Läste en intressant artikel på Space.com idag om en gammal idé om hur man ska ta sig till Mars på ett effektivt sätt. Det vill säga inte att fjutta dit en radiostyrd bil lite då och då eller att i framtiden låta en astronaut hoppa ur en farkost, studsa runt lite där för att sedan åka hem igen. Dagens astronauter har blivit lite trygga. Den galna pionjärsandan har försvunnit helt bakom fackliga arbetstider, OB-tillägg i rymden och annat trams. Det är inte jag som påstår att det är så... utan många av de första "old school"-astronauterna uttrycker sig så.

Det kräver nämligen en enorm mängd resurser att flyga ett rymdskepp till Mars, landa, pilla runt lite på marken och sedan ta sig ut i rymden igen för att slutligen resa hela vägen hem igen. *gäsp* Inte lönt liksom.

Det är mycket bättre att dra på ordentligt! Att i förväg bestämma sig för att den där jävla röda planeten ska vi ha! All-in! Enkelriktat FTW!

Skicka dit utrustning i förväg. Sedan flyger vi dit några människor. Vi skickar under tiden mer utrustning följt av ännu mer människor. Så kan man hålla på så där en stund. Eftersom vi inte behöver fundera på bränsle etc för att ta hem människorna igen inom rimlig tid kan vi få dit mer utrustning snabbare. Till slut kommer det att växa fram en industri med möjlighet att utvinna vatten, kraft och bränsle på plats. Prioriteringen ska inte ligga på att kunna ta hem folk därifrån utan att bygga ett fungerande samhälle. Mars är vår planet och den ska hålla käften. Den ska besegras!

Det hade varit riktigt coolt, eller hur! Jag hade stuckit iväg utan att ens behöva fundera på det. Det värsta som kan hända är att man kan dö... och gör man det så har man dött på MARS (öh, eller på vägen dit)! Oavsett vad... respekt!

Sedan kanske jag har lite långtgående planer på att utropa Mars självständigt och bli kungen över den röda planeten. Jag ska härska hårt men rättvist.

Några saker att tänka på ifall det där blir av är:

  1. En tuff kungakrona till mig.
  2. Förbjuda cykling innan någon ens har försökt cykla på Mars.
  3. Religiösa lämnas i omloppsbana innan landning. Som små satelliter ska de sväva över natthimlen så vi som bor där kan peka och skratta.
  4. Importförbud på ärtsoppa.
  5. ALLA som kommer dit måste ha läst "Liftarens Guide Till Galaxen".
  6. Förtur till kor och alla andra råvaror som krävs för att starta Mars Burger King.
  7. Öl. Vi måste ha öl. Det är jobbigt att kämpa mot en hel planet utan öl.

Jag fyller på med mer efterhand. Först måste jag övertyga NASA om att det är en sjukt dålig idé att låta mig vara kvar på den här planeten.


Skriv en kommentar

Du måste verkligen läsa Kim Stanley Robinson : Red Mars.
Om du gillar tanken på att kolonisera Mars så kommer du att uppskatta den boken (del ett av en trilogi dessutom).

Pezster 
· Svar till Jay

Har satt upp det där på min inköpslista. Nästa gång jag är förbi SF-bokhandeln så köper jag dem.

Danke für det tips och så.

§4 stryker mig mothårs. Jag får bygga mig en liten stuga på Deimos eller Phobos där jag kan gorge myself on ärtsoppa på torsdagar. Det knaggliga blir nog iofs. inte att hitta villiga eller lämpliga pionjärer, utan villiga OCH lämpliga pionjärer. Har man pluggat astrofysik i hundrasju år eller har 92^10 flygtimmar vill man antagligen ha en rysligt snofsig pensionsplan/fackliga rättigheter och yadayada :D

Någon få... Visa hela »

Pezster 
· Svar till paqe

Eller så hittar man på ett sätt att få ärtsoppa att inte lukta så där otroligt äckligt. Jag menar... jag känner doften av ärtsoppa i kläder efter flera hundra år!

Men för att kommentera det där med att hitta bra folk... jag tror det är många astronauter som mer än gärna tagit chansen. Och de som inte vill kan få jobb att putsa raketernas vindrutor och fylla på bensin.

Du har min röst, jag tycker att vi börjar skicka ner dig och dina trogna bloggläsare först!

Pezster 
· Svar till Lina

Ska vi alltså åka "ned" till Mars? Hahaha... eller till vänster? Intressant fakta faktiskt... hur beskriver man vägen till Mars? Typ... DITÅT! Eller?
:D

Klart vi ska till Mars, jag är på!! Det är som du säger, vart har alla pionjärer tagit vägen, när blev alla deardevils utbytta mot fegisar? Hade du frågat en kille som John W Young på 60-70 talet om han skulle kunna tänka sig en "one way ticket" till Mars så hade han säkerligen inte tvekat.

Ta och kolla på dom där gamla veteranerna, männen av stål runt 60 talet. I stort sett alla hade redan... Visa hela »

HEY, Pez på Mars, verklighetens John Carter of Mars :D HAHAHA!! Jag är helt 100 på att Edgar Rice Burroughs berättade den enda sanningen om den röda planeten :P

Kan vi inte bara samla in alla religösa tokar och idioter ex hon Vanita från lyxfällan, skicka dem till mars i en stor farkost UTAN proviant.
Inser du hur mycket parkeringsplater som skulle öppnas upp på den här planeten Pez!

Boktips för dig: Red Mars av Kim Stanley Robinson. :)

Oj, såg att jag inte var först. Men ändå! :)

Pezster 
· Svar till Björn

Bara skönt att se att många läser SF! Tjohooo! Vi sf-tokar är bäst! :D

NASA idag är mesar.
Det är helt enkelt slut på "The Right Stuff".
Vad vi behöver är ett klassiskt konventionellt krig för att härda upp dagens slappa ungdom.
Jag hänger med till Mars, säg till när du åker.

Pezster 
· Svar till JB

Det gäller ta sig dit först så man kan ställa till det tidigt där borta.
Jag säger till när det är dags. Ta med öl!

Saknade några grejer inför kolonisationen
1 bantarpiller till oss som råkat dra på oss fettma
2 spikmattor som ser till att vi behåller hälsan
3 En j-la massa "NO SMOKING" skyltar
4 Mediciner mot de som dragit på sig lite ADHD
5 Eftersom cyklar tydligen var förbjudet lär vi lösa det med segways rullskidor skateboards och såna där riktigt sega d-la mopeder.
6 länk så vi kan fortsätt... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Mikael

Hahahaha... försöker du ge kungen av mars hjärnblödning?! ;)
ASG!

Hej igen Pezter...

Som jag sagt tidigare så behöver du verkligen snöa in massor mer på Arthur C Clarke, där har du missat massor.
DÄR har du visioner om vart vi ska göra i framtiden och VART vi ska.
Visserligen erövrar han även Mars men det är bara en fjutt i sammanhanget jämfört med vart han tar oss/dig i sina andra böcker/framtiden...

Ha det
Jan

Pezster 
· Svar till Jan

Läst en massa Clarke. Nu sist läste jag om Rama t.ex... men har nog läst mig trött på honom. Men du har rätt... han ska upplevas tidigt!

Eh, ner, upp, ut till...? Har ingen aning. Haha :)

Kommentera