Jag får krupp. Allting är ekologiskt märkt nuförtiden och jag blir bara skeptisk när jag står där i affären och läser på alla förpackningarna...

Ekologiskt odlat, GMO-fritt, frigående hönor, Rainforest Alliance, rättvisemärkt, blablablabla. Jag menar... går folk verkligen på det här? Tror folk på allvar att de bidrar till något annat än att betala mer pengar för likvärdiga produkter?! Jag ser en man stå där i köttdisken med en förpackning med riktigt suveräna ryggbiffar när hans fru kommer fram till honom, tar förpackningen och ger honom två små tragiska ursäkter till köttbitar med en stor fet grön "EKO"-logga på istället. Han ser direkt olycklig ut. Fruns dåliga samvete sabbar middagen.

Jag skulle vilja kalla det för eko-hysteri. Som på jobbet när en vegansnubbe som ibland hjälper till med diverse saker kommer in, pekar på vårt kaffe och nämner något i stil med:

"Fattar ni vad dåliga villkor arbetarna har? Ni vet... de som plockar bönorna?"

"Kanske därför det smakar så gott? Man kan liksom känna smaken av blod svett och tårar."

"Det här är inget att skämta om."

"Jag skämtar inte. Kaffet är gott."

"Har du inget samvete?"

"Hahahaha... eller så gillar jag bara det här kaffet."

"Men om du vet att bönorna är plockade på det sättet?"

"Öh... bara för att du berättar det för mig så är det en sanning? Vet du vem som gjort dina skor? Eller dina byxor? Känner du dem? Har du ringt och frågat hur det kändes att göra dem?"

"Nej. Men de har en sådan där rättvisesymbol. Ja, skorna iallafall."

"Och det gör det hela ok? Jag kan och vill inte kolla upp varenda jävla pryl jag köper. Det måste du förstå. De där märkena är dessutom lite för många för att jag ska köpa det där rakt av."

"Men de är under kontroll av myndigheter!"

"Verkligen? Har du kollat det? Har du ringt och kollat så det är substans och allvar bakom det där lilla märket?"

"Nej, så kan man ju inte leva. Men man kan agera för det man vet!"

"Precis... som du VET att dina jeans är ok? Utan att kolla upp det? Så är mitt kaffe FEL? Utan att du verkligen kollat upp det? Men att blint lyda och tro på gröna märken kan man göra? Som en lydig liten lämmel leva under och tillbedja de goda gröna EKO-märkena?"

"Det skadar iallafall ingen."

"Nej. Det gör antagligen någon lite rikare och dig lite onödigt fattigare."

"Var inte så cynisk."

"Var inte så korkad."

Det blir tyst en stund. Jag pekar på kaffemaskinen och frågar:

"Du ska inte ha en kopp ändå?"

"Nej."

"Ok. Då tar jag en för dig med. Så blir det som om du tog en. Jag motkompenserar dig. Som motsatsen till ett grönt märke. Ett Anti-Eko-Koncept."

"Så jag indirekt sponsrar de vidriga förhållandena? Trevligt tänkt... not."

"Ah... men så GOTT!!!"

Jag sörplar kaffe och tittar på en blodåder i hans panna som håller på att brista.

Man ska tänka på vad man gör. Till exempel ge fan i att slänga saker i naturen. Men att stå och jiddra med mig över en kopp kaffe är bara löjligt. Dessutom visar det sig att Nespresso ändå har en massa miljöprogram vilken tydligen inte spelade någon roll för den här muppen. Han hade väl inte blivit nöjd förrän bönorna fått växa "lyckligt" och arbetarna blev omkringkörda i en eldriven Rolls Royce på fälten, plockandes bönorna inifrån bilen och då hade han säkert haft synpunkter på var elen till bilen kom ifrån, på att sätena i bilen inte var ergonomiska och annan skit.



Skriv en kommentar

Glöm inte alla frigående ägg!

Pezster 
· Svar till Moo

Hahaha... två små kycklingben sticker ut under ägget och som springer omkring...

Jag blir tokig på dessa eko o miljöextremister. Och militanta veganer.
Han kör säkert cykel också.
Jag ska gasa lite extra med V12'an hem från jobbet så att jag anti-miljökompenserar hans cyklande. ;-)

Pezster 
· Svar till JB

Hahahaha... han cyklar faktiskt!!! Buss vägrar han eftersom de släpper ut saker.
"Passagerare?" frågade jag.
"Avgaser!" svarade han.

Bra tänkt med kompenserandet. Han ska snart ligga på sjukt med minus. Vi omvandlar honom till en miljöbov på det här sättet. Lysande.

Retsticka :)))

Ibland blir man sugen på att göra en liten revolt bara för att. Typ köpa tre(!) PLASTkassar att bära sin synnerligen o-ekologiska entrecôte som har fraktats i en flytande miljökatastrof till pråm från Pampas vida slätter där den blivit tvångsmatad genmanipulerad majs som ett storföretag i USA tjänar på, exporterade i säckar vävda av småglin med usel lön i Asien. Globalization - the more the merr... Visa hela »

Pezster 
· Svar till paqe

Precis ;)

Jag brukar fråga var burhönsäggen är någonstans och förklara att olyckliga fjäderfäns ägg smakar bättre.
Roligt.

Om du inte har sett detta klippet tror jag du kommer älska det. Är Lasse lindroth som snackar om militanta veganer.
Check it out: youtu.be/9fLdZwZmz4k

Fler borde ta efter den här familjen:
www.lyckobacken.se/

Pezster 
· Svar till Mia

Absolut inte. De borde helt enkelt deporteras till något kallt ställe. Allihop.

Vi hade en sån där riktig feminist/vegan/kommunist vikarie en gång(nu pratar vi kläder i udda färger,dreads,en lite utav den där"jag tänker minsann jag tycker oavsett vad,och gud hjälpe er om ni tycker olika" looken)
på två månader hann hon:
Döma ut vår dricka försäljning pga drickor bryggda av multinationella bolag-och få utbrott på oss när vi anmärkte på att hon sjä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Mikael

Hahahahaha... jag vet skrämmande nog EXAKT vad du menar... *ryyyyyys*

Åhh nej, läste om lyckobackefamiljen.
Nu måste jag köra til o från jobbet på ettan en hel vecka för att mot-kompensera dom! ;-) Borde bli något ton CO2 eller så.

Pezster 
· Svar till JB

Precis. Jag är ute och eldar upp mina sommardäck samt gräver ned en massa batterier överallt för att kompensera upp allting med.
Pust... jobb!

Jag har arbetat flera år i sydostasien och Kina och vet hur enkelt det är att fixa alla dessa certifikat och intyg. Klart det är en bra deal att odla som vanligt men ta betalt för eko. Omöjligt att ha resurser att åka runt och kolla. Var en gång på ett gigantisk kalhygge på borneo. Det virket var certifierat genom att det kallades "odlat virke från Laos" med alla dokument klara. Vid kontorsbarackerna i kanten av hygget satt en sto... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Malla

Intressant! Tack för du delade med dig.

att ni orkar... storst bast och vackrast-klubben? varfor inte bara ta hand om allt i basta mojligaste man (och kanske jobba pa att var lite snallare - framga med gott exempel?). Jag haller med om att extremister ar irriterande - framst for att metoden inte funkar for att framja god kommunikation och forstaelse. Iaf inte med inskrankta personer som redan vet bast. Och det ser man ju pa dessa reaktioner... "Du ar dum sa darfor ska jag slappa ut lite extra for din skull". Jag vet inte vad... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Polaris

Äsch... påkommen. Det är ju så att jag gillar att peta på folk med min pinne... när det kommer till miljömupps så siktar jag bara lite mot ögonen :)

tja kan nog bara säga att vet man inte vad man pratar om så ska man ng hålla tyst...vill man betala mer för något som smakar bättre så får man väl det, vill man hellre inte göra det så är väl det ok också och sen har det ju alltid varit så att alla system utnyttjas för eller senare, tyvärr även, fairtrade och liknande. Själv tycker jag att det är intressantare att faktiskt titta på v... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Åsa

Öh... alltså... även om DU tar i så du spyr så är det ingen skillnad globalt. Så... om man inte har det som en slags hobby, och därigenom som ett intresse... så är det bara ett enormt slöseri med tid.

I love it!

Hahahaa! Kollade lyckobackarna. De har fixat ett strålningsskyddande mobilfodral, packat med ull för att våga ha mobilen i sovrummet. Hihihi. Nu strålar ju inte en mobil för att den drivs av plutonium, utan för att den vill ha kontakt med närmaste mobilmast. Så om man faktiskt lyckas skärma den, så fungerar den inte! Och med ull! Var kommer alla dårar ifrån? Är det nån som springer runt och häller något i va... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Capensis

Lyckobackarna har det inte lätt.

Ull?
Näääääääääää!

Kommentera