Miljömupps världen över har haft ett litet panikmöte i staden Durban, Sydafrika. Utöver att de inte praktiserar religion uppför de sig som vilken domedagssekt som helst. Nu är de färdiga och har lyckats att gemensamt skriva under ett litet papper som egentligen inte betyder något alls. Välspenderade miljoner tycker vissa, enormt slöseri med tid säger jag.

I AB kan man idag läsa att varje svensk släpper ut 7 ton koldioxid under ett år. Hmm... och det betyder? Jag menar... i jämförelse med kor som går omkring och rapar ut 200 kilo metan om dagen så låter det väldigt lite. I vilket fall som helst så spelar logik och vettiga siffror inga som helst roll för miljömuppar. De har bestämt sig för att världen håller på att gå åt helvete och då är det så. 

En duktig liten miljömuppfamilj har kommit fram med en lista som jag, pga av nyfikenhet, gick igenom. Finns det något som JAG kan tänka mig att göra i miljöns namn? Låt oss se:

Duscha i stället för att bada, och duscha kortare tid.

Nej. Det är mycket skönare att bada. Och när jag duschar så snittar jag på minst 45 minuter. Det är nämligen så lång tid det tar för mig att njuta klart.

Använd lock på kastrullerna.

Vet inte var locken är. Förresten är det ännu en sak att diska så det går fetbort. 

Sänkt temperaturen i varmvattenberedaren. 2 grader gör stor skillnad.

Och vattnet blir dessutom två grader kallare. Nej, dålig idé.

Ät mindre nötkött.

Absolut inte.

Ät färre mejeriprodukter.

För att? Nej!

Byt osten mot fårost, byt mjölken mot havremjölk.

Fårost? Havremjölk? Whaaaat? Hur i helvete kan något som är gjort på havre kallas mjölk? Låter som något korkade veganer häller i sig.

Ät säsongsvaror.

Jag köper det jag vill ha. Oavsett säsong. Jätteräkor är något jag gärna äter mängder av.

Stäng av helt när de inte används: lampor, tv, datorer och annat elektriskt.

Då måste man sätta på dem sen!!!! Det låter också jobbigt. Det första jag gör när jag kommer hem är att tända ALLT. För det är mysigt och för att jag vill ha det så.

Flyg mindre.

Nej. 

Släng mindre mat, ta hand om resterna.

Rester är äckligt. 

Byt till energisnåla hushållsmaskiner.

Ska man ersätta fullt fungerande kraftmaskiner med dyra, lågpresterande modeller? Ok, gör ni det så byter jag när saker och ting går sönder. Ok?

Ställ bilen. Cykla gå, eller åk kommunalt.

Jag kör min bil för att slippa åka kommunalt. Cykla gör jag när jag vill motionera lite men bara när det är fint väder. Dessutom är det något läskigt med människor som åker kommunalt. De känns dammiga och luktar konstigt. 

Sänk inomhustemperaturen. 1 grad sänker kostnaden med 8 procent.

Jag är ok med att betala för att inte FRYSA! Sitt ni och huttra om ni vill så kör jag på tre grader över medel bara för att jag vill ha det varmt och skönt.

Fyll diskmaskinen ordentligt innan du kör den.

Jag har ingen diskmaskin. Jag diskar under varmt rinnande vatten. Ibland går jag ut och tittar på nyheterna och låter vattnet rinna. Det låter rogivande med vatten som plaskar i bakgrunden.

Byt ut ditt gamla kylskåp mot ett med energiklass A.

Som sagt, jag byter inte ut något som fungerar. Låter oekonomiskt och jobbigt.

Byt ut glödlamporna mot moderna led-lampor. De drar 85 procent mindre el.

Men de jag har fungerar ju! Än en gång... ska jag byta ut något som fungerar?

Om du har råd: köp en elbil. Om du inte har råd: samåk.

Hahaha, jag kommer köpa en elbil när de slutar se töntiga ut. Samåka kräver att man blandar sig med andra äckliga människor så... ABSOLUT INTE!

