Nu är det slut med glödlamporna. RIP, liksom.

Säg hej till giftiga lågenergilampor!

Läste att de ska inlämnas till återvinningscentralen. Inte återvinningsstationen. Är det bara jag som inte har en aning om vad som skiljer dem åt? Jag vet inte ens var de ligger.

Hahaha... vad tror de jag ska göra egentligen? Ta mina pajjade lampor i en påse, sätta mig i bilen och köra till återvinningscentralen? Not gonna happen. Sorry. Det är något jag glatt erkänner att jag inte pallar. Inte en chans. Tro mig... det där kommer bli ett problem.

Det störiga är att energibesparingen snabbt äts upp av att det nu alstras mindre värme (runt 80% av energin i en glödlampa blir värme i hemmen) och i slutändan ger jag mig fan på att vi hamnar på plus minus noll. Fast med mycket mer gifter i naturen.

Ännu en gång har idioterna fått igenom ett helkorkat förslag.

AB -

Skriv en kommentar

Ännu ett hallelujamoment!

Suck, snacka om att retardera i utvecklingen! men som jag alltid sagt, människan är en evolutionär återvändsgränd. Undras hur mycket annat vi tar med oss i vårt fall?

Och kvicksilvret.... Borde inte en vettig beslutsfattare ävntat med att förbjuda vanliga lampor tills någon kommit på en lågenergilampa som är mer miljövänlig? Och som du skriver, folk verkar glömma... Visa hela »

· Svar till Krister

Precis... vi har en pandemi av idioti på gång just nu.

Lägg även till att lågenergi-lampor "smutsar" ner elnätet och inför fasproblem. Detta är ännu ett beslut som är framhetsat utan en bra ersättare. LED-lampor är framtiden på alla sätt och vis men vi är inte där än. Idiocracy here we come!!!!!

· Svar till Peter

LED-lamporna ser jag fram emot!

Håller med om att idén att slopa glödlamporna helt inte känns genomtänkt. Jag tror dock inte man behöver räkna med värmeförluster, så mycket värme ger inte glödlamporna.

· Svar till Inke

Jo faktiskt. I min gamla lägenhet var det en grym skillnad på vinter om jag tände alla lamporna eller inte.
Känn på en glödlampa som varit igång en stund så ska du se.
De finns dessutom folk som räknat på det där. Googla! Du kommer bli överraskad!

Grejen är dock att det inte bara är i Sverige som glödlamporna försvinner, det är i hela EU. Den värme som lamporna ger i de sydligare länderna är helt bortkastat där.
Och jag vet att Sverige är äckligt byråkratiskt men en extra låda för lågenergi lampor vid återvinnings stationen är ingen katastrof direkt... snarare dagens i-lands problem.

· Svar till Danzig

Jo... men ska jag palla ta mig till återvinningscentralen för det? Tror inte det. Och de som inte har bil då?
Trams.

· Svar till Danzig

Just så... dagens i-landsproblem.

det där med att energibespringen skulle försvinna pga. glödlampornas värme stämmer dock inte riktigt. Alla har ju inte direktverkande el utan många värmer med betydligt bättrer system t ex värmepump eller fjärrvärme. Dessutom finns det ju en anledning till att vi inte har våre värmeelement upp i taket och det är ju att en stor del av värmen då går rakt ut genom ventilerna utan att vi får nytta av den. Visa hela »

· Svar till Jonas

Njae... stämmer inte. Det kommer bli märkbart kallare i svenska hem. Vänta bara så ska du se att tidningarna kommer skriva om det i vinter.

Kommentera