Jag gillar inte konceptet "härskartekniker" när det kommer till affärer och möten. Jag gillar inte hur det ska framställas som att det är något fel på att ta kontrollen. I förhandlingar använder jag mig av massor med metoder för att få min (och oftast företagets) vilja igenom. Vissa står emot, vissa faller innan mötet ens har börjat och vissa ger en till och med en match (vilket är roligt även om det tyvärr sker allt mer sällan).

När jag har målet klart för mig så ska jag dit. Snabbt och effektivt. Kan jag utmanöverera personer så gör jag det. Kan jag bidra med lite osäkerhet så att konkurrentens presentation faller ihop som ett korthus så gör jag det. Varför ska jag ha hänsyn till ett mähä (manligt eller kvinnligt spelar ingen roll) som uppenbarligen inte kom till förhandlingsbordet med samma attityd som jag själv?

Det är inte rosa fluff och vackra ord om man ska någonstans i ett tufft klimat. Det är power, attityd och ett sjuhelvetes mindgame som ska till. Så... ska man låta folk vinna för att de ska känna sig lite bättre? Nej. Då hade jag inte gjort mitt jobb. Det är väl för fan inte mitt problem att vissa knäcks som en torr kvist efter fem minuter. 

Jag måste säga att vid de tillfällen där jag själv blivit utmanövererad av någon med mer erfarenhet än mig själv, så inte fan har jag lagt mig gråtandes i fosterställning i ett hörn och gnällt över att livet är orättvist!

Fan heller. Jag har då lärt mig något! Fått mer erfarenhet vilket leder till att jag i framtida situationer presterar bättre! Och tro mig... man måste åka på "stryk" ett gäng gånger innan man bli riktigt bra.

Folk - män som kvinnor - måste sluta med sitt gnäll. Antingen har du "det" eller så får du skaffa dig "det". Kan du inte det? Well... byt jobb.

Folk låter sig bli dominerade. Det är ett val människor gör, måhända undermedvetet... men ändå. Utnyttja det. Kör efter "jag först"-mentaliteten. Det är så du kommer någonvart.

Tre mycket basic tips... mycket basic förklarade:


  1. Hajögon. Titta inte folk i skarpa situationer som möten, förhandlingar etc i ögonen. Titta på näsryggen mitt mellan ögonen. Varför? Jo, normalt sett så tittar du lite på ena ögat, sedan på andra... det gör din blick mjuk, deltagande och aktiv. Tar du bort de små, små rörelserna får du hajögon. De är alltid fokuserade, flackar inte och gör folk undermedvetet obehagliga till mods. Vilket är perfekt.
  2. Betingning. Var uppmärksam på när folk failar på ett möte. Det kan vara när de stakar sig, tappar något eller annat. Det händer rätt ofta. Gör något när det händer! En s.k. "trigger". Det kan vara vad som helst bara det är diskret... trumma med en penna, harkla dig på ett speciellt sätt, whatever... upprepa om det händer fler gånger. När du känner att de närmar sig sina huvudargument så upprepa din "trigger". Du kommer bli förvånad hur enkelt det är att få din motpart ur balans. Kräver lite övning dock.
  3. Vändning. De flesta människor tror de är smartare än vad de är. Identifiera den som är "tyngst". Håll med i samtalet... kommentera och hänvisa till vad personen tidigare har sagt. Ändra dig plötsligt när ny fakta kommer på bordet. Plötsligt tar du bort ditt "beröm" och håller inte alls med längre. Testa att se lite besviken ut och du kommer bli överraskad över hur mycket folk omedvetet vill komma på din goda sida igen. Ibland knäcker de ryggen och ljuger ihop något helt sjukt för det ska passa med DIN ståndpunkt. Mycket roligt när det händer.
  4. Avkräv ansvar Om du inte håller med om något i ett möte så argumentera emot allt vad du kan. Blir du ändå överkörd så säg att du tydligt vill poängtera att du är emot idén, gärna att du vill ha det som beslutas i skrift samt att du motsatte dig idén. "För när det går åt helvete vill jag att högre chefer tydligt ska se att jag iallafall försökte avstyra det här." Prova den här. Den är - rätt utförd - perfekt att i ordentligt underläge få igenom dina idéer ändå. Blir det fel så kan du luta dig tillbaks utan oro. Folk har minne som guldfiskar.

