Man har hittat nya gener som påverkar fetma.  Hela 18 nya gener har hittats och 14 har bekräftats. In alles 32 gener som påverkar fetma. Jag undrar om de inte glömt bort alla gener som har med munnen att göra... den påverkar fetma eftersom den äter maten... eller alla de gener som har hand om armarna... de påverkar fetma genom att hjälpa till att flytta maten till munnen... eller generna som har med benen att göra... de påverkar fetma genom att dels INTE förflytta sig och dels genom att ta sig till närmsta korvkiosk lite för ofta.

Det stoppar inte där. För enligt Erik Ingelsson:


"Våra beräkningar visar att det finns åtminstone 284 gener som påverkar risken för fetma."


Aha. Mer ursäkter på väg alltså på vad som påverkar risken för fetma. Frågan är alltså hur de där generna egentligen påverkar. Totalt har människan väl runt 20.000 gener (inte säker på summan)? 85% av generna har vi gemensamt med schimpanserna. Hmm, tänk på den en stund... hur många feta schimpanser ser vi svischa runt i lianerna? Nada! Även om det hade varit väldigt kul att kolla på en fet apa som flåsandes sprang längs marken för att försöka hänga med kompisarna... allt med David Attenboroughs kommentatorsstämma i bakgrunden.

"As you can see... the fat monkey desperately tries to keep up with his friends, but is, sadly enough, constantly distracted by fallen bananas..."

För trots allt... fetma är fan ingen sjukdom! Ingen doktor/forskare i världen kan få mig att gå med på det där. Visst kan vissa ha anlag för att lägga på sig mer... vilket betyder att det då ligger i deras eget intresse att äta annorlunda och röra mer på sig för att hålla sig friska. Vill de inte det så är det ingen mystisk sjukdom som plötsligt kommer och gör dem feta. Det handlar enkelt om att tillföra mer energi än vad man gör av med. Gör man det så blir man större. Enkelt.

Verkligen... tjafsa inte med mig om det argumentet. För om någon påstår att de intar mindre energi än vad de gör av med och ändå går upp i vikt så bryter den personen mot några viktiga naturlagar... alternativt ljuger för sig själv så det ryker om det.

Så här:

Ät rätt, ät mindre och rör på fläsket.

Vi avslutar med Ricky Gervais syn på tjockisar:

(tack till Fredrik för den)



SvD - DN - NT - Svt - 1 -

Skriv en kommentar

Fast njaee, det finns ju undantag så det heter duga också, och vissa har ju fel på matsmältningen ex.vis. Så då hjälper det inte det minsta att äta mindre eller att röra på sig som en tok för man stannar i en viss vikt.

Pezster 
· Svar till Nicole

Hur kan man komma undan? Jag fattar inte.
Äter man 100 kcal och gör av med 120 kcal så blir det minus... hur går det att komma runt det?

Kcal-terorin är fel av en hel massa anledningar, framför allt:

1. Kroppen är inte ett slutet system. Den avger värme, och energirikt bajs.

2. Det är olika kemiska processer för att ta hand om fett, protein respektive kolhydrater, vilket gör att nettovinsten varierar enormt med vad man äter.

Själv äter jag kolhydratsnålt med ett enormt kcal-överskott. Jag går ner i vikt ändå.

Pezster 
· Svar till Daniel Brahneborg

Men gör det gärna avancerat... fortfarande... om man intar mindre energi än vad kroppen gör av med (bajsvärme och blablabla) eller som INTE tas upp av kroppen, så går man ned i vikt.

Verkligen... det är ingen vetenskap det här.

Nja, till att börja med så är det ofantligt svårt att räkna ut vad kroppen faktiskt gör av med, utan att få en felmarginal på tusen procent.

Som tur var så har kroppen en inbyggd kaloriräknare, mer känt som "hunger". Problemet är om man äter för mycket snabba kolhydrater, så sätts den ur spel, och ger blodsockerfall som ger felaktiga hungerkänslor. Varvid man äter mer. Så jo,... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Daniel Brahneborg

Som jag skrev då med andra ord... ät rätt, ät mindre och rör på dig.

