Regeringen vill göra det olagligt att utan lov fotografera människor i privata utrymmen. Låter det bra? Det verkar så om man läser kommentarer och annat från vanliga Svenssons. Som vanligt har Svensson inte tänkt längre än vad näsan räcker.

Ett förbud att fotografera i privata utrymmen, i en dusch, i ditt hem, i en offentlig toalett... tja... det är en sak. MEN... och detta är ett stort men... var går gränsen? Idioten Ask säger:


"Det gäller dels privatbostad mer generellt, men sedan är det toaletter, provhytter och sådana ställen som inte är allmänna i den vanliga bemärkelsen utan är utrymmen för viss integritet."


Hade lagen sagt att det ENBART handlar om offentliga provhytter, toaletter och duschar samt privata hem hade det varit en sak... men den där lilla raden "utrymmen för viss integritet" leder onekligen till väldigt fri tolkning. Kan man förvänta sig att inte bli plåtad på krogen? På stranden? Vid poolen på hotellet? Kan man förvänta sig att inte bli plåtad i sina badkläder i simhallen? Gäller det i en hyrd lokal? Ni förstår säkert vad jag menar. Det kommer bli ett jävla jiddrande om var folk känner sig kränkta när de fotograferas.

Givetvis tycker mer eller mindre alla svenssons i kommentarsfälten att - TJOHOOO! Vilken bra idé! - eller - Äntligen! - precis som om detta vore ett stort problem i dag. Tydligen blir folk fotade dagarna i ända när de sitter på toa eller liknande. Vissa vill till och med gå längre... att INGEN ska få plåta dem utan deras godkännande. Vissa tror till och med det är så idag. Suck. Förresten... du kan få en hint om att det är en korkad lag eftersom... kom igen nu... tänk lite... juuuuust det... Beatrice Ask gillar den!

Vi hade behövt mindre lagar om folk bara sa ifrån lite. Så här... en gång när jag var på stranden (WHAAAT?! :D jo, sant!) så smög det omkring en idiot bland sanddynerna och tog bilder på unga tjejer. Ingen reagerade eller tog tag i det. Så jag reste mig från handduken, gick bort och förklarade för honom att är fruktansvärt sjukt att fotografera småflickor när man är 40+ och gav honom ett val att antingen låta mig ta bort bilderna eller så åker kameran i plurret. Han räckte mig tjurigt kameran och stack därifrån när jag var färdig. Riktigt snabbt för några stooora, arga pappor med mycket muskler hade hört vårt samtal och var på väg mot oss.

Lagbrott från min sida? Antagligen. Bryr jag mig? Nope. Sjukskallar får man inte kontroll över med hjälp av lagar. Man kör bort dem.

Avslutningsvis. Det är faktiskt inte smygfotare och journalister som begår de största brotten mot vår integritet utan det är staten. Staten läser vår epost, sparar våra mobildata och har allmänt roligt med den informationen. FRA, Ipred och Acta... DÄR har ni integritetsfrågor som är allvarliga. Men det fattar inte svenssons...

SvD - DN - Exp - GP - 1 - 2 - 3 -

Skriv en kommentar

För en gångs skull Äntligen en bra lag!

Pezster 
· Svar till Göran

Öh... nej?

Pezster 
· Svar till Göran

NEJ!!!

Pezster 
· Svar till Göran

NEEEEEEEEEEEEEEEEJ!

Det är ju ganska svårt att ta ett kort i en folkmassa (t.ex. på krogen) och INTE få med folk på bilden.

Pezster 
· Svar till Tess

Precis. Om lagen hade sagt enbart offentliga toaletter, provhytter och privata hem så är det en sak. Men den där meningen "utrymmen för viss integritet" gör mig nervös.

Förresten.. om jag har en privat fest i mitt hem... måste då alla deltagare fråga alla på festen om det är ok att de tar bilder?

Jisses... regelkåta Sverige tar det ett steg längre.

Jösses... Säger sig inte Ask och gänget vara en smula liberala?

Pezster 
· Svar till Awek

Jag vet inte. Ask är skitkorkad och det är ett skämt att hon har den positionen som hon har.

Journalister kan komma att undantas. Annars hade deras jobb blivit rejält krångligt. Framförallt för tv-journalister... Tänk att behöva gå ut på valfritt torg i en storstad och fråga varenda jävel om de vill vara med...

Pezster 
· Svar till Candy

Bättre är om vi helt enkelt sket i att stifta ONÖDIGA LAGAR.