Skriv en kommentar

ha ha ha...intressanta tips. Jag är mycket för punkt nummer 3. Ska tänka på detta i framtiden. Kul blogg

Pezster 
· Svar till Malin

De fungerar... kanske det blir fler. MER härskartekniker åt folket!

Bra och kul läsning...

Pezster 
· Svar till Chris

:D

Håller med.
Det finns tekniker för det ena och det andra. Men det ÄR faktiskt upp till mig att lära mig hantera det. Ibland vinner man och ibland inte.
Folk måste sluta att skylla i från sig när de bara är fega för att säga sitt. Sen är det ju lite erfarenhet och teknik som slipar en. Och det lär man sig bara genom att utsätta sig för de situationerna.

Pezster 
· Svar till suss

Precis! Man måste liksom "in där" och kämpa lite. Så kommer skillsen.

men det där är ju faktiskt fyra tips ;)

dock tas de upp rätt ofta i div böcker, och ja tipsen funkar rätt bra.

Pezster 
· Svar till Liten

Jag såg det. Oups. Klart jag inte delar med mig att mina bästa. De ska ju bara jag ha! De har jag kämpat mig till under många år och det är inget man bara delar ut hur som helst.

Ähum...punkt 4 kan jag garantera att du inte skulle komma undan med en fail på om jag var med...Nästa gång kanske samtliga kan förstå vikten av reformer...Vad tur att det gick bra trots att SOMLIGA(i detta fall utalas SOMLIGA så att det är ställt bortom all rimlig tvivel vem man menar) motsatte sig vårt kloka förslag. Det är tur att vi har tydligt nerpräntat vad alla tyckte innan, så vi kan se ALLAS bidrag till vår... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Mikael

Jag har kanske ett tiotal tekniker som jag använder... det svåra är att bedöma personlighetstypen du sitter framför. När du väl har koll på det är det nästan som att följa en checklista.

Förresten låter det som om vi hade kunnat sitta och babbla länge om punkt fyra. Hahahhaa... mötet hade tagit flera timmar och slutat med att vi gick och drack öl.

Bara osnutna smygsyndikalister som börjar gråta över "härskartekniker". Klart som korvspad att man tar dom chanser man får. Visst, det kanske inte är "rättvist" att ena parten suger dolme på att förhandla och den andra kan styra vad den första äter till frukost bara med ögonen och minspelet, men livet är INTE rättvist. ;D

Pezster 
· Svar till paqe

Du säger precis det som det handlar om.

Livet är inte rättvist och vi är olika bra på saker och ting.

Allt är som det ska med andra ord ;)

Blir lite trött på "härskartekniker" ditt o datt. Jaha liksom och vem sa att du var tvungen att gå med på vad herskarteknikern ville???
Om man är svag och underordnar sig så är det ju trotts allt jag som valt att vika mig....eller missade jag något?
Sen kan det va strategiskt bra att vika sig ibland, man lär sig hur den andra spelar ;) och sen slår man till.

Hela livet är ju ett spel och ingen är t... Visa hela »

ojsan då.....härskartekninken fick mig att glömma sätta namn på inlägget ovan :)

Tänk er ett möte i styrelserummet (eller vad ni nu har att tillgå) där ni står och håller ett anförande. Någon avbryter med en fråga varpå ni naturligtvis lyssnar intresserat.

När personen talat färdigt – fortsätt stirra medan ni räknar till 20. Därefter tar ni vid anförandet som att ingenting har hänt.

PS. går att förstärka obehagskänslan genom att ”himl... Visa hela »

å andra sidan får man varna för att misslyckas med dessa tekniker - har varit med om ett par försök som bara faller platt som en jävla pannkaka för att de är taffligt utförda. sen är det liksom kört. de värsta är de som man verkligen MÄRKER att de nyligen läst en bok i ämnet och känner igen varenda liten grej....

bli härskad då? eh... nej. det dödar argumenten.

Det bästa är nog att helt enkelt vara förbannat påläst, så kan man förhoppningsvis köra över ifrågasättande personer totalt.

Har en släkting som har fruktansvärt smart och har fotografiskt minne. Under sin medicinska disputation tilltalade han flera gånger sin opponent (någon professor) med "Nämen lilla vän" eller "Snälla du...".

Kommentera