Ingvar Kamprad har skapat Ikea. Själv. En unik affärsidé där han har tänkt på mer eller mindre allt. Han har sett till att han kontrollerar sitt eget bolag. Han har även sett till att Ikea (och själv som person) ska betala så lite som möjligt i skatt.

Svt och Uppdrag Granskning berättar att Ikea skatteplanerar och får det att låta väldigt fult. Det är fan inte fult att söka efter vägar att betala så lite som möjligt i skatt. ALLA företag gör det. Detta är givetvis ingen nyhet för alla som är insatta. Uppdrag Granskning berättar att Ikea ser skatt som en kostnad... öh... ja? Vad är problemet? Skatt innebär att man har mindre pengar och att se det som en kostnad är fan självklart.

Ikea betalar skatt i samtliga länder de är verksamma i enligt gällande lag. De ser till att massor av människor har jobb över hela världen och de i sin tur betalar skatt. Inte någonstans bryter Ikea mot lagen. Om det är något Kamprad är, så är det en jävligt duktig affärsman. Han har en avancerad företagsstruktur eftersom han har koll. Självklart ska ett företag hela tiden sträva efter att tjäna så mycket pengar som möjligt samt att få behålla så mycket av möjligt av dem. Bara i Sverige kan detta betraktas som fult av små sosse-journalister som inte har en aning om hur det går till i företagsvärlden.

Sverige "missar" inte några skattepengar pga Ikeas "fiffel" eftersom det inte finns något fiffel. Är det något som gör att Sverige "går miste" om skattepengar är det givetvis de direkt löjliga skattesatser som gäller i det här landet. Det är helrätt av svenska företag att fly landet om de tjänar på det. Vi är inte skyldiga att stanna här och kämpa av solidariska skäl. Nope... det är ett regeringens uppgift att se till att företagen VILL vara kvar i Sverige. Jag vill gå så långt och säga att det är en av regeringens absolut viktigaste uppgifter.

Ett företag jag är inblandad i utför inte en rad programmering inom Sverige. Det beställer vi från utlandet, via utländska bolag och skattar på det sättet i ett annat land. För det blir så in i helvete mycket dyrare om vi inte gör det. Ett utvecklingsprojekt som hade kostat 1.000.000 kr i Sverige kostar kanske 150.000 kr i utlandet. Förstår ni skillnaden?

Heja Kamprad! Bra jobbat! Om jag bara får ha en önskan om hur du ska sköta dina affärer så skulle det vara att du köper dig ett fett nice jetplan, köp ett landskap och flippa ut lite med alla dina pengar! Det hade varit härligt att se dig bränna lite av alla de där miljarderna du tjänat ihop och toknjutit av livet.

Om jag däremot hade varit Kamprad så hade jag förklarat att jag är trött på gnäll-sverige, stängt alla varuhus i Sverige och orsakat massarbetslöshet (tjohooooo!), flyttat hela skiten till valfritt land och skrivit ut mig från Sverige. Det enda jag lämnat efter mig är ett stort antal möblerade svenska hem och en liten skylt i Älmhult med texten "So long, suckers!!!"

Nu är jag tyvärr inte Kamprad. Jag har inga illusioner om att jag skulle klara av att vara det. För den mannen är ett geni och ska hyllas. JUST pga av hur han skött Ikea.

Avundsjuka medelmåttor tycker annorlunda.

DN - SvD - SvD - SVT - Exp - 1 - AB - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 44 - g - 1 -

Skriv en kommentar

Håller med! Det är ju hans IKEA! Finns inget problem ju?

Pezster 
· Svar till Erika N

Precis!
Om han vill bygga bankvalv i Lichtenstein och bada i sina pengar så tycker jag bara vi skickar en badanka till honom och gratulerar.

Ett bottennapp av SVT

Pezster 
· Svar till LG

Jupp... ett riktigt sunkigt sosse-avundsjuke-reportage.

Rolig blogg. Rolig kille...

