Det finns tydligen en "tankesmedja" som kallar sig för Dyrare mat, NU! Hjärnkraften räcker dock inte så långt i den där smedjan. Det är mer som ett litet hobbybord. Det verkar bestå av samma människor som knaprar Vitaepro och tror det fungerar, det är samma personer som inbillar sig att världens miljö är på väg att gå åt helvete och allmänt är innehavare av all ångest i hela världen.

Miljömässigt så är verkar maten vara nästa ångestprojekt. Du ska inte bara ha ångest för din bil, prylar och kläder utan självklart även för vad du äter. Du ska ha djuuup ångest och skämmas som en hund när dina produkter på bandet inte har gröna märken. Då är du nämligen inte MILJÖMEDVETEN och det är i dagens samhälle en dödssynd.

Jag hör folk berätta att de föredrar ekologiska produkter mer eller mindre varje dag men tyvärr är det ingen som förstår att maten med gröna märken enbart är dyrare.

Den är inte bättre.

Den är inte nyttigare.

Det är helt andra saker som ligger bakom konceptet "ekologisk mat" och det trodde jag - i min enfald - faktiskt var allmänt känt. Tydligen inte.

Miljömuppar och alla andra som vältrar sig i höga doser av I-landsvardagsångest får helt enkelt oroa sig i sin ensamhet. Helst i en egen lokal någonstans med varningskyltar utanför så man inte av misstag klampar in där och får ta del av den kollektiva hysterin.

Jag själv? Tja, jag köper själv den mat jag vill. Den ska vara god och hålla bra kvalitet. Något som ekologiska produkter ofta misslyckas stort med. De grönsaker jag handlar är inte ekologiska men smakar fantastiskt gott. Visst får jag fara runt på de mest underliga ställen för att få ihop alla mina "bra" grejjor men så är det. Det FINNS inte en affär som har allt på ett ställe. Så alltså måste jag köra massor med bil och släppa ut avgaser! BONUSPOÄNG!

Jag bryr mig inte heller nämnvärt om kon blivit klappad, om kycklingen har sprungit i det fria, joddlandes av glädje eller om lille grisen har haft en lycklig barndom. Jag kan se det som en bonus om korna som framavlar mina ryggbiffar har haft det bra men jag är inte beredd att betala någon mer pengar för att min mat ska vara lycklig innan någon dödar den och säljer den till mig.

Recept för ångestfri matlagning:

  1. Leta upp råvaror som du gillar.
  2. Köp dem.
  3. Laga mat.
  4. Njut.

Enkelt.

1 -

Skriv en kommentar

Öp, öp, öp...nu förenklar du det hela till svart eller vitt igen och drar ett likamed tecken mellan ekologiskt och "betala vad maten är värd egentligen". Den sistnämnda frågan är komplex, då den består av många olika frågor.

Sedan är ditt recept att leta upp bra råvaror. Men råvaror är bara en liten del av all mat. Och frågan gällde mat generellt, eller?

Jag tillhö... Visa hela »

Sant.

Geniusloci:

Ehh.. de som arbetar och går på lantbruksuniversitet=miljömuppar.

Trovärdighet nolla.

Antibiotika nejtack.

Icke stressat kött smakar bättre. Det betalar jag redan mer för i H*****shallen

Mänskliga rättigheter måste man kämpa för själv.

Men ja du har fan rätt i att det kommer mycket crap in i kroppen via maten.

Kolla lite på kosmetikaindustrin n... Visa hela »

Ett lite tillägg bara, DET EXISTERAR INGA GRÖNSAKER I SVERIGE SOM SMAKAR BRA PÅ RIKTIGT, varken ekologiskt eller annat :P Tycker man det så har man jääävligt dåliga referenser. Ta till exempel en sån där läskig smaklös tomat (oavsett sort) som du kan hitta i Svenska butiker och jämför den med tomater från säg, Grekland, Italien, Ukraina eller Kroatien. Det går inte att jämföra, den ena kunde lika... Visa hela »

Ursäkta lite här nu va...
Jag råkar vara en av dessa människor som jobbar mycket i vårt lantbruk, och de bönder jag känner tjänar fan inte dåligt (de är för övrigt de som inte kör ekologiskt) de har en maskinpark som skulle få kommunerna gröna av avund... Så det är nog med största sannolikhet en myt att det är svårt att vara bonde.
Givetvis med undantag för de som jobbar inom kö... Visa hela »

Carl G: sååå, vad kör du för bil?:D

Carl G: Var tror du att den mesta maten du stoppar i dig kommer i från? Det mesta är producerat/odlat i Sverige av alla bönder som är, hör och häpna utbildade på SLU. Miljömuppar, nä knappast. Är du så dum att du tror att Sveriges lantbrukare är trädkramare? Hahaha!
Vad är det du tror att SLU gör egentligen? Vad det forskas om och på vilken internationell nivå?
När du krämar ur dig replik... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Odlar SLU-utbildade KKK-anhängare mat eller missade jag något?

;)

Tombosto: Det var ett tag sedan. Flabbar alltid åt dina inlägg. Håller med till fullo med smaklösa grönsaker. Ibland kan det löna sig släpa sig till "Bondens marknad" som dyker upp då och då i storstäder.

Jaeger: BMW m535 86a.

3 års renovering och hårt arbete för att ha råd köpa originaldelar.......

Alltså inte en K*kförlängare som egentligen ägs av en bank/finansbolag.

