Jag sitter med min kaffekopp i handen och läser om WHO's senaste undersökning i tidningarna. De har gjort en undersökning och har kommit fram till att 1% av alla dödsfall i hela världen beror på passiv rökning. 600.000 människor dör varje år i passiv rökning... enligt WHO.

Alla idioter går omedelbart igång på de där "rönen". "Förbjud rökning!" skriker de allt vad de kan och får den där obehagliga "låt oss styra över andras liv"-blicken. Visst... rökning är inte bra, det kan vi vara överens om. Men de som gör det betalar skatt som i sin tur betalar de ökade sjukvårdskostnaderna.

Vi andra, som gillar att använda vår hjärna till annat än att blint acceptera fakta från diverse "undersökningar", börjar med den där konsten som kallas för att tänka själv.

Hur i helvete kommer man fram till att människor dör av passiv rökning? Låter inte det väldigt skumt? Följer man efter passiva rökare och kollar hur de mår? Hur hittar man en passiv rökare? Vad är kriterierna? Hur särskiljer man passiv rökning från all skit (och nanopartiklar) från trafiken? Från luftföroreningar från smutsiga industrier? Slänger man in den där skiten i ekvationen så inser man att deras siffror bara är trams. Jag blev misstänksam direkt när de inte någonstans berättar mer om hur man kom fram till alla siffrorna. Dessutom misstänker jag att det är ett litet "beställningsjobb" från Socialstyrelsen.

Det dör ungefär 500.000 människor om året till följd av övervikt. Så... om man tänker efter så inser man att det OMÖJLIGEN kan dö 600.000 av "passiv rökning" varje år. Det skulle med andra ord vara farligare att ofrivilligt IBLAND få i sig lite cigarettrök på en tågperrong än att kasta in mat i käften till man blir så fet att man inte kan röra sig längre? Nej, självklart inte.

Skärp er för fan.

SvD - DN - AB -

Skriv en kommentar

Tycker att folk kan hitta på vad fan de vill med sitt liv så länge det inte drabbar andra - vilket ju är problemet här oavsett hur många / få som dör.

Väntar bara på att den första rökaren ska bli åtalad för Vållande till annans död alternativt Vållande till kroppsskada. Ett sätt att undvika det sär ju att få rökning klassad som sjukdom - då slipper man ju det personli... Visa hela »

Öh, misstänker? Det står tydligt i artikeln att det är ett beställningsjobb från Socialstyrelsen. Självklart är siffran orimlig vilket är ett rejält självmål. En icke uppblåst siffra hade varit illa nog. Det handlar inte om en tågperrong utan om barn i inpyrda hem.

Pezster 
· Svar till Ragnar

Det stod INTE när jag läste artiklarna. En dubbelkoll på Lancet visar att det faktiskt är så... helt rätt.

Faktan stämmer i vilket fall som helst inte.

Passiv rökning börjar likna klimatdebatten... hysteriska idioter bränner pengar på trams när det finns så mycket viktigare saker att ta tag i... suck.

Som sagt, hur fan vet man att man dör av passiv rökning? är det antalet lungcancer fall utan rökare ? tss
jag skrattar med dig

Skit samma hur många det är som dör hit och dit av rökning eller passiv sådan. Det kan dom inte veta, utan bara gissa sig till. Det är egentligen inte intressant. Det som är intressant är att göra vad man kan för att få färre och färre människor att röka. (Och, ja, stoppa i sig ohälsosamt mycket dålig mat - ursäkta alla feta). Visst är det upp till var och en - jag kan inte säga emot - MEN, va... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jonte

Men låt för fan folk vara korkade och ta livet av sig. Det gör väl inget?

Jo, det tycker jag. Eftersom dom inte fattar och inte egentligen vill ta livet av sig.

Pezster 
· Svar till Jonte

Jag kallar det mer för Darwins teorier in action.

Då är krig ett väldigt effektivt sätt...eller folkmord. Många på en gång liksom, snabbt och enkelt.

Pezster 
· Svar till Jonte

Det är ju fel. Då blir det ju aktivt.

Jag anser inte man ska dalta med idioter. Som i det klippet jag hade med en kille i elrullstol som dog i en hiss i Korea. Är man så dum att man gång på gång kör mot en hissdörr och faller mot sin död ser jag INGEN anledning att se över hur hissdörrarna fungerar. Att däremot knuffa ned honom skulle vara fel.

Vissa människor är fail, helt enkelt. Jag är INTE... Visa hela »

Du har rätt, det blir nog en bättre värld då. Om man nu är intresserad av en bättre värld. Kanske bättre att bara bry sig om sig själv och ge fan i alla andra.