Men faktum kvarstår... för du in mindre energi (nu snackar vi om den energin som kroppen tar upp) i kroppen än vad den gör av med så blir det minus. Det där kan du ALDRIG komma runt. Inte utan att bryta mot några naturlagar.

Sedan hur man åstadkommer det där rent praktiskt kan vi debattera i evigheter om.

Fortfarande... Visa hela »

Ricky rules!

"but is, sadly enough, constantly distracted by fallen bananas..." hahahahahahah!!!

Man kan inte gå runt energiargumentet. Såvida man inte är "lufterian": web.archive.org/web/20010303144116/http://www.kyrkanstidning.com/arkiv/2001/kt09/nyheter/lufterian.html

Pezster 
· Svar till Mike

Hahahahaha... Lufterian... wtf... finns det INGEN ÄNDE på dårar i den här världen?

Haha!

Han har så rätt. Nu kommer dom gråta igen, dom kritiseras för sin vikt och absolut totala jävla oförmåga att ta hand om sig själv den minsta lilla del. Har verkligen noll respekt för tjocka människor som säger sig vara sjuka.

Dom e igång i Norge också nu. En bloggare och trim-expert kom med uttalelsen: "Du har inte fetma. Du e FET!"

Såklart kommer en hyperöverviktig C-kä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Henrik Breivik

Sanslöst. Feta människor har verkligen INGET att göra med HUR de blev feta. Istället för att inse att de har fel så är de "sjuka". Skum sjukdom... köttbullar kommer flygande genom luften och tvingar sig in i deras munnar...

Jag menar... någonstans, typ halvvägs, till den vikt de har idag borde de sett sig i spegeln och sagt:

"Nämen... det här kan ju inte vara rätt..."

Nej, "ät mindre" gör bara att man blir hungrig och mår dåligt.
Nej, "rör på dig" gör bara att man blir hungrig och äter mer.
Däremot är "ät rätt" helt sant. Frågan är vad det betyder.

Eftersom kroppen anpassar sin förbrukning efter vad man stoppar i den, blir kcal-teorin meningslös. Det går inte på något sätt att veta vad kroppen gör av me... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Daniel Brahneborg

Du läser uppenbarligen inte vad jag skriver. Om din kropp TAR UPP 100 kcal med energi från maten du stoppar i dig och kroppen under samma period gör av med motsvarande 120 kcal (vare sig det är det där du svamlade om varmt bajs eller annat) så blir det fortfarande MINUS i slutändan.

Eftersom jag inte är fet... så ska jag givetvis inte testa något alls. Du bevisar istället min lilla tes om att tydligen kan man svamla järnet... Visa hela »

Bortsett då från att jag inte är det minsta fet (om nu inte 70 kg till 170 cm är en tjockis i din värld), och istället har gått ner ungefär 10 kg. Jag har inte rört mig en meter, och ätit mig proppmätt på bacon och vitlökssmör. Jag skulle gissa på ett överskott på 1000 kcal om dagen, lätt. Ändå gick jag ner. Är inte det lite intressant?

Jag sa inte att motion var dåligt. Visa hela »

Pezster 
· Svar till Daniel Brahneborg

Men lyssna... du kan stoppa i dig 20000 kcal... det är vad kroppen TAR UPP av dessa som är intressant.

Energi kan inte försvinna i tomma intet. Något händer givetvis på vägen... kroppen tar upp mindre, du har bra ämnesomsättning etc... välj själv.

Men om din kropp skulle ta upp 1000kcal mer än vad kroppen gör av med så går du inte ned i vikt... ja, om du inte skär av dig lite delar av dig sjä... Visa hela »

Största problemet, som jag ser det, är att föräldrar till överviktiga barn inte tar problemet på allvar. Om man har 20% övervikt som fjortonåring är det enkelt att fixa. Eller iaf _mycket_ enklare än att försöka fixa 100% övervikt vid 24 års ålder.

