I AB idag kan man läsa om en gammal gubbe vid namn Jan Börjesson som försvarar snabbmaten. Jan tycker nämligen att i dagens samhälle behövs MER snabbmat. Mer halvfabrikat för att hjälpa människor klara av stressen i livet. Fan, vad folk är stressade nuförtiden?!

"Småbarnsfamiljer där båda föräldrarna jobbar heltid upplever måltidsstressen som det största vardagsproblemet och är knappast betjänta av matlagningsråd som kräver långkok. Timmarna finns inte."

Öh... verkligen? Vad fan är det med folk och tid idag? Det är som den där reklamen på tv för något knäckebröd med någon äcklig smet i. Har ni sett den? Där de visar hur någon gör en knäckemacka med någon ost på, hackar lite gräslök och sedan slår in den i papper samtidigt som de visar en klocka att det tar FLERA MINUTER att göra det! Speakern berättar att man inte har så mycket tid på morgonen... så köp det här knäckebrödet så blir det liv sååååå mycket enklare! Det är så korkat att reklamen är rolig.

En tanke nu bara, men om man tycker att det tar för lång tid att bre ett knäckebröd på morgonen så kanske man har lite större problem än så? Då borde man ta sig en allvarlig funderare på vad i helvete man prioriterar i livet.

Jag är en yr kille, extremt disträ, kreativ och huvudet bland molnen. Enligt min flickvän och föräldrar är jag en katastrof när det kommer till planering etc av mitt liv. Jag går mestadels omkring och lullar i nuet. Kan det skjutas upp till imorgon så gör jag det. Jag har tusen saker som jag vill göra men mitt i allt detta så tar det mig typ 15-20 minuter att fixa ihop bra, gott käk av råvaror till mig, grabben och flickvännen.

Har man inte tid med det så är man en riktigt looser. Jag skrattar åt människor som inte kan laga käk själva. Basic skills, typ. Det roliga är att vissa stressade människor verkar ha någon slags stolthet i sin oförmåga att laga mat.

"Asså... jag har inte tiiiid med sånt. Jag vet inte ens hur man använder spisen. Hihihihihihi!" allting sagt med ett tonläge som verkar tycka att det är lite coolt att inte laga mat.

Jupppiiiiii! Grattis till dig! Du kan inte ens laga mat till dig själv. Höjden av patetiskt.

Det är klart att snabbmat fyller en funktion... ibland! Är du på språng mitt under dagen är det bättre att klämma i sig en kycklingsallad eller något från en valfri hamburgerrestaurang än att knäcka ryggen för att få i sig en korrekt måltid. Ibland är nyckelordet här.

Det finns tre saker som en tänkande människa alltid ska kunna göra...

För det första är det att kunna chilla lite då och då... oavsett vad som händer i livet. Ni vet... att bara kunna ligga i en park och kolla in en fågel under en längre stund. Känna marken mot fötterna och njuta av doften av nyklippt gräs. Mindfulness säger vissa... vanligt jävla bondförnuft, säger jag.

Det andra är att sköta sin mat, äta nyttigt, finna glädje i att både göra och äta god mat, dessutom, om du är förälder, så är du fan SKYLDIG att ge ungarna bra käk.

Den tredje och sista saken som är apviktig är att du sover ordentligt. Fibblar du med sömnen fuckar du upp så otroligt mycket i kroppen att det ALDRIG är lönt att slarva för mycket på den punkten.


Svensken har blivit en bortskämd jävel. Andra länder har kriser, landsidentitet och visioner... vi har inte det längre. Vi bekymrar oss för nästa löneökning, husköpet, vilka klubbar man kommer in på etcetc... Våra största bekymmer är hittepå-sjukdomar som "utbrändhet", stress över saker som egentligen inte är viktiga och "jag har lite ont i ryggen och kan aldrig mer jobba"-mentalitet...

Hade något allvarligt hänt Sverige så hade hela jävla landet plötsligt vaknat upp och insett hur sjukt bra vi har det. Vi har hus/lägenhet, pengar till mat, barnen mår bra, du har hälsan, släkten finns där, du HAR ett jobb etcetc... över natten hade miljoner svenskar plötsligt gillat läget igen när slöjan av idiotier lyfts bort från våra medvetanden.

Jag är ledsen att säga det... men det här landet behöver en kris. Så att folk vaknar upp och inser vad som faktiskt är viktigt i livet.

Se bara på den artikeln som jag länkade till i början av inlägget. Det är alltså ett problem för människor i Sverige att hinna göra lite bra käk i vardagen? Skojjar du med mig?

Ett helt land med folk som inte har en jävla aning. Det är nästan imponerande.

Skriv en kommentar

P, du glönde en sak. Toa, man måste gå på toa också. När man är nödig, och inte lite senare utan just precis då.

Jävligt bra skrivet i övrigt. Tror det kommer ordna sig men det blir lite rocky road på vägen dit.

