Jag fick ett tips från en läsare (tack Henrik!) som gjorde mig uppmärksam på en artikel på Aftonbladet. Om en förskola utan flickor och pojkar. "Wtf?" kanske ni nu tänker men häng kvar en stund till! Det är nämligen så att några tomtar har startat förskolan "Egalia" i Stockholm.

Man kan läsa i artikeln att "på Egalia är alla kompisar" (till skillnad från alla andra förskolor där pojkar och flickor tydligen dödar varandra). Ingen på Egalias förskola är flicka eller pojke. Nej. De är... öh... tja... barn? Personalen berättar präktigt för journalisten att de "inte hemlighåller att det finns olika kön" (vad bra! annars skulle det blivit... öh... ska vi testa ordet "sjukt"? Ja, det låter bra... SJUKT!).

Könsbestämmande ord används inte (typ, flickor och pojkar) utan man använder namnet, ord som "kompis" och "person". Fast personalen berättar stolt att barnen inte blir rättade av personalen om de säger "han" och "hon" (än en gång... vad bra! för annars hade det varit SJUKT!).

De babblar vidare i artikeln om neutrala färger samt de gärna väljer barnböcker med ensamstående eller samkönade föräldrar för att det är ju så vanligt... än en gång kommer "heteronormen" fram som något dåligt. Förlåt oss som gillar att ligga med det andra könet! Oj! Så fel och otrendigt av oss!

De gör även ibland om sagorna för enligt personalen är det alltid en "han" i dem.


"Varenda ko och ekorre är en han om inget annat sägs. Och när en sak normaliseras, då är det något som är avvikande."


Öh... en ko är en hona. Hade det varit ett handjur så kallas det för tjur. Så... om inget annat sägs... så är en ko fortfarande en hona. Bara ett litet tips från mig... ni vet... eftersom ni är LÄRARE och kanske borde veta det. Men vad vet jag...

Det roliga är att det tydligen finns tillräckligt med människor som tycker det är en bra idé att stoppa in sina barn i en sådan här oprövad hjärntvättningsverksamhet. Vi ÄR olika. Det ÄR skillnad på oss. Och det är det som är så skönt.

Samtidigt finns det självklarheter i den här genusdebatten... det ska självklart vara lika lön för lika arbete och allt det där. Men någonstans på vägen flippade någon ut och klubben för "kom-igen-låt-oss-hitta-på-lite-nya-fräscha-problem-i-vardagen" skapades och media kontaktades kort efter det första mötet.

Är det fult att ha en kuk? Eller en fitta? När blev det fult att gilla att man är just man eller kvinna? När i helvete blev det fel att fråga: "Grattis!!! Blev det en pojke eller flicka?"

Vad är korrekt fråga? "Grattis! Blev det... öh.... erhm... ett barn?"

Sedan ser jag några bilder på människorna som tycker detta är en bra idé och känslan av "ahaaaaaaa!" poppar in i min skalle. Det är givetvis de där kvinnorna och männen som fick för lite av just kvinna resp. man vid genlotteriet. Det är de där männen och kvinnorna som är trötta att ute på krogen få frågan: "Ursäkta att jag frågar... men vilket kön tillhör du?"

Ah... it all makes sense now...

Suck...

"Mamma? Vad är detta?" säger lillpojken i sin rosa baddräkt och pekar på sin snopp.

"Det är en snopp, mitt barn. Men den identifierar inte dig. Du är inte din snopp. Om du inte gillar den kan vi ta bort den. Ditt liv behöver inte styras av snoppen." säger mamman och korrigerar sin ekologiska slips.

"Men vad fan är den till för? Vissa andra barn verkar ha sin inbyggd..." fortsätter pojken.

"GÖM SNOPPEN FÖR HELVETE UNGJÄVEL (genusneutralt!)!!! Någon kan se den och kalla dig för POJKE!" ryter mamman och drar för gardinerna. Pappan, som inte identifierar sig med begreppet "pappa" utan föredrar att bli kallad för "mamma mu" tittar ut från köket med en trött, arg blick:

"Kan ni vara tysta? Mamma har ont i huvudet."

Skriv en kommentar

fine, vi är olika - för att vi befinner oss i olika situationer. INTE för att vissa egenskaper är kopplade till kön i sig.
Svarta och vita människor är också olika (det finns en anledning till att USA bara haft en svart president). Men det beror Inte på att det skiljer någonting i sig. Vi tilldelas värdena av en hudfärg.
Det har alla som lämnat rasbiologin bakom sig förstått. Och det är precis samma med... Visa hela »

Pezster 
· Svar till emil

Heteronormkritiker? Verkligen? Ska du kritisera något kan du väl för fan hitta något vettigare?

Och varför skulle jag kalla dig heterosexuell? Jag skiter väl ett stort stycke i vem eller vad du ligger med.

Det ÄR så att vissa saker följer med könet. Eftersom vi fungerar olika rent fysiskt med hormoner och allt annat inblandat.

Men - hey - blunda ni för det, rita era små plakat, ha era små möten... Visa hela »

Man kan ju undra varför genusforskarna och feministerna är så rädda för att se att män och kvinnor faktiskt är olika på väldigt många plan och att det är dessa olikheter som vi bör bejaka för att få ett dynamiskt samhälle med respekt för olikheter.