Utan av mig ;-P

Bil är ju liksom inte en statussymbol, det är ett personligt val oavsett vad andra tycker.

Och om den retar en miljömupp eller två är ju det en bonus....

Nu är jag trött på... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Carl G

"Och om den retar en miljömupp eller två är ju det en bonus...."

:D

Carl G: härligt! själv har jag en trans am GTA -87
Allting som retar miljömuppar är väl bra?

Pezster 
· Svar till Jaeger

Helt riktigt. ;)

Men kom igen nu. Vad är godare än att gå ut i trädgården och plocka sina egna tomater utan bekämpningsmedel som har vuxit helt av sig själv, utan en massa bekämpningsmedel. Eller hallon, eller jordgubbar, eller sparris - välj själva. Det fattar ju vem som helst att naturligast är godast. Det är ju bara att prova. Jämför massproducerad gurka mot en krokig liten jävel som odlats av en mindre odlare. Jag vill inte få... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Candy

Då måste man ju odla SJÄLV! Det innebär att man måste ut i NATUREN!

Så stressade djur gör köttet sämre? Låter som om vi borde köra i djuren lite lugnande... om inte annars så för smakens skull.

Tranquility Beef... mmmm.... jag hade köpt.

För övrigt. Om ni har så dåligt samvete över djurhållningen så köp Limosinekött. Det är jävlar i mig... Visa hela »

Geniusloci: haha man tackar! Jag måste säga att jag var lite hård i det jag skrev, men bara lite. Det finns faktiskt några få undantag precis som du skriver där man kan få tag på bra grönsaker. Jag känner själv en Iranier som har en liten citybutik som ibland får tag på sjukt bra grejor, jag vet inte vart ifrån eller hur och jag tänker inte fråga :P

Pezster 
· Svar till Tombosto

Jo. Du måste fråga. Bland annat så här:

"Ursäkta mig, Afshin. Men den här oerhört goda tomaten... har den... alltså... hur var dess barndom? Var den lycklig?"

Sedan skrattar ni tillsammans en stund.

Geniusloci: Vad menar du nu, om man/de inte kämpar själv för sina mänskliga rättigheter vem ska då göra det? Ska de sitta i fabriken eller slava på fälten och vänta på att någon annan ska "frälsa" dem?

Skulle sufraggetterna lagt ner och väntat på att någon annan skulle kämpat för deras rösträtt?

Skulle arbetarna i sverige struntat i storstrejken och hoppats att nå... Visa hela »

Jaeger: Fan en gta-87, den har väl tillochmed Kataklysmator, eller fick de ta bort den för att den var för ren för sverige 1987?

Har hört att det var så i vissa fall med amerikanska bilar

Inget är ju omöjligt i mussepigglandet.....

CG

Pez: du vet att jag syftade till ignoransen.

Pezster 
· Svar till Geniusloci

JUPP! ;) Välkommen tillbaks!

Trevlig helg!

Åh, som av en slump ligger ett SLU-nyhetsbrev här på mitt skrivbord. Rubrik: Senaster rapporten: DNA-bevis Carl Gs föräldrar var syskon.

Tack Candy! Så klart de är godare hemodlade. Klart inte alla vill odla själva, men väl värt ersätta en krukväxt i köksfönstret. Tombosto: han kan ha odlat vissa grönsaker själv. Sett att flera asiater t ex odlar i kolonilotter en del grönsaker som man bara hittar i... Visa hela »

Danke. The Genius is back in tha house! Let's slap som bitches!

ps. Du behöver inte fråga tomaten om dess barndom var bra, det känner man på smaken. Candy backar up, även Tombosto med sin kommentar om att det mesta gröna i grönsaksdisken smakar blaj. Vem tror ni forskar i dessa frågor om bättre mat? I rest my case.

...och nä, denna miljömupp retar sig inte ett skit på att ni kör bilar som drar mängder bensin. Jag flabbar åt att ni är så korkade att lägga... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Missade alla att jag äter BRA grönsaker UTAN grönt märke.

Det är just det jag menar. Ekologiska produkter är blaj om vi snackar smak och kvalité. Men det innebär inte att jag säger att de grönsaker som mestadels ligger i grönsaksdiskarna är bra. Man får helt enkelt kolla runt. Möllan i Malmö är ett bra exempel. Om du vet vilken handlare som har the good stuff så är du ett bra steg på vä... Visa hela »

Geniusloci: Va?

Fick du slut på argument och hoppade direkt på personangrepp?

Och nej, jag litar inte på forskningsrapporter generellt eftersom de har en fantastisk förmåga att säga precis vad beställaren vill, eller bevisa just det som institutionen i fråga vill ha mer anslag att forska om.

Men kommentaren om jag=KKK har många bekanta som sett haft riktigt kul åt.

Fick förslaget att söka med... Visa hela »

Eller också har man råd med både bensin och öl, och behöver inte välja antingen eller....

CG

Carl G: nja, sista årsmodellen utan katalysator, faktum är att GTA:n var flaggskeppet av Trans Am-arna;)

en hel del grönsaker i sverige smakar inte ett skit i jämfört med det man får i grekland. fast potatis förefaller mig överlag lika smaklös överallt, och det finns oftast bara typ.. "mjölig" eller "fast" och välja på som båda smakar lika lite, trots att det finns mängder med sorter som smakar så mycket bättre. Får jag tag i nåt kilo blå kongo jublar jag fan nästan. och så... Visa hela »

Kommentera