Pezster 
· Svar till IntERIKtigtklok

Men ååååh... självklarheter, självklarheter ;)

Tack förresten. :)

Själv är jag apdålig på att laga mat, MEN, det hindrar mig INTE från att laga nyttig mat. Nyttig mat innebär nämligen inte långkok på tre timmar med allsköns kryddor och diverse. Nyttig mat kan vara en helt vanlig jävla biff eller bit kyckling med en ordentlig sallad, lite olja och vinäger. Vill man lyxa till det så funkar det utmärkt att lägga i lite parmesanost eller fetaost och lite nötter.
Så att... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Candy

Du bevisar med andra ord att man inte behöver ha speciellt mycket koll för att kunna äta nyttigt.

Brrr... folk idag alltså... ett under de klarar av att gå upp på morgonen...

Kan vi inte göra som i naturen? Om du är inkapabel att laga din egen föda så blir du utsållad enligt "only the strong"-principen och dör.

Kan sätta min vänstra testikel på att vi blir kvitt tjockisarna direkt.

Pezster 
· Svar till Vegetal

Hahahha... vi måste bejaka evolutionen!

Jag tror det handlar mycket om lathet, och jag kan sätta mig in i den skaran. Jag klagar dock inte om mer snabbmat, jag tycker bara det är för jävla tråkigt att laga mat. Jag näst intill avskyr det. Så det är tur att jag bara har katt hemma :D

Pezster 
· Svar till Cia

Lathet kan jag köpa. Men att det inte finns tid till att ägna 20 minuter åt att göra lite käk... DET är bara dumt.

Håller helt med! och jag vet vilken tur vi har här i sverige*ler*Speciellt nu efter ambulanstur, 4de operationen nu på fredag och över 3 veckor på sjukhus hitentills. Man ska vara riktigt tacksam och glad över hur jäkla bra vi har det...

Pezster 
· Svar till Åsa

Precis.

Låter förresten som du har varit med om en del otäckheter. Sådant brukar bidra en hel del till ändrad livssyn.

Hoppas du är ok! Vi håller tummarna för dig.

jag lagar själv mat i stort sett varje dag. det är inte alltid det blir något ambitiöst, men det behöver det inte heller vara. häromdagen var jag lat och då blev det spenatsoppa med kokta ägg. 15 minuter, kostar typ 10-12 spänn (max) att bli mätt. "inte hinner", my ass. mer lathet och fantasilöshet.

Pezster 
· Svar till Tinky

Precis.
Idag ska jag strimla lövbiffar, steka med gul och röd lök, vitlök, ingefära, lite soya på det hela. Tar 10 minuter. Gott så det är jobbigt är det dessutom.

Sedan måste jag erkänna att den tiden det tar att laga maten är rätt skönt. En liten ritual som hjälper mig att varva ned.

När jag hade som minst tid (studerade och jobbade kvällar) så hann jag ändå med matlagning, min lösning - frysen.
tar inte nämnvärt mycket mer tid att koka 8 portioner ris i stället för 4, och steka kött med kryddor som medgav att strimla hälften till en gryta och äta andra halvan stekt med nån sås till.
i min mening handlar det mer om planering och vilja än tid.

Pezster 
· Svar till Jay

Det är just det här jag menar.

Om en sådan enkel sak som att fixa något att käka blir ett problem för folk så att de inte "hinner" så tycker jag nästan de borde lägga sig ned och dö.

Lagga sig ner och do. Vi ater i princip bara ekologisk eller lokalt odlad mat och att vi ar petiga med vad vi ater och serverar vara barn. Det det ar latt att vara kaxig och ha massa asikter om att folk ar "lata" nar man inte har nagra sma barn... det var en piece of cake att fixa middagen innan man hade dem - av manga skal. Att stalla sig vid spisen och fixa en middag som bade ska vara god, nyttig, allsidig och omtyckt ar inte alltid sa ja-la latt. Jag brukade tycka om och laga mat o... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Johanna Zander

Jag lagar mat åt mig själv, min unge och min flickvän. Inte jobbigt någonstans. Jag tycker fortfarande att människor som tycker att mat är "stressigt" är direkt löjliga.

haha läste igenom artikeln igen... hemlagad mat... SNOBBERI? hahahahaha! herrgud, så kul! för vem är valet och kvalet i matbutiken verkligen så bestialiskt svårt som beskrivs i artikeln? FÖR VEM?

Pezster 
· Svar till Tinky

Jag vet! Hahahhaa... lagad mat är alltså snobberi... hur kul som helst.

Kan inte annat än att hålla med.
Speciellt då man med enkelhet kan laga till en jävla massa god och nyttig mat från scratch snabbare än det tar att ringa och få en budpizza hemlevererat.
Det är liksom inte rocket science vi snackar om.

Men vad fan, låt folk leva ovetande om hur riktig mat smakar. De vet ju inte vad de går miste om.

Och så får de ju behålla sin högt prioriterade kvalité... Visa hela »

Pezster 
· Svar till CG

Dina avslutande rader i kommentaren är brutalt rätt. Klockrent.