Pezster 
· Svar till Jonte

Bättre värld för mig och mina nära och kära. Vilket är det viktiga.

Jag är ju trots allt en slags anti-humanist när det kommer till korkade människor.

Ja, jag vet hur du är (ditt blogg-jag alltså).
Pezster, vi kan inte älska dig utan att samtidigt hata dig....

Pezster 
· Svar till Jonte

Hahaha... lugnt. Ibland gillar inte jag heller mig själv ;)

Borde väl gå att få fram hyfsade siffror genom att se hur många som är utsatta för passiv rökning i hem o dyl som utvecklar cancer och jämnföra det mot andra grupper.

Tycker iaf att vill folk röka så låt dom.. men jag kommer alltid att bli irriterad när jag hamnar bakom en rökare när jag går på en trotoar eller liknande för fan vad det luktar illa och känns ofrächt.

/Micke

Några kommentarer från författaren till studien kanske kan vara kul :-) 1) Tobaksskatten i de delar av världen där barn dör till följd av andras rök är mycket lägre än i Sverige, så Sverige kanske kan exportera lite "låt oss styra över andras liv"-idéer. 2) Vi går inte runt och samlar kroppar utan använder stora studier där man följt hur det gått för personer som exponerats... Visa hela »

Hmm ser en guldgruva framför mig när jag beger mig på korståg mot alla svenne-valar och mass-stämmer alla sveriges fetton för vållande av kroppskada vilket i detta fall blir mina ögon, varje gång jag ser spandex i kombination med "Free Willie", Kasslerben, Chipsarmar känns det som man kör in glödande stårstavar i mina ögon....
JAG VILL BARA ATT DET SKA SLUTA!! BUHUUUU!

Pezster 
· Svar till Vegetal

I sommar ska jag fan dra tjockisar ned mot vattnet på stranden och ösa vatten över dem. På min t-shirt ska jag ha "Save The Whales" tryckt.

En protestaktion mot fetma. Klassiker. Blir liksom aldrig gammal.

Angående Darwins teorier in action... Jag skulle nästan vilja påstå att människor med låg iq får mer barn än människor med hög iq. Men samtidigt kan det vara så att människor med hög iq röker mindre och/eller utsätter sina kroppar för mindre uppenbar fysisk skada än människor med låg iq?

Innebär det då att det naturliga urvalet är baserat på intelligens där de... Visa hela »

Nej du ska ha en Greenpeace-T-shirt på dig sen ska du konstant rabbla mantrat -Trust me i know what im doing im a whale expert!

Sen när tjockisarna är konstaterade döda pga det inte gick att skyffla tilbaka dem till havet gör du så här pez:

www.youtube.com/watch?v=GkZottYDpEE

så fort rökniningen dras upp så kommer det en massa kommentarer om maten,fetma och en massa annat,nu är det ju den äckliga stinkande röken som inte bara påverkar rökaren själv,det är ju inte bara det att det är farligt det luktar ju så jävla äckligt när en rökare kommer in efter ett rökpass det stinker som faan

Pezster 
· Svar till sce

Eller den äckliga feta jäveln som får mig att
vilja spy vid bordet bredvid mitt. De flåsande äckliga ljuden från ett fetto som svullar... DET är jävlar i mig det äckligaste jag vet.
Fet? Stanna hemma!

Har någon här läst undersökningen eller har ni bara läst i aftonbladet och tycker att det verkar dumt?

Pezster 
· Svar till Staffan

Har läst den. Noga.

Det kommer alltid att finnas kufar som misstror vetenskapen och som på tramsigt konspiratoriskt vis tror att misshagliga forskningsresultat är resultat av ”beställningsjobb”. Du tycks vara en av dem.
Nu är det så att rökning, i motsats till många andra former av missbruk, ofta förorsakar lidande för omgivningen och därför är det självklart att rökning måste omfattas av rejäla restriktioner. Rö... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jan E

Passiv rökning... det är lite foliehatt över det begreppet...

Måhända att undersökningen inte stämmer till punkt och pricka. Men vilken undersökning gör väl det? Det är alltid massor av faktorer som påverkar resultatet och hurvida detta resultat är rimlig eller ej känns inte viktigt.
Andra faktorer är viktigare. Frihet är bra så länge man inte påverkar andras frihet. Passiv rökning påverkar ofrivilligt människors frihet. Hur kan det vara okej för rö... Visa hela »

Kommentera