Avgjort: Göteborgs bästa kardemummabulle 2024 är utsedd

Den 14 maj korade Thatsup för första gången Göteborgs bästa kardemummabulle inför kardemummabullens dag den 15 maj. Testet gick av stapeln på Hotel Bellora där 21 bullar smakades och poängsattes av en jury. Förstaplatsen knep den knäckiga bullen från TwentyfoursevenHotell Gothia Towers, följd av Heurlins och Ahlströms Konditoris bullar.

Sedan några år tillbaka är det tradition att Thatsup samlar smaksäkra domare för att kora Göteborgs bästa räkmackor och semlor, och i år har turen kommit till kardemummabullen. Juryn bestod av 15 utvalda smakdomare som fick rösta fram segraren bland 21 kardemummabullar från olika bagerier och konditorier runt om i Göteborg. Vinnarbullen utsågs i ett blindtest där både smak och utseende bedömdes med stor precision.

21 bullar provsmakades under testet.

Varje jurymedlem testade samtliga 21 bullar och satte betyg på skalan 1–5. Vinnare blev kardemummabullen från Twentyfourseven Gothia som kammade hem 59 poäng, följd av Heurlins som fick 53 poäng. På tredje plats kom Ahlströms Konditori med 50 poäng.

Både smak och utseende bedömdes av juryn.

Liksom till räkmacketestet, vilket Thatsup har arrangerat två år i rad, 2022 och 2023, bjöds utvalda personer in som jury. Juryn bestod av 15 matinfluencers, konditorer, matstylister, foodies och andra smaksäkra personer.

Nedan hittar du hela listan över bagerier och konditorier som deltog i testet.

Resultat för Göteborgs bästa kardemummabulle 2024

Topp 10:

  1. Twentyfourseven GothiaHotell Gothia Towers
  2. Heurlins
  3. Ahlströms Konditori
  4. Konditori Kampanilen
  5. Brödfabriken i Jonsered
  6.  Margaretas Bröd & Bakverk
  7.  Brogyllen
  8.  Portens Bageri
  9.  Kavringsbageriet
  10.  La Belle

Alla deltagare i bokstavsordning:

Ahlströms Konditori
Bröd & Salt
Brödfabriken i Jonsered
Brogyllen
Bullen & Brödet
Cappuccino
Condeco
Cum Pane
Dahls Bageributik
Da Matteo
Heurlins
Kavringsbageriet
Konditori Kampanilen
La Belle
Lilla Sur
Löfgrens Bröd & Fika
Margaretas Bröd & Bakverk
Portens Bageri
Steinbrenner & Nyberg
Sylvain Marron
Twentyfourseven Gothia

Sagt om vinnarbullen:

“God smörig smak och bra gräddad rakt igenom”, “Känns Hemmagjord, sockrig och fin”, “Välrullad, lagom gräddad med fin topping” och “Smörigt, jämt fördelat med kardemumma, karamelliserat i botten” 

Vinnarbullen från caféet Twentyfourseven på Gothia Towers.

Vinnarbullens recept har noggrant arbetats fram av gänget på Gothia Towers med chefskonditorn Josefine Pagander, som nyligen utsågs till Konditorernas konditor, i spetsen.

– Det var stor variation av bullar och de skilde sig mycket i både smak och utseende, men det gjorde även juryns preferenser. Redan innan första tuggan diskuterade de vad som är viktigast för att få en riktigt bra bulle. Det pratades om nummer 13 kring alla bord, man kunde nästan ana att de skulle vinna redan innan vi räknat betygen och mycket riktigt, det var nummer 13 som tog hem förstaplatsen, säger Ida Berzén, marketing manager på Thatsup.

Testet gick av stapeln på Bellora Business på Hotel Bellora.

Så gick testet till:
Konditorierna och bagerierna valdes utifrån Thatsups läsares tips (som eftersöktes via sociala medier), smaktester från tidigare år och från Thatsup-redaktionens lokalkännedom. Det finns bagerier som har avböjt att vara med och tävla. Juryn på 15 personer valdes ut genom personlig smakpalett, lokalkännedom, expertis och personliga kontakter. Juryn betygsatte bullarna efter utseende och smak med poängskalan 1–5. Om ett flertal bullar får samma poäng får de en delad placering.

Läs mer om testet, de tävlande och juryn här.