Folk förstår inte hur otroligt billigt det kan vara att laga en jävilusiskt god middag, som också är snabb. Eller middagar i ugnen man inte behöver bevaka. Om man bara tänker till litegrann, så blir det inte stressigt. Men här har vi blivit bortskämda med alla världens tänkbara hjälpmedel så den genomsnittliga svensken har blivit lat. Och latare blir vi. Sällan blir saker gjorda snabbare med hjälpmedlet, men folk... Visa hela »

Jag tror att det handlar mest om att man måste göra nånting speciellt, intressant och spännande hela tiden, annars har man det tråkigt. Vad folk förstår inte är att tråkigt mäste inte vara dåligt.

När lyssnade du musik sist utan att göra nånting annat samtidigt? Eller bara satt och gjorde ingenting?

Det är inte konstigt att folk känner sig stressade med allt press dom sätter på sig... Visa hela »

Neurotiska Hanna: haha ja, jag gör ju själv "långkok" i lergryta i ugnen. det tar lite planering (lergrytan ska stå i vatten nån halvtimme först, och sen FEM minuters jobb, och sen kan jag bara göra annat medan skiten puttrar i ugnen. dessutom gör det absolut ingenting om den råkar ligga en halvtimme extra. Japp, man kan faktiskt slänga i lök, morötter, palsternackor, smaksättning med buljong, örter och mojs, po... Visa hela »

Det har ar oerhort bra. Det borde publiceras i tidningar. Val skrivet!
Jag har aldrig varit sa upptagen i hela mitt liv som jag ar nu: Det ar 1 manad kvar innan min PhD avhandling ska vara klar, och inlamnad. Jag MASTE darmed laga ordentliga middagar, for det ar den basta avkoppling jag kanner till! Jag behover det for att lata hjarnan vila, och sysselsatta mig med nagot som ger ogonblicklig avkastning i form av en suveran middag (och naturligtvis ser jag till att fa tillrackligt med somn o... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Polaris

Tack.
Och precis som du säger... matlagning ska för fan inte vara jobbigt... det är ju ren njutning... en "ritual" som man ska göra med njutning.

Ah... hade på känn att du var en sådan skön typ. :)

Tror att matlagnings-tv är att beskylla en del för det här, vissa tror verkligen att när dom kommer hem klockan 18:00 måndag kväll trötta och jävliga så ska dom ställa sig i köket och återskapa Nobel Middagen.
Har egentligen inget mot mat tv som inspiration, men folk fattar inte att det i dom flesta fall handlar om bjudmat, inte vardagsmat.

Pezster 
· Svar till Jay

Kan nog vara en del i det. När de flashar råvaror och köksredskap som folk aldrig hört talas om så känns väl McDonalds mer lockande.

Fast lite överraskad är jag över hur i helvete folk inte har kunskapen om att göra den enklaste maträtten... hur missar man det?

Vad gjorde deras föräldrar?

även om deras föräldrar inte lärde dem några recept så finns ju för fan google?

Pezster 
· Svar till Tinky

precis... google löser allt.

Igår googlade jag chillidressing, bouleregler (måste varit fel på dem för sonen vann hela tiden... fan... han är TIO BAST) och sist men inte minst googlade jag fram var jag kunde se senaste avsnittet av "Stargate - Universe" utan att betala för det.

Google... ah... min bästaste vän...

koka ris.
Strimla en halv Falukorv, kasta i stekpanna.
en matsked Soya, en tesked Sambal, ett paket matlagningsgrädde(2,5 DL 15%), ett paket (tetra) passerade tomater, lite sweet chili, och en deciliter frysta gröna ärtor.
och vips, kryddig korvstroganoff med ris på runt 15 minuter ...

Vad kommer det sig att du tror att dina matvanor är SÅ intressant så du basunerar ut dessa här? Tro det eller ej men debatten handlar inte om DINA matvanor. För mig får dessa se ut precis hur som helst.

Ha De Gott Joakim

Pezster 
· Svar till Joakim

Mina matvanor är intressanta eftersom de är enkla. Du förstår... att om människor tycker det är jobbigt att laga lite mat är det riktigt pinsamt.
Förresten var det lite intressant... för något gjorde ju att du kom in och kommenterade.
Eller hur?

Förresten... hygienkonsult? Säg inte att folk även har svårt att hålla sig rena och behöver hjälp med det med... Av dig dessutom?hahaha! Tvätta... Visa hela »

alltså... jag funderade på det lite till. de flesta DUSCHAR lika länge eller längre än det tar att göra en enklare maträtt a 15-20 minuter...

bara en tanke.

man får väl hoppas det inte blir för stressigt det också :S

Såg inlägget sent, varit utomlands...men måste bara inlägga:

Har också reflekterat över reklamen med knäckemackan. Hur lång tid tar det bre en macka?! Tar det inte längre tid stå i kön och betala för mackan i en 7eleven?...
Den reklamen får inget guldägg i år!

Pezster 
· Svar till Geniusloci

"Tar det inte längre tid stå i kön och betala för mackan i en 7eleven"

Hahahaha... dagens sanning...

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Välkommen hem förresten :D

Kommentera