Det ringde från skolan mitt i ett möte. Jag tryckte bort. Det ringde igen. Jag tryckte bort och sms:ade att jag sitter i ett möte. Det ringde direkt igen. Nu blev jag orolig, ursäktade mig på mötet och svarade.

"Ja?" svarar jag.

"Det var Sanna från skolan här." säger en av sonens lärare.

"Har det hänt något?"

"Ja, din son och två kompisar till honom vill inte gå in till lektionen."

"Öh... okeeeeeej???"

"Ja... vi vet inte vad vi ska göra."

"Typ, ta tag i det, kanske?" säger jag samtidigt som min hjärna försöker förstå varför i helvete hon ringer mig.

"Vi vet inte hur vi ska göra." klagar hon.

"Tja... ringa mig som sitter 2 mil från skolan på jobbet är väl inte direkt en lösning?" svarar jag lite irriterat.

"Men..." börjar hon.

"Men vad?"

"De lyder ju inte!" säger hon och låter upprörd.

"Och vad ska jag göra åt saken härifrån? Tänkte du kasta telefonen och så ska jag ropa något till dem när den flyger över deras huvuden? Eller vill du jag ska trycka på min knapp som gör att barn över hela världen omedelbart går in i sina klassrum?"

"Nej. Men..."

"Men vad? Vad kan jag göra härifrån? Förresten... jag måste fråga... varför vill de inte gå in till lektionen?"

"Alltså... " mummel med en kollega... "Det vet vi inte."

"Börja med att ta reda på det."

"Ja... vi kan ju börja där... öh... jag återkommer."

"Nej tack. Helst inte."

Vad faaaaan? Ringa som en damp om en sån sak? Jisses... jag får spel på menlösa lärare som tar begreppet "handlingsförlamad" till nya höjder. Hon har inte ens tagit reda på varför ungarna inte vill gå in innan hon slänger sig på telefonen.

Högskoleutbildad lärare ägs av tre småbarn som inte vill gå in efter rasten... Hur är det ens möjligt? Hur tänkte hon när hon ringde till mig?

Skriv en kommentar

Damp damp damp :)))

Hon kanske tänkte att nån där hemma borde uppfostra dem?

det var inte läraren, det var praktikanten ...

/katta

men du - som har så många läsare: får jag lov att härleda din och dina läsares uppmärksamhet på denna alldelesförjävliga bloggen?

lillaellyskampmotjeb.blogspot.com/

en liten tjej med oddsen mot sig. hennes föräldrar hade blivit överlyckliga över att få uppleva just ett sånt samtal .. men läs själv - s... Visa hela »

Pezster 
· Svar till katta

Ska in och kolla. Annars får du be dem maila. Vem vet, kanske man kan göra något.

Fan va handikappad! och vilket misslyckande att behöva ringa till någon för att man inte klarar av sitt jobb.

Pezster 
· Svar till Tootenator

Jupps. Jag blir mest chockad. Är det såna mähän inom svensk skola så är det vissa saker som plötsligt "makes sense"...

Soffan: visst, för att frånvara från en lektion när man är 10 är tecken på dålig uppfostran. att inte alltid lyda är dålig uppfostran. NOT. Det är kanske... oj... egen vilja med skäl kanske. Eller så är det fråga om bus, olydnad (de hade lite för kul ute) bråk i klassen, tjafs med lärare vad som helst- hon har ju inte ens frågat, vilket är respektlöst då hon inte riktigt bryr s... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Tinky

Det kom fram senare vad det handlade om. Har skrivit in det här i kommentarerna.

"Att kunna deala lite socialt med folk ska inte vara en stor grej. wääh, säger jag bara. wääh." <- En klassisk Tinky kommentar! BRA! :D

Nu är jag mer intresserad av varför din kid inte ville gå på lektionen, var det religion på schemat? De hade ju håltimme! :D

Pezster 
· Svar till Vegetal

Hahaha... nej, inte religion. Tydligen var det så att en lärare av misstag råkat bumpa en kaffekopp i skallen på en av dem (inte min grabb) och inte bad om ursäkt eftersom det var en olycka. Då reagerade grabbarna genom att avkräva en ursäkt annars ville de inte gå in.