Och: Om valet står mellan 1) att vara hungrig och må dåligt och gå ner i vikt eller 2) att vara mätt och må dåligt och gå... Visa hela »

Pezster 
· Svar till JanE

Feta barns föräldrar borde anmälas för barnmisshandel om du frågar mig.

www.vof.se/folkvett/19993-4luftig-smalmat

"En vanlig typ av över- eller undervikt är den, där man har en orealistisk uppfattning om hur mycket man äter. Jag minns en ung dam, som inte förstod hur hennes extrema övervikt uppkommit: "Jag äter bara som en liten fågel." På kafferasten såg jag denna fågel äta. Det skulle närmast vara en kolibri, som under en dag kan äta mer än sin egen vikt."... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jaanus

Hahahaha... ballt.

En gång när jag satt på ett fik kom det in ett gäng tjockisar, svettiga och iförda motionskläder. De käkade gräddtårta och kaffe för att "belöna" sig själva. De inte bara eliminerade sin träning, de fyllde dessutom på...

Suck.

@Daniel Brahneborg:
Vad svamlar du om? Självklart går man ner, om inte i vikt så i alla fall i omfång om man motionerar. Vad bygger du teorin om att man inte skulle gå ner med motion på för fakta?
Du gör ju av med energi när du rör på dig, du använder upp fett och bygger muskler. Muskler behöver energi för att arbeta osv.
Och du kanske inte har gått upp när du krängt all mat - än. Men be... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Candy

Det roliga här är... att Daniel tycker att min sida är samma som de som förespråkar magnetterapi. Det är true lolz.

;)

Candy:
När man motionerar blir man hungrigare, och äter mer. Annars hade det ju räckt att äta mindre, för att få samma kaloriunderskott.

Jag kollade mitt kolesterol i somras, det var inga problem.

Pezster: Nej, jag berömde din _sågning_ av magnettramset. Sådant, liksom kristaller och virvlat vatten, borde förbjudas rakt av.

Fetma kan smitta via tarmbakterier, typ toalettstolen.

Pezster 
· Svar till Ola

Öh... nej?

@Daniel Brahneborg:
Motion förbränner fett. Om man samtidigt äter rätt, dvs nyttigt så GÅR man ner i vikt! Var har du fått dina idéer ifrån?

"Annars hade det ju räckt att äta mindre, för att få samma kaloriunderskott."
Exakt. Det är ju det Pezster säger hela tiden. Ät och rör på dig så att du gör av med mer än du sätter i dig så går du ner... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Candy

Hahahaha... skönt att andra kommer in!

Daniel:
"När man motionerar blir man hungrigare, och äter mer."

Va?

Missar du inte hela poangen har? Om man vill ga ner i vikt sa ater man mindre och motionerar mer. Man kan inte halla pa och ata mer bara for att man blev "hungrig" av att motionera.

Pezster 
· Svar till MJ

Äsch... jag har redan gett upp på Daniel. Han fattar liksom inte.

Jag anar ett litet nät-troll... för ingen är så dum.

Candy:
Jag har sett min egen vikt gå både upp och ner 10 kg enbart pga av jag äter (kh kontra fett, i princip), till att börja med. Plus läst mycket av LCHF-folk, framför allt hos kostdoktorn.se och av Sten Sture Skaldeman.

Men vi som äter mer än vad vi gör av med, men ändå går ner i vikt då? Visst är sådant lite intressant, om inte annat?

Det jag inte förstår är varför kal... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Daniel Brahneborg

Du och logik befinner er inte ens i samma galax.

Jag menar... verkligen? Hoho? Paddlar inte alla indianerna i åt samma håll i kanoten?

Läs om några kommentarer... lösningen finns där... du har bara inte riktigt fått din hjärna runt den än.

MJ: Visa mig någon som faktiskt gör så. :) Jag äter MER än vad jag gör av med, men går ändå ner i vikt. Jag förstår om det är svårt att greppa när man är så såld på kaloriteorin, men så är det.

Pezster: Först säger du att det handlar om vad man äter. Sedan ändrar du dig helt och säger att det handlar om hur mycket kroppen använder av detta. Eftersom... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Daniel Brahneborg

Jag snackar inte med dig längre eftersom du inte fattar något alls.

Det handlar självklart om vad du äter och en IDIOT förstår att det kroppen tar upp är det som räknas.

End.

