Avgjort: Göteborgs bästa semla 2023 är utsedd

För första gången någonsin har Thatsups stora semmeltest landat i Göteborg. Vårt test av semlor är det största som görs i Stockholm varje år, och nu var det alltså dags att utse även Göteborgs bästa semla. Testet genomfördes på Radisson Blu Scandinavia och det blev en spännande eftermiddag när vår noggrant utvalda jury provsmakade och betygsatte 23 semlor från caféer och bagerier runt om i Göteborg. Här är resultatet!

Den efterlängtade semmelsäsongen är äntligen här, med det omtyckta bakverket som både enar och delar folket. Bagerierna som deltog i vårt test skickade in både klassiska och moderna varianter av semlor, och åsikterna i juryn gick isär. Men smaken är som bekant delad och det finns inga rätt eller fel, endast olika preferenser – vilket skulle visa sig i resultatet.

Alla caféer och bagerier som deltar i Thatsups semmeltest har tackat ja till att vara med. Vi testar alltså inga semlor från caféer och bagerier som tackat nej till att delta.

Hela 22 caféer och bagerier i Göteborg ville vara med i vårt stora blindtest av semlor, där en noggrant utvald jury om 14 personer provsmakade och bedömde 23 olika semlor av olika sort, såväl klassiska som mer moderna varianter. Både smak och utseende bedömdes, varpå varje jurymedlem satte poäng mellan 1 och 5 på varje provsmakad semla, där 5 är det högsta betyget. Resultatet räknades slutligen fram genom ett snittbetyg, eftersom alla jurymedlemmar inte provsmakade alla semlor.

Här nedan presenterar vi de semlor som fångade juryns uppmärksamhet lite extra, övriga semlor presenteras i bokstavsordning.

Göteborgs bästa semla 2023 är wienersemlan från Kampanilen.

Vinnaren av Göteborgs bästa semla 2023 är Kampanilens wienersemla, som i snitt kammade hem hela 3,38 poäng, tätt följd av Arkets moderna och Kampanilens klassiska semla som båda landade på 3,36 poäng och därmed en delad andraplats. På tredje plats kom Villa Belparc med 3,15 poäng.

Tydligt är alltså att göteborgarna är redo att tänka utanför boxen när det kommer till semlor, men oavsett om man föredrar en klassisk, traditionell semla eller en mer nytänkande variant finns alltså dessa på topplistan.

En del jurymedlemmar tvekade om vinnaren verkligen var en semla. “Snygg, men ingen semla” och “godast av alla men ingen semla” kunde man höra från juryn under testet. Den vinnande semlan fick trots det genomgående höga betyg, med kommentarer som “fin att se på”, “trendig”, “bra smak, bra krisp”, “så frasig och god, smörig, karamellig”, “otroligt vacker” och “sexig”.

Den kompletta listan över konditorier och bagerier som deltog i testet av semlor hittar du nedan. Saknas just din favorit? Tipsa dem om testet så att de kan vara med och tävla nästa år!

Topp 10:

  1. Kampanilens wienersemla
  2. Kampanilens klassiska och Arket 
  3. Villa Belparc
  4. Le Pain Français
  5. Da Matteo
  6. Margaretas Bröd & Bakverk
  7. Brogyllen
  8. Dahls Bageributik
  9. Löfgrens Bröd & Fika
  10. Brödfabriken i Jonsered

Övriga deltagare (i bokstavsordning):

– Jag blev överraskad av resultatet! Något som blir tydligt i det här resultatet är att semmelsmaken är individuell och att vad som gör en semla till en bra semla är väldigt olika från person till person.  Trots att vinnaren inte var en klassisk semla var så gott som samtliga överens om att den var väldigt god. Semlor är något som engagerar och det är mer än bara ett vanligt bakverk, säger Ida Berzén, community manager på Thatsup.

Se fler bilder på de tävlande semlorna och läs mer om Göteborgs semmeltest 2023 här.