Event

Drinkskola - Scotch Whiskey - Iced tea - Recept till hemmabaren

Oj oj oj vilken vecka. Penny & Bill har öppnat efter sommaruppehållet och det känns helt fantiastiskt att vara igång igen. Många många timmar denna vecka har spenderats på baren för att sätta igång allt, ny cocktaillistan kommer i veckan och det har tagit tid att utvecka vilket har gjort att jag varit lite sämre med att skriva här. Det ber jag om ursäkt för.

I torsdags höll jag en drinkinspiration för 20 personer på Edringtons kontor med fokus på whiskey som spritbas. Jag som är en stor whiskey tönt älskar verkligen att få upp den generella synen om just denna sprit, den fungerar absolut skitbra att blanda drinkar på och något som jag personligen föredrar. Med mig hade jag Highland Park & Macallan, 2 otroligt bra produkter som jag arbetat med länge. Jag började med att servera Coopers Punch (Highland Park single malt 12y, overproof rum, portvin, chai te, björnbär, lime, bitters & muskotnöt) som är en drink som följt med mig i ca 2 år. Jag serverar den på min bar där den har blivit en klassiker och har även visats på TV4 nyhetsmorgon. Eftersom gästerna kom vid samma tidpunkt valde jag att servera som en bål, snabbt och smidigt. Efter en liten stund satte vi igång och vi hade verkligen skitroligt. Jag ska först och främst tacka er som va på inspirationen, det är en otroligt känsla att få berätta och dela kunskap om mitt liv som bartender och hur mycket jag älskar mitt yrke.

 

 

Vi dukade upp 2 bord med alla verktyg som behövdes, alla möjliga ingredienser och recept. En av tankarna med inspirationen var att alla skulle få blanda drinkarna för att få praktisera. Givetvis hade vi en introduktion om Whiskey och varumärkena sedan gick jag igenom vad som är viktigt att tänka på, hur man blandar, verktygen, do's and dont's, vikten av hemmabaren och självklart svarade på frågor. Jag blandade först drinken själv framför alla och gick igenom steg för steg, garnityr och slutresultat. Sen va det upp till alla deltagare och vilken leverans det var, otroligt bra resultat.

 

 

Första drinken vi gjorde listas längre ner, den är skapad av Mattias Skoog som idag är nordisk ambassadör för Macallan & Highland Park. Idag ser vi honom tyvärr mindre bakom en bardisk, en riktigt duktig bartender som arbetat på många väletablerade barer, bidragit med utveckling av branchen, alltid serverat exceptionella drinkar, utfört enormt bra service och en jävla bra host.

 

Macallan Iced Tea - Skapad av Mattias Skoog - Nordisk ambassadör Macallan & Highland Park.

  • 50 ml Macallan Double Cask
  • 30 ml citronjuice
  • 20 ml söderte sockerlag
  • 60 ml äppelcider

Blanda Whiskey, södertesocker och citron i lilla delen av shakern. Tillsätt is och skaka snabbt. Häll sedan äppelcider i botten av ditt glas för att sen sila upp från din shaker. Tillsätt massor av is till ditt glas och garnera gärna med en äppelskiva. Använd gärna pappersugrör eller om du har tillgång till metallsugrör. Skippa plasten.

 

Nästa drink vi gjorde heter Penicillin, en helt grym drink skapad av Sam Ross - Attaboy och det receptet hittar du tidigare i bloggen.

 

 

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

Södertesocker

  • Gör en sockerlag (kika mitt tidigare inlägg) och när sockret löst sig lägg ner söderte och låt det dra i 10 minuter. Sila sedan bort.

 

Tack för att du läste, strax kommer mera.

Festligt på Gotland under Almedalsveckan

Det blev en lång dag, en sånn dag som man aldrig trodde skulle ta slut. Fullt med folk, fantastikt feed-back och helt grym stämning. Vi började 09:00 på morgonen, roddade fram till 12:00 och stängde området vid 23:00. Nästan alla 600 drinkar tog slut som ni säkert förstår var det en hel del att göra, stort tack till alla inblandade som hjälpte till. Ett extra stort tack till Rescued Fruits, Truls, Elin & Christoffer.

 

 

Samtliga drinkar serverades i återvunnet glas, med pappersugrör och med mesta möjliga mån av överbliven frukt.

 

Är ni intresserade av recepten så fråga gärna.

Tack Gotland för denna gång.

 

SaveSave

Almedalsveckan, Gotland, Äpplejuice

Politik, pajkastning, framtidsvisioner, företag, samarbeten, fest, fylla, saningar, lögner, fotboll och mängder av känslor. Allt på samma ö i söder som blir totalt våldtagen av människor under några veckors tid i sommar, jag pratar såklart om Gotland. Jag åkte ner igår kväll för att tillsammans med Rescued Fruits göra framträdande om hållbarhet inom bar, hållbara produkter och minimera svinn. Något som jag brinner för och anser är otroligt viktigt och måste ses om i min värld.

"30% av all frukt & grönsaker som odlas slängs. Det är sjukt!"

Rescued Fruits räddar frukt och grönt som annars skulle gå till spillo för att den inte passar in i jättarnas massproduktion. Man samarbetar med frukt- och grönsaksgrossister, butiker och odlare för att ta hand om frukt som kan vara kantstött, ha skönhetsfläckar, gropar och annan "missbildning". Skulle Rescued inte räddat dessa otroligt goda frukter och grönsaker hade det bara slängts, hur knäppt är inte det?

Rescued kontrollerar och sorterar noggrant, tvättar frukten innan deras användande. Även det lilla som blir över blir till näringsrik jord så nya grödor kan växa. Hur bra är inte detta? De har flera riktigt goda juicer, alla är pastöriserade vilket gör att hållbarheten blir längre och de är både gluten- och laktosfri. Denna produkt står jag rakryggad bakom, deras filosofi lirar med min och jag dricker mer än gärna dessa och vet att mina köp bidrar till något väldigt bra.

Klockan 12:00 öppnar baren och vi kör fram till 22:00.

 

Jag gjorde ett samarbete med Absolut Vodka och Rescued Fruits förra året inför Stockholm Pride 2017. Klicka in här för att kika på receptet och texten.

 

"Receptet på cocktailen är skapat av inflytelserika och omtalade bartendern Johan Evers från Penny & Bill Stockholm, som under senaste året bland annat har mixat drinkar i TV4 Nyhetsmorgon"