En liten snabb notis bara från en grej jag läste i DN.

En kvinna som blev slagen av sin sambo (med en stol?!) högg honom i bröstet med en kniv. Det skulle hon inte gjort för det ledde till 3 års fängelse.

"Domstolen tog hänsyn till att det funnits en nödvärnssituation vid brottstillfället men anser att ett knivhugg i bröstet var att gå för långt. Rätten ansåg att det måste ha varit uppenbart för kvinnan att mannen kunnat dö av knivhugget."

Nu gissar jag på att domstolen består av ett gäng skyddade akademiker som aldrig varit i en liknande situation. Speciellt den sista meningen.

Exakt hur mycket logiskt tänkande är du kapabel till när du hamnar i en trängd situation? De som varit där vet vad jag pratar om. NADA. Såvida du inte är relativt van vid att slåss... för du kan du fatta relativt många beslut när det väl sker... men inte ens de om de märker att de håller på att förlora kontrollen (motståndaren är större, starkare eller bättre) över situationen. Då kommer även den mest förhärdade slagskämpen plötsligt vara redo att göra rätt drastiska saker för att komma levande eller oskadd ur situationen.

Är man hotad... i samma ögonblick som man upplever det som fara och färde... så gör människor en av tre saker.

1. Försöker fly

2. Fryser till, helt handlingförlamade.

3. Agerar

Den första är den som de flesta människor tar till... men går inte det så finns det bara två saker kvar. Många fryser... vissa handlar... och när du är knuffad till den positionen så försvinner alla regler. Börjar du tänka där över huruvida det är övervåld eller inte så förlorar du. Nu är vi byggda på det sättet att logik och rationellt tänkande ofta är det första som hjärnan slänger ut.

Egentligen så blir alla sådana här domar fel. För den människa som attackerar en annan får skylla sig själv om det går åt helvete. Alla ska ha rätt att försvara sig. Det GÅR inte att fundera i sådana här situationer.

Tänk dig själv... du blir attackerad av en galning med kniv. Du har ett basebollträ men du vågar inte använda det eftersom du inte vill råka illa ut. Du vill inte skada någon. Du funderar över huruvida ett slag mot benen räcker? Huvudet känns mer säkert... men kan skada ordentligt... du tvekar... plötsligt blixtrar allting till och galningen springer därifrån. Skönt, tänker du... men upptäcker snart att du är svag i benen och sätter dig ned på marken. Då upptäcker du kniven djupt begraven i din mage... och sedan förlorar du medvetandet...

Om du inte tvekat hade det kanske varit galningen som legat på marken. Vad är rätt och vad är fel här? Alla slåss ju för sig själv... och i min bok... så är det idioten som hoppade på dig som får skylla sig själv om han/hon råkar riktigt jävla illa ut.

Ska man låta oro för ett eventuellt straff göra att man råkar illa ut? Kanske till och med dör?

Fan heller.

1 - 2 -

Skriv en kommentar

Trygga akademiker i domstolen? Sällan! Det är ett gäng skinntorra kärringar som har det här uppdraget för att verka märkvärdiga. Eller så hämtas dom från närmsta parkbänk där i HUddik. Den stan, dom åklgarna som den där muppen Kjell Lindkvist från Gävle, token Hammarstrand okså från gävla gävle, som dom fick göra sig av med, dom är inte kloka. Åh.... poliskonstaplar... Visa hela »

Pezster 
· Svar till ullo

Öh... erhm.. ok... inte riktigt säker på vad du menar... men hey! Kul att du sa det här.

Heja Sverige. Känns som att vi tar detta med VM-missen i fotboll alldeles för hårt och försöker bli världsbäst på idiotiska domstolsbeslut. Just sayin', det blir värre och värre för varje vecka som passerar.

Pezster 
· Svar till Özgür Kurtoglu

Ah... påminn mig gärna!!!! Det är så skönt att det inte blir VM-tjafs i år.

För Sverige är så dåliga att vi inte får vara med... :D

ja blev överfallen av tre killar för några år sedan, högg en av dom i röven med en liten fällkniv när han satt på mitt bröst å dunkade mitt huvud i asfalten, friad i tingsrätten, dömd i hovrätten, visserligen bara för misshandel istället för grov misshandel, men hela processen i hovrätten genomsyrades av okunskap om vad som faktiskt händer på våra gator och hur människan och samhä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Niklas

Nästan värt att sitta i finkan efter att kört kniven i arslet på en idiot som hoppar på en.. humiliation ftw!

Håller med dig Pez, det här är sjukt. Hade en diskussion med en av mina kusiners pojkvän som är åklagare förra året och ifrågasatte hur det kunde bli såhär. Jag tycker att man borde ha möjlighet att försvara sig själv.

Svaret var att man har rätt att försvara sig själv men att man måste hålla sig på en rimlig nivå av våld när man gör det. Man får aldrig... Visa hela »

Kommentera