Pezster 
· Svar till Nej

Men... är du lite sur idag? Lite ledsen? Känns snoppen för liten?

Jag känner med dig. Öh... vänta... nej! HA... det gör jag ju inte!

Aaah... likgiltighet är så lätt att förväxla med medkänsla. Ah, well...

Kul att han anklagas för att ha fifflat bort otaliga miljarder kronor.

Har man någon gång tagit all inkomstskatt, arbetsgivaravgifter, mervärdeskatt etc som faktiskt genererats av IKEA bara i Sverige?

Tycker det är lite äckligt hur svenska avundsjukan slagit till här. Människan har genererat mer intäkter för svenska staten än vad en hel jävla stad klarar av under 100 år.

Pezster 
· Svar till HenrikB

Precis. Man mår lite illa faktiskt.

Hej mkt bra skrivet helt i min linje och vad gör dom för fel? just det inget! Pratade dom ngt om hur många arbetstillfällen han skapat? eller hur många företag som är underlevtörer till IKEA? och har det bra pga dom Nix eller när den mkt dåliga reporten försökte få i en varhuschef att Ingvar har lurat dig, då han sa att på ikea är vi lojala mot företaget då skrattade han. Kul att folk står upp.

Pezster 
· Svar till Ulf

Äsch... en liten "undersökande" sossejournalist, bitter över vad han har åstadkommit, fick må lite bättre.

Imorgon, när han vaknar så är han samma person som innan... och Kamprad har fortfarande 100 miljarder.

Jag ska lyssna efter skottet...

Vänstermedia ...

Pezster 
· Svar till Mihmet credo

Svt, ja. Helt rätt.

I detta landet får man inte tjäna pengar, det är helt tydligt!
Genom sådana här reportage gör SVT sig definitivt av med fler licensbetalare!

Kan bara hålla med om att Kamprad borde lattja lite mer med sina pengar.

Iden att stänga ner alla varuhus och orsaka massarbetslöshet är något som även föll mig in, en naturlig reaktion hos de flesta icke socialister skulle jag tro?

Pezster 
· Svar till Nogie

En reaktion som är ett sundhetstecken tror jag. ;)

Håller med dig!
Go Ingvar!!!

Pezster 
· Svar till Anonym

:D

Precis, det är snarare ett gigantiskt underbetyg till VPK och högskattemaffian i sossarna och vänster ut. Kamprad och Rausing mm har lämnat sverige pga förmögenhetsskatten. Dessa kommunist idioter tror att de kan hitta på skatter "för att fördela" och att det inte får konsekvenser.

Pezster 
· Svar till olle w

Tja... fortsätter Sverige att tvinga bort företag finns det snart inga pengar att fördela...

Så bra skrivit! Kunde inte sagt det bättre själv.

Pezster 
· Svar till Erika

Zaank joooo

jag ställer mig alltid frågan "är det olagligt?"

nej?

SKIT FUCKING SAMMA DÅ.

jag brukar inte säga det... det är faktiskt första gången men... jante. verkligen.

Pezster 
· Svar till Tinky

Jupp. Jante. Helrätt.

Helt rätt.

Stefan Persson från H&M betalade häromåret 800 miljoner i skatt, i Sverige, RESPEKT!

Pezster 
· Svar till Billy

Ja... de glömmer bort vad Ikea och H&M faktiskt tillför Sverige... idioter.

Om alla svenskar var pretentiösa SVT-journalister hade det här landet inte kommit långt. Så fort ett företag blir någorlunda stort så är det hemskt på alla sätt. Förstå hur många personer som har jobb, förstå hur mycket pengar som sätts i omlopp tack vare IKEA. Folk vill alltid klaga.

Previa tar inte hand om sin egen personal. Previa har flest sjukskrivningar i landet. Varning för Previa.

Pezster 
· Svar till Sverker Ohlsson

Låter mer som om de som jobbar på Previa är lata.
Varning för Previas personal.

Kommentera