Jonas / Humanist

Det där är faktiskt bland det värsta jag läst på länge. Vilka jävla idioter alltså.

Men allvarlig talat Emil. Hur många i dagens samhälle tycker att det som faller utanför heteronormen är avvikande och onormalt?? "den heterosexuella tvåsamheten ses som det enda och rätta sättet att organisera relationer på"??? Av vilka då, förutom en del knäppgökar inom KD?

Det är då ett jävla tjat om genus hit och dit nu för tiden, jävligt tröttsamt.

Inte för att det... Visa hela »

Ännu ett gäng som kvalar in till att bli de första att ställas mot väggen när revolutionen kommer.

@emil Din kommentar är en förbluffande kombination av ignorans, bristfälligt underbyggd argumentation och önsketänkande som toppas av svindlande höjd av PK. Kan faktiskt inte hitta något som jag kan ta på allvar.

Är man inte gravt olämplig som förälder om man inte förstår att vis... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jaanus

Bra kommentar.

Gillade speciellt "Är man inte gravt olämplig som förälder om man inte förstår att vissa egenskaper verkligen är kopplade till kön?"

Allvarligt talat nu får det vara NOG nå´n gång. Förskolan låter helsjuk, finns den verkligen på riktigt???
Män & kvinnor är OLIKA, en stor del ligger nedärvt, sedan påverkas vi såklart av arv & miljön vi uppfostras och lever i. Jag har ett exempel från verkligheten, (ibland undrar man om forskare, "förståsigpåare" och andra någonsin lever i verkligheten!) jag har bla tvilli... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Molle

Min tanke var precis som din. Är det sant?

Fast en del av mig vill ändå tro att AB har börjat med lite nättrolleri.

Undrar hur det skall gå för dessa barn när dom växer upp, får pojk/flickvän (ev mer PK-vänliga "Speciell kompis").

Vilket dilemma det blir när dom ska ligga, vem sätter på vem?

Sen språket. "Å hen ba blablablabla, sen hen bah sa blablabla, sen hen andra skratta typ".

Undra om dessa frågeställningar har utretts ordentligt i Egalias lilla plan för Queer-utopia.

E... Visa hela »

Pezster 
· Svar till HenrikB

Din sista rad är helrätt. Vuxna människor med knepiga idéer använder sina barn för att föra ut deras budskap.

Sanslöst.

Ja... fan vilka tomter (dvs könsneutralt ord för "tomtar")

Alldeles för många föräldrar verkar se ungarna som en förlängning av deras eget liv eller en bland många bijouterier.

Något som jag personligen hänger upp mig på är hur många som skaffar barn utan att riktigt verka veta om dom har ekonomiska och själsliga förutsättningar för att ta hand om en människa i 20-talet... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Blogo

Barnlicens... hmm... inte så tokig idé.

Ekologiska slips! AAAAAHAHAHAHAHA jag dööör!!!

Ioförsig skulle jag förr sätta min tillit till att dom synnerligen på fysik svältnärda Agda, 73, Elin, 81 och Kalle, 75 när dom i fikarummet i Flens näst trevligaste demensvårdshem diskuterar kvantfysikens trängre hörn och sedan unisont utbryter att Einstein har haft åt helvete fel hela tiden och att dom, så snart som någon av dom bara kan komma ihåg hur den där lille filuren mellan 6 och 8 ritas, kan bevisa de... Visa hela »

För första gången på länge är jag... ja jag är faktiskt mållös.

Hahahah... helt rätt!

är det bara jag som ser "han" och "hon" som språkliga verktyg för att beskriva eller hänvisa till en person, och att inte använda begreppen är att beröva individer en del av sin identitet? Könstillhörighet är inte fult, och att försöka luckra upp könsbetingade beteenden genom att fullkomligt förvirra språket för barn (manliga kossor!? de kommer ju fan ge sig ut och mjölka tjurar) är ga... Visa hela »

mm tyckte också den artikeln skrämde mig först, men sen när jag läste att man inte försöker prata bort att det finns killar o tjejer o skillnader så tyckte jag det var lite okej. Åtminstone inget hot..lite bra tom. Jag försökte gå socialhögskolan ett tag och där skulle vi bland annat läsa om en extrem feministteorier om könet som "social" konstruktion. Det var en text på miljarder sidor m,ed argum... Visa hela »

Maria: trixet är väl att låta barnen leka och göra vad som gör dem nöjda (inom rimliga gränser, ingen krokodil som husdjur tex). när jag var liten satt jag och min brorsa och lekte med mammas nagellack och målade tånaglarna, He-man tjafsade med My Little Ponies (och senare även med teenage mutant ninja turtles) som sedemera drog på äventyr med barbie och några plastdinosaurier - eftersom jag själv fick välja lek... Visa hela »

Tinky, du var något på spåret. Vad lätt det skulle bli läsa språk om man tog bort kön. Fan, ta bort alla det och den etc så kan vi referera bara till hen!
Behöver vi ens ha vi, jag, dem etc? Vi kan alla vara ett hen tillsammans....mmmmm....härlig världen är.....ett med allt....

Kommentera