna är mer eller mindre helvegetariska, och även om det så klart inte är vad jag hade föredragit så blev jag ändå lite imponerad över att de fick mig att uppskatta en del grönsaker som jag inte trodde att jag skulle göra. Tempot var också ganska bra under dessa rätter. Sen gick tempot ned, mycket. Vi var där 3 timmar, personligen tycker jag det är minst 1 timme för länge, även när det är ett 10-tal rätter. Återigen, det är väl inget dåligt direkt, det finns nog många som hade stört sig på om det var omvänt scenario.
Totalt skulle jag gissa att vi åt ett 8-10-tal rätter. Två uppskattade jag väldigt mycket, 2-3 var helt ok. Det är ju uppenbart att de är duktiga kockar, men tyvärr föll det inte oss i smaken.
Sen tycker jag priserna var väl tilltagna. 2 100 kr med dricks betalade vi, då drack vi ett glas champagne (185 kr), två glas alkoholfritt och två flaskor Perrier. Derelict skulle jag ställa i facket med mellanklasskrogar som serverar finediningmat, tillsammans med Punk Royal, 19 Glas och Lilla Ego. Jag ser inte Derelict som en motsvarighet till Esperanto, Operakällaren eller Oaxen Krog. Då tycker jag detta är alldeles för dyrt. Självklart späs känslan på när man är besviken på maten, och jag kände mig heller inte särskilt mätt (vilket nog mer beror på tiden mellan första och sista rätten, snarare än mängden mat, dock). Det blir lätt att jämföra med Punk Rolyale Café när jag var där förra veckan och åt mer mat, bättre mat och hade en överlag mycket bättre upplevelse, för halva beloppet.
På bordet låg en hel tryffel och ett litet minirivjärn som man fick köra med när man kände för det. Generöst. På toaletten hade alla sällskap en egen handduk med sitt namn på, genidrag.
Allt som allt. Har svårt att förstå hypen och de som sagt att detta är bland de bästa restaurangupplevelser de haft. Vill man äta en lite längre mysig middag och gillar vegetariskt, så tror jag verkligen man kommer tycka om Derelict. Bra ställe, men som inte passar alla helt enkelt.