Jag har problem med fotografer. Det är fan vad de tar tid från mig vid varje upphandling.

Fotografer är nämligen ett speciellt släkte. Först ska de ha betalt för att vara på plats, vilket är självklart, men sedan börjar de bli jobbiga på allvar. De ska ta alla bilderna på sitt sätt, tror de ska bestämma en massa... sedan skickar de ut lågupplösta bilder för oss att kolla på (är det för att vi inte ska sno bilderna?! Vad vet jag? Jag menar... godkänna en bild på ett lågupplöst underlag?! Skärp er!)... sedan ska de ha extra betalt för de bilder vi väljer... olika mycket betalt dessutom beroende på HUR och till VAD vi ska använda dem. Vissa envisas till med att lägga sig i efterarbetet med bilderna (givetvis till löpande timpeng):

"JAG måste redigera bilderna för jag är så bajsnödigt konstnärlig att jag har en idé som jag måste blablablablabla...."

Så nu håller jag på att lära dessa artistiska mongon hur de ska jobba om de ska få några uppdrag från oss. Hos oss får man betalt för den tid man lägger ned under tiden bilderna tas. Sedan ger man oss alla bilderna på en hårddisk och tackar för sig. Vi fixar resten. Bilderna ska vara våra att göra vad vi vill med utan att söka medgivande hos fotografen och betala mer varenda jävla gång det blir aktuellt (vilket är ofta!!!). Så måste det vara... annars skulle det vara som om du anlitar en hantverkare för att tillverka en trappa till ditt hus och sedan ska han ha betalt beroende på vem och hur många som använder den. Heldumt. Ett jobb utfört är ett jobb utfört. Punkt.

Hittade en fotograf vars portfolio verkade duga (vi fixar till bilderna från RAW-format själva så det viktiga är att ljus och sånt sitter)... han ville ha 30.000 för två heldagar för att släppa bilderna (med alla rättigheter) till oss.

När jag slutat skratta åt hans förslag så kom vi överens om 10.000 kronor istället.

Så ja.

Duuuktig fotograf.

Eller ägd. Det beror lite på hur man ser på det.


Skriv en kommentar

Seriösa fotografer som jag träffat på, brukar lämna provbilder i "rätt" upplösning, men med en överliggande text över större delen av bilden (ofta firmanamnet) Dock inte mer dominerande, än att det går att bilda sig en uppfattning om hur bilden blev. Sen brukar man inte behöva betala för mer än det man väljer, med i förhand bestämda priser (relativt storlek och kvantitet) ...

Samma (seriö... Visa hela »

de beställningsbilder jag ritar brukar ha fast förutbestämt pris (anpassat till huruvida de vill ha rättigheterna eller är nöjda med att den finns), överenskommelse att jag alltid ska få använda den för att promota mig själv. tar jag lång tid på mig så är det mitt jävla problem eftersom priset är fast. det är typ det.

ju krångligare man gör det desto mindre klienter får man ju. Visa hela »

Pezster 
· Svar till Tinky

Se där! Du är med andra ord en sådan som får alla jobben.

Det du säger är sant. Det ska vara enkelt att ha med någon att göra. Där lägger man jobben.

www.fredricjohansson.se/#

Kolla upp den här killen! Har specialiserat sig på att fota band och går säkert lärr att förhandla fram ett bra pris med om man är tydlig med vad man vill ha.

Pezster 
· Svar till Lemmart

Nej. Han är inte alls vad vi letade efter. ;)
Men tack för tipset.

Hahaha ja vi e ett jobbigt släkte:P

Hör av dig om du behöver fotograf så får vi mäta våra krafter....;-)

Pezster 
· Svar till Petter Magnusson

:)
Jag behöver bara veta timpriset och bilersättningen. Så enkelt är det.

Om du skiter i resultatet så kan jag ju skicka nån praktikant
, det blir jättebilligt!

Pezster 
· Svar till Petter Magnusson

Vi skiter inte i resultatet. Men ifrågasätter många fotografers priser. Skärpa, ljus och sedan klick. Därefter tar våra photoshopgurus över.
Så... ja... en praktikant... vad kan det kosta? 100 spänn i timmen? ;)

jovisst. annonserar jag att jag tar 5 beställningar så fylls de på en halv dag. noll förhandling. smidigt.

Yes. Runt 100 spänn får de, sen ska ju staten o jag skära mellan, så vi kan väl säga 400:-/h så blir alla glada o trevliga...;-)

Men, vad är det egentligen du ska ha dem till. Skriver inte du bara spydiga blogginlägg!?

Pezster 
· Svar till Petter Magnusson

Nej. Jag har liksom ett riktigt jobb med. Men fotobiten löste sig som sagt. Artisten, skivbolaget samt jag är nöjd. Perfekt!

Aha, trodde du hade en rik pappa eller så! Men, ska det plåtas artister igen så får du gärna hojta till, är det kul jobb som kan platsa i portfolion så blir jag genast billigare än på "dussinbilder"...;-)

Pezster 
· Svar till Petter Magnusson

Ah... nej för fan. Tjänar man inte sina pengar själv så måste man ta livet av sig. ;)

Jag kanske hör av mig!

Kommentera