Kostnaden per utlånad bok på biblioteken är 1 krona och 31 öre. Av de pengarna går 79 öre till författaren. Då får man tänka på att boken ska märkas, föras in i datorsystem, föras fram och tillbaks till hyllorna av bibliotekarier etc. 

Kostnaden per utlånad e-bok är 20 kronor! Här fördelas pengarna lite annorlunda. 10 spänn går till förlagen och 10 spänn (hälften!) går till företaget Elib som ligger bakom "tjänsten".

För att distribuera något digitalt. Elib har uppenbarligen som affärsidé att rövknulla systemet på pengar. Än viktigare att tänka på är vem fan det är från bibliotekens sida som har haft ansvar för att sätta upp avtalet med Elib. Skickligt dåligt utfört.

Det är ju så man vill slå någon! En teknik som har allt att vinna på att vara enkel och billig är alltså nästan 20 ggr dyrare för biblioteken att låna ut! Och som vanligt är det du och jag som skattebetalare som betalar för idiotin. GAH!

Förresten kan alla idioter som kallar iPads för läsplattor komma till mig för en gratis lavett (inklusive journalisten som valt att ha en bild på en iPad i artikeln). En läsplatta (i den mening att den ska ersätta boken) har en ickestrålande skärm (elektroniskt bläck) vilket gör den optimal att läsa texter på. En iPad är en SURFPLATTA. Har man inte hållt i en riktig läsplatta och sett skillnaden har man faktiskt inte en aning och bör därför hålla käften. 


Skriv en kommentar