Hushålla med elen. Slösurfandet kostar: en enda googlesökning genererar sju gram koldioxid.

Ojojojojoj... kära miljömupps... vad håller ni på med? Är att surfa på nätet dåligt för miljön? Nu får ni väl ändå ge er?

Till min stora inte-överraskning så fanns det inte en enda punkt som jag kan tänka mig att ställa upp på. Eftersom det är saker som bara drabbar mig och inte på något sätt gynnar någon annan. Det skulla vara för att jag skulle ha ett behov att känna mig duktig men... det har jag inte. Jag vill mer känna mig miljö-ond när jag tittar mig i spegeln. 

Det är tragiskt att vissa människor i Sverige verkligen försöker leva efter dessa principer. Trots att de borde kunna räkna ut att det inte gör någon skillnad. Sverige är i topp när det kommer till miljömedvetenhet men vi får inte glömma att Sverige är ett väldigt litet land. Våra utsläpp spelar nästan ingen som helst roll i det stora och jag är inte ok med att vi spenderar alla dessa miljarder på att bli bättre på något som inte gör någon skillnad. Alls.

Förresten låter 7 ton koldioxid lite när jag tänker efter. Jag ligger nog på runt 20 om jag räknar rätt. Kommer jag upp i 21 ton är jag nöjd. Jag gillar den siffran. Nästa steg på min lilla miljöresa är att öka min del till 42 ton om året. Den siffran är nämligen svaret på allting.

Jag har även ett forskningsprojekt på gång i trädgården. Jag har pillat ned lite batterier runt en buske och ser fram emot vad evolutionen kommer hitta på. Självlysande prunkbär? Exploderande kvicksilverkottar? 


Skriv en kommentar

"Fyll diskmaskinen ordentligt innan du kör den.

Jag har ingen diskmaskin. Jag diskar under varmt rinnande vatten. Ibland går jag ut och tittar på nyheterna och låter vattnet rinna. Det låter rogivande med vatten som plaskar i bakgrunden."

Haha jag hade en "bekant" som brukade sova med duschen på för att han tyckte det var rogivande. :D

Pezster 
· Svar till Björn

Han måste ha sovit riktigt gott. Det är nästan så att jag måste prova.

"Ät säsongsvaror."
Skulle jag välan kunna gå med på till viss del. Det är sjujävla gott med färskpotatis. Men att ställa in sig på att äta säsongsbaserat låter som taget ur örat på någon som är alldeles övermogen för mentalsjukhus..

Pezster 
· Svar till Paqe

*host*

Färskpotatis? Erhm... det måste jag erkänna mig väldigt skyldig till även jag.

Enda på den där listan jag gör är att andvända lock på kastruller, inte för att vara miljövänlig utan bara av den enkla anledningen att det kokar snabbare och jag är lite otålig/hungrig när jag lagar mat =P

Pezster 
· Svar till Jay

Ah! Kokar det snabbare? Hmm... då är det något jag kan göra som dessutom gynnar mig. Tacktack. Det hade jag inte en aning om.

Håller med dig på varje punkt. Vilket är ovanligt. Brukar sällan hålla med folk utan invändningar. Jag? 2 bilar från 80-talet utan Kataklysmator torde fixa mitt "koldioxidavtryck". Fast jag ska byta den ena snart. Mot en nyare bil. Typ 98-00a. Med Kataklysmator. Och givetvis minst 6 cylindrar och 200 hp.

Varför? För att jag vill.

CG

Om jag inte var så förbannat lat så skulle jag nog kunna äta mer matlådor och rester, mest för den ekonomiska biten. Om man (som jag, aka doktorand) inte har någon jättelön är det ett ganska bra sätt att spara pengar. :)

Nu är jag dock jävligt lat.

Pezster 
· Svar till Björn

Ibland lagar jag mat och tar med mig. Mest för att det blir jävligt gott.

