Göteborgs bästa räkmacka 2022 är utsedd

Den 14 oktober är det dags för räkmackans dag, och vi har därför smakat oss fram till Göteborgs godaste räkmacka. Många ställen i Göteborg utlovar den godaste räkmackan – vi ville se vem som har rätt. Våra domare åkte således runt i stan för att kunna bedöma så färska mackor som möjligt, och efter att ha testat alla stod det klart att Swedish Taste gör Göteborgs (och kanske landets?) bästa räkmacka.

För första gången någonsin utser vi på Thatsup den godaste räkmackan i Göteborg. Tidigare har vi utsett bland annat Stockholms godaste kanel- och kardemummabullar, så när det var dags för räkmacketest var det självklart att mackan med den tydliga anknytningen till västkusten skulle utses i just Göteborg. När testet var klart såg topp tre ut så här:

  1. Swedish Taste, 65 poäng
  2. Hedlunds Havsbar, 64 poäng
  3. Fiskbar 17, 57 poäng.

Vinnarmackan från Swedish Taste

I testet fick juryn, som bestod av fem utvalda smakdomare, testa alla räkmackor som var med och tävlade. Bedömningen gjordes utifrån utseende, smak och hållbarhetstänk. Varje jurymedlem fick sedan sätta ett betyg mellan 1 och 5 på respektive kriterium, och maxpoäng för en macka kunde således bli 75.

Juryn bestod av Charlotte, Carro och Ferdinand från Thatsup-teamet i Göteborg, matinfluencern Nikola Zivkovic och krögaren José Cerdá. Det stora räkmacketestet anordnades av Thatsup, Sveriges största krog- och nöjesguide.

Sagt om vinnaren:
"Sjysst macka", "pepparroten!", "hög", "salivutsöndrande" och "JA!".

Hela listan över ställen som deltog i testet hittar du nedan. Saknas just din favorit? Tipsa i så fall ditt favoritställe om testet, så att de kan vara med och tävla nästa år.

Här är mackorna som deltog i testet:
Ahlströms Konditori
Avalon Restaurang
Café Cappuccino
Fiskbar 17
Heaven 23
Hedlunds Havsbar
Hovås Kallbadhus
Kajutan Saluhallen
Rollin Bistros Piren
Swedish Taste

Så gick testet till:
Räkmackorna valdes utifrån Thatsups läsares tips (som eftersöktes via sociala medier) och Thatsup-redaktionens lokalkännedom. Juryn på fem personer valdes ut genom personlig smakpalett, lokalkännedom, expertis och personliga kontakter. Juryn betygsatte räkmackorna efter tre kriterier: utseende, smak och hållbarhetstänk. De tre kriterierna betygsattes var för sig på en skala 1–5, vilket betyder att maxpoäng för en macka kunde vara 75. Om flera mackor får samma poäng får de delad placering.

Läs mer om testet, de tävlande och juryn här.

Här kan du läsa om Stockholms bästa kanelbulle 2022, här om Stockhoms bästa kardemummabulle 2022, här om Stockholms bästa saffransbulle 2019 och här om Stockholms bästa Semla 2021.