Jag har ökat från 67 till 72 under 11 månaders rigorös träning. Men då åt jag som en trojansk häst med och det var mestadels muskler som vägde. Att käka som en kung utan att röra sig kanske kan minska vikten, men man mår nog inte bättre av det tror jag.

Hunger skall man få om man tagit sina 7k steg om dagen eller vad det nu är. Har man inte rört en fena SKALL man inte vara hungrig, om man börjar s... Visa hela »

Jag pallar fan inte argumentera med dig mer, du äger ju dig själv hela tiden. Här finns nog ingen som är såld på någon teori, det handlar om REN fakta. Naturvetenskap och sånt du vet. Vad du sen har snurrat in dig på det vettifan.
Du kanske är ett forskningsobjekt med din underliga kropp, men för RESTEN AV VÄRLDEN så funkar det som ovan beskrivet.
Pez: kan ju vara så att Daniel är med i något sä... Visa hela »

Vilken skön Richard Attenborough parodi. LOL!
Får mig att tänka på denna:
www.youtube.com/watch?v=4rX7-R54-Q8

Apropos kristaller och virvlat vatten - Läs och häpna om "e-Lybra" www.revital.se/e%20lybra.htm

Ett fynd för endast 156.000 kr.

Pezster 
· Svar till JB

Hahaha... tack.

Förresten... den där revitallänken...

"Genom att en del av e-Lybra®-designen införlivar möjligheten att bygga broar till en klients medvetande, kan systemet utföra kraftfull analys och energibalansering på distans – dvs utan att klienten är närvarande!"

DOH! Hahaha... de som bränner sina pengar på det där måste vara - hör och häpna - till och med DUMMARE ä... Visa hela »

alltså, ser en del snack som vill göra det mer komplicerat än det är - ja man kan ha anlag, alla har olika ämnesomsättning bla bla - men det är ändå precis lika enkelt som energi in<energi ut=fettfrånfall. om du går upp i vikt trots att du "äter mindre" så äter du FEL - antingen fel kost eller intar för mycket energi för just dig.

så man kan äta större volymer käk en ti... Visa hela »

Ojoj, snart kommer tjockismaffian...

candy: Nja, tänkte på något kolossalt och framförallt ihåligt bygge. Jag slukade allt som inte kunde röra sig fort nog under min tid i konungens tjänst. Sodexho-mat, halvruttna blåbär, grönpåsar, the occational mygga.. Fast då slet man som en anaboloid belgian blue också, därav rättfärdigat frosseri :)

jojo, klart det kan smitta om man råkar slicka på en offentlig toalett.
www.dn.se/nyheter/vetenskap/kan-fetma-smitta-1.1056161

Den där e-Lybra behandlingen låter inte helt fel, jag ska nog ta in min akvariefisk som varit lite deppig ett tag, vet inte om han börjat röka algerna som börjat växa i akvariet?

@ Daniel:

Ett tips. Dra på dig en ryggsäck med 25 kg vikt och gå ut på en lång promenad, säg 2 timmar. Du behöver inte gå fort. Upprepa detta varannan dag i två veckor. Du kommer att märka att det blir oerhört svårt att få i dig tillräckligt mycket energi för att hålla vikten. Sannolikt kommer du att tappa rejält med vikt trots att du försöker äta så mycket du kan. Om vikte... Visa hela »

Charles: har faktiskt en polare som gjorde nåt sånt när han blev brydd över magfläsket - fast han tog 8kgsrygga med bra stöd i kombo med entimmespromenad. resultaten kom fort som fan.

funkar finfint

Fetma brings Svetma :)))

Daniel, spara energin till något vettigare. Kanske till en promenad eller något annat skoj. Så småningom kommer resten av världen förstå att en pizza inte kommer flygandes till munnen av sig självt, och alla kommer leva lyckliga i alla sina dagar. Förutom tjockisarna, för de får diabetes och dör.

kom såhär i efterhand att tänka på ett par som hade en fet katt. de fattade inte varför. de gav den inget "extra" och följde anvisningarna på kattmatspaketet för matdosering. ändå blev katten bara större och större.

de tog katten till veterinär.

veterinären sa
"om katten blir större är doseringen fel för just honom. ge mindre mat."

SCIENCE.

katten g... Visa hela »

Kommentera