Då gynnar det mig. Fast mest är jag precis som du och orkar inte.

Lat får vara ordet för dagen. :)

Har faktiskt råkat komma över en biogasbil. Har haft den sedan innan biogasen uppfanns ungefär och det är inte för att det är en "miljöbil" jag har den, utan av andra anledningar. Den går på bensin också. Synd bara att om jag någon gång ska känna mig lite miljövänlig och tanka gas i bilen så måste jag åka 6 mil för att komma till närmaste tankstation. Och det känns inte hel... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Lemmart

Fniss. En bil som drivs med gas. En gasbil. En pruttomobil.

Det var ju dumt att du sa det högt... nu måste du ju redogöra de där andra anledningarna...

;)

1, Tyckte att den var fin
2, Den fungerar
3, Fick den i present när jag tog körkort.

Jag vet! Det som luktar när du skiter, det är vad jag kör min bil på.

Men avgaserna från gasbilen luktar inte nånting. Alls. Inget. Fantastiskt!

Lemmart, Nyfiken: Märke på "pruttomobilen"?

Carl G: BMW, tro det eller ej.

Alltså, jag fattar inte att du inte har en diskmaskin? Orka stå och diska disk när man kan göra bättre saker som att sitta i soffan och klia sig på magen.

Pezster 
· Svar till Daniel

Jag har varit på väg att köpa en flera ggr. Men sedan slår det mig hur lite disk jag faktiskt har och att jag måste vara hemma och öppna för installationskillarna.

Sedan börjar jag tänka på hur jävla lat jag är som inte pallar blaska typ 10 minuter om dagen.

Sist... så vet jag att det bli miljövänligare när jag väl skaffar en diskmaskin.

Och då vill jag inte ha en längr... Visa hela »

Lemmart: Trodde nästan det, inte så mycket baksäte, men vadfan, när man kan få en full tank av att äta mycket bönor...;-)

Allvarligt, kul att höra, skulle kunna tänka mig en vätgasbmw själv....om det gick att konvertera mina 80-talare då alltså.

CG

Haha brukar ha på kranen medan jag kollar på TV, det är lite som att låta disken diska sig själv.

Det där med att ha på duschen under natten låter lockande, ska nog testa detta och se om det är så rogivande som det låter. Om inte annat så sätts det väl upp arga lappar i trappuppgången. Win-win.

Jag kan tänka mig att byta ut glödlamporna, men inte pga miljön utan snarare för att jag gillar billiga elräkningar.

Och det där med att bada.. Det kommer jag aldrig sluta med. Kanske att jag slutar bada varenda kväll om jag nånsin måste börja betala för mitt vatten. Men tills dess, no thanks!
Visste ni förresten att de flesta kvinnor blir kåta när de badar? Det handlar om värmen. Förmodligen samma e... Visa hela »

Haha det där med locken är ju bara dumt, det går typ 100ggr snabbare att få det att koka. Annars kan du ju värma vattnet i en elektriskt vattenkokare, det går ännu snabbare och skulle potentiellt kunna vara mer miljöovänligt.

Pezster 
· Svar till Kris

En vattenkokare är ju ännu en pryl!

Usch. Bada är äckligt. Sitta i ett kar fullt med smutsigt vatten x_X Nää, tacka vet jag en 1h dusch i skållhett vatten <3

Trodde alla kokade vatten i vattenkokare nuförtiden? Orka vänta på att vattnet ska koka upp i kastrullen. Räcker med att man måste göra det i labbet...
Btw, det går bra att koka snabbmakaroner i vattenkokaren. Man kan även slänga i köttbullar om man inte orkar steka dem. Haricoverts... Visa hela »

Gaaaah!!!! hela stan är fulll med vitt molnbajs!!! Det ÄR fel på klimatet, det är FÖR JÄVLA KALLT, medeltempen måste upp minst 5 grader så vi slipper den här jävla ismjällsorgien vartenda år!!

CG

Sådärja, nu är det mycket bättre...

Kommentera