Detta står även i förslaget...

"Vidare föreslås att det inte ska dömas till ansvar om gärningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är försvarlig. Dessutom föreslås att straffbestämmelsen inte ska gälla fotografering eller annan bildupptagning som utgör ett led i en myndighets verksamhet."

Så myndigheter har rätt att ta kränkande bilder som civila inte... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Apan

Tack för den förtydligen. Alltså är rubriken "smygfoto ska förbjudas" enbart till för att skapa gillande hos den stora massan.

Men, som du säger... myndigheterna ska få lov att köra hårt. Som vanligt.

Det tragiska är att Ask personifierar allt som är fel med svenska politiker i dagens samhälle... du behöver inte vara kompetent... du kan till och med vara en fullständig idiot... du får... Visa hela »

Well, well, well! If it isn't Beatrice Ask!

The Internet Explorer to my Mozilla.
The Green Goblin to my Spiderman.
The sharp object hoovering over my Soufflé...

Måtte hon snubbla och få en hjärskakning som polariserar hennes ultra-dumhet och onska så att hon blir smart, klok och (enligt aftonbladets "forskningsrön" om snygg-och-fulhet kontra idioti-geni) iallafall inte direkt obehaglig att beskåda?!

Journalister ska undantas? Journalist är inte en skyddad titel, vem som helst kan kalla sig för journalist, så för att detta ska fungera så måste nu något journalist-organ börja certifiera journalister?

Pezster 
· Svar till Orvar

Med tanke på hur journalisternas kompetensnivå i Sverige så hade jag välkomnat någon form av certifiering faktiskt.
Bra idé Orvar! :D

Orvar: Pressleg kanske (jaja, jag vet att man kan få tag på ett utan att vara journalist om man vet hur man gör)
Och Pezster: Buuuuuuu för ditt uttalande.

Pezster 
· Svar till Candy

Men det är ju så... kolla bara på rapporteringen av viktiga saker!

Media var HELT med på att sprida paniken med influensan. De enda som tog upp några kritiska röster var SVT.

Ipred, Fra och liknande fattar inte journalisterna någonting av och därav förstod inte svenska folket vad som hände/händer.

Men att rapportera om annan skit som att det kliar i röven på Fadde eller något... DÅ ä... Visa hela »

men det är klart att journalisterna, hur ska journalister annars kunna rapportera om konsistensen på prinsessans avföring!? hela se och hör kommer ju bli arbetslösa.

Pezster 
· Svar till Tinky

Hahahaha... frågan är om vi ens märkt att "Se & Hör" hade försvunnit. Ja, mer än massor av pensionärer som sysslolösa dragit runt på stan och vandaliserat.

Problemet är att även utbildade journalister kan suga balle på journalistik, utbildning och certifikat brukar ju hänga ihop lite. Sedan tycker jag att dålig journalistik är mer folkets fel än journalisternas. Folk läser ju hellre om Victorias bajskorvar än om andra mindre meningslösa saker, t.ex. forskning och utveckling. Även när det skrivs om såndant är texten så fördummad så det är meningslöst... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Apan

Jupp. Tyvärr är det nog så. Jag brukar säga det rätt ofta. Folk är idioter.

Håller helt och hållet med dig Pez båda vad gäller lagen och en viss politiker med brylepudding som substitut för hjärna. Sedan har jag alltid tyckt att man borde ha en viss livserfarenhet innan man börjar som journalist ie 30 borde vara minimigräns för utbildningen där man dessutom bör ha pryat för att se om man överhuvudtaget passar för det yrket

Pezster 
· Svar till Eduronflux

Grattis i efterskott förresten!

Jo... 30 låter som en bra start. Då har man lite koll på livet!

Åandrasidan så hittar man säkert minst en herr/fru Abele som är över 30 om man självspäker sig en stund med att umgås med *brrrr* politiker.

Se bara på allas vår favorit-mystant, Beatrice. Hon är ju minst hundratretiofem miljoner år gammal, man har hittat kamera delar och pudlar tryckta på gammal papyrus i sedimentlager från devonperioden som all ledande expertis inom området är eniga om härrö... Visa hela »

Pezster 
· Svar till paqe

*ryyyyyys*
;)

"Ja, mer än massor av pensionärer som sysslolösa dragit runt på stan och vandaliserat. "

:D hahahahahahahahahahaaaaaaaa

Pezster 
· Svar till HotPantsGuuuuurl

:D

Kommentera