Helt jävla rätt med andra ord. Fan, jag blir stolt.

Problemet stavas för dåliga löner, därför blir inte de personerna med de egenskaper som krävs lärare. De väljer andra, bättre betalda alternativ. Jag har själv jobbat som lärare i 10 år och jag kan säga att det är i 99 % av fallen lärarens förhållningssätt och förmåga att skapa en bra relation som avgör om klassen blir bra eller inte. Det är väldigt sällan barnen som ä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Per

Jag fattar inte varför de som har hand om våra barns utbildning ska ha så kassa löner.
Höj lönen, öka kraven och belöna de där superpedagogerna (de finns därute)!!!!

Väldigt imponerande hur totalt oförmögna dagens lärare är att föra diskussioner med eleverna. Det är ju faktiskt lite socialt avvikande beteende att först ringa föräldern och be denne lösa problemet istället för att FRÅGA barnen vad som besvärar dem.
Det där fånet borde ju inte arbeta med människor at all. Kanske att måla prickar på dominobrickor är mer hennes grej.

Bra komm... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jebus

Per har helt rätt i en sak... med tanke på att lärare mer eller mindre lönemässigt är ett dåligt karriärval har gjort att inkompetensen flödar inom lärarkåren.

Vem ska lära våra barn? Medelmåttorna eller de bästa? Enkelt. De bästa. Och då får det enligt mig kosta lite.

Om lönen är den avgörande faktorn i vilket karriärval smarta och kreativa människor gör, så bör följaktligen riksdagsledamöter bestå av ett gäng genier. Är det så?

Pezster 
· Svar till Sas

Tja... jag skrev även höj kraven. En lågpresterande lärare ska inte ha hög lön.

Svar till Sas:

Det finns en skillnad, riksdagsledamöter är framröstade av dig och mig i alla fall indirekt, även om det finns uppenbara tecken på svågerpolitik så kan du vädra ditt missnöje genom att använda din makt vart fjärde år eller engagera dig själv i politiken. Men barnen väljer väldigt sällan läraren, de har inget att sätta emot om det är en vuxen utan koll på läget dä... Visa hela »

Sas: Givetvis är lönen den avgörande faktorn. Sen finns det såklart undantag som bekräftar regeln.

Och ang det du skriver om riksdagsledamöter... Ledsamt att du ens känner behovet av att ta upp det då det framgår väldigt tydligt inte minst i den här diskussionen att vissa yrkesgrupper helt enkelt får för mycket/för lite betalt. Enough said.

Per: Att få folk att rösta på en i till riksdagen är väl ett jobb som vilket annat marknadsföringsjobb som helst, men visst finns det lite skillnader, det var bara ett töntigt exempel. Och visst är lönen en stor faktor, men avgörande? Jag har aldrig resonerat så själv, går säkert att mäta.

Jag måste ju dock hålla med om nivån av briljans hos lärare. Jag föredrog de två civili... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Sas

Penna istället för finger... 40 högskolepoäng och det var en femveckors kurs.

Trött på menlösa föräldrar som inte kan uppfostra sina barn. Varför inte fundera på att man faktiskt ska ta hand om sina barn innan man sätter dem till världen. Vilka idioter som helst kan bli föräldrar. Och, ja, DET ÄR DITT ANSVAR ATT SE TILL ATT DE SKÖTER SIG.

Pezster 
· Svar till Anonym

Låt mig gissa ditt yrke... lärare? En sådan gnällig kärring/gubbe som ringde mig? Ett tips... byt jobb isåfall... du begår nämligen ingen god gärning med den inställningen.

Om en unge uppför sig överallt utom på två ämnen där läraren konstant failar med att upprätthålla ordning... är det mitt fel? Eller ungarnas? Fuck no... det är en dålig lärare som borde byta jobb.

jaha, så det var en liten dispyt med lärare alltså. som hon kunde löst på fem minuter genom att fråga varför de inte ville gå in, få svaret, och säga "oj förlåt, jag förstod inte att du tog illa upp! förlåt!" och sen hade de med största sannolikhet varit helt nöjda, och förmodligen dessutom fått höjt förtroende för henne. svååååra grejer. Visa